Οπου και να πάει, οι κατσαρόλες τον ακολουθούν. Ενίοτε, συνοδεία αυγών ή άλλων βρώσιμων προϊόντων. Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο λόγος, ο οποίος βλέπει να λαμβάνει διαστάσεις «επικίνδυνης αποστολής» η περιοδεία που ξεκίνησε στη χώρα με στόχο να ξανακερδίσει τις καρδιές των ψηφοφόρων και να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Χθες σε ένα εργοστάσιο στην Αλσατία, προχθές στην Γκανζ, μια κωμόπολη στη Νοτιοανατολική Γαλλία, αντιπροχθές στο παρισινό προάστιο Σεν Ντενί...
Συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών, καθώς ετοιμάζονται για μια μεγαλειώδη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, διαμηνύουν με κάθε τρόπο ότι θα φροντίσουν η μεταρρύθμιση, που έγινε πια νόμος του κράτους, να παραμείνει στα χαρτιά. Οπως διαβάζουμε μάλιστα στη Liberation, η Attac καλεί σε διαμαρτυρίες σε κάθε μέρος όπου θα εμφανίζονται κυβερνητικά στελέχη με στόχο «να μην αφήσουμε σε ησυχία τον Μακρόν και τους υπουργού του» και ζητά να οργανωθούν «επιτροπές αντι-υποδοχής σε ολόκληρη τη Γαλλία μέχρις ότου αποσυρθεί η μεταρρύθμιση».
Το κάλεσμα έγινε πραγματικότητα και τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής, εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ορισμένοι υπουργοί έγιναν δεκτοί με συναυλίες κατσαρόλας στις εκτός πρωτεύουσας μετακινήσεις τους. «Συμπτωματικά» ή όχι μάλιστα, έγινε μια σύντομη διακοπή ρεύματος στο εργοστάσιο ξύλινων κατασκευών στην κοινότητα Μιτερσόλτς της Αλσατίας κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν. Εκπρόσωπος της CGT, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν το συνδικάτο ευθύνεται για τη διακοπή.
Ο Μακρόν πήγε στο εργοστάσιο χωρίς να περάσει κοντά από τους διαδηλωτές που τον περίμεναν απ’ έξω, ενώ επανέλαβε το μάντρα των τελευταίων εβδομάδων ότι δεν είναι δυνατόν μια κοινωνία να ακούει μόνο εκείνους που «κάνουν τον περισσότερο θόρυβο». «Η διαδήλωση έγινε, το κάλεσμα ειρηνικό (…) Οταν ένας πρόεδρος φοβάται σε τέτοιο βαθμό τον λαό του (πρέπει) να θέτουμε ερωτήματα για τη νομιμότητά του», είπε ο Μπερτράν Μπλιντοέρ, στέλεχος της CGT.
«Η στρατηγική της διαφοροποίησης μεταξύ λαού και όχλου που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο αρχηγός του κράτους είναι επικίνδυνη και μας οδηγεί σε λύσεις αντιπαράθεσης ή αυταρχικού κατευνασμού», σχολίαζε χθες ο δημοσιογράφος της Liberation Τομά Λεγκράν. Χθες, παράλληλα, δύο νέες δημοσκοπήσεις έδειχναν καταβαράθρωση της δημοτικότητας του Μακρόν. Σύμφωνα με αυτήν που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου RTL, το 73% των Γάλλων έχει αρνητική γνώμη για αυτόν. Οσο για τη δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για τη Le Figaro, το 78% έκρινε αποτυχημένο το διάγγελμα της Δευτέρας στο οποίο έδωσε «περιθώριο 100 ημερών για κατευνασμό, ενότητα, φιλόδοξα σχέδια και δράσεις στην υπηρεσία της Γαλλίας».