Καμιά διάθεση υποχώρησης δεν φαίνεται να έχει ο Γάλλος πρόεδρος, παρότι η οργή στη χώρα του δεν λέει να κοπάσει για την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης απ' τα 62 στα 64 έτη.
Σε σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι άκουσε την οργή του κόσμου για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά επέμεινε ότι ήταν απαραίτητη.
«Αυτές οι αλλαγές ήταν απαραίτητες για να διασφαλιστεί η σύνταξη όλων» είπε, λίγες μέρες αφότο θέσπισε το νόμο για το συνταξιοδοτικό.
«Το να εργαζόμαστε σταδιακά περισσότερο παράγει επίσης περισσότερο πλούτο για ολόκληρη τη χώρα μας», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν αναγνώρισε την οργή για την αύξηση των τιμών και για τις θέσεις εργασίας που «δεν επιτρέπουν σε πάρα πολλούς Γάλλους να ζήσουν καλά».
Με αυτό τον τρόπο ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να βελτιώσει κάπως τη δημόσια εικόνα του, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα μετά την υιοθέτηση του νόμου, με παράκαμψη μάλιστα της Βουλής.
Πριν από την ομιλία του Μακρόν, οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης κάλεσαν τον κόσμο να χτυπήσει κατσαρόλες και τηγάνια σε όλη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Ο Μακρόν δεν θα μας ακούσει; Δεν θα τον ακούσουμε!» ήταν το κεντρικό μήνυμα.
Τέτοιες συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί από τις αρχές στις πόλεις Ντιζόν και Μασσαλία, με τις τοπικές νομαρχίες να υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος «δημόσιας αναταραχής». Νωρίτερα στη Μασσαλία, η αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα αφού μετρητές φυσικού αερίου και ρεύματος σκορπίστηκαν έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο σε μια ασυνήθιστη συνδικαλιστική διαδήλωση κατά των αλλαγών στις συντάξεις. Η αστυνομία είπε ότι υπήρξε μια δυνατή έκρηξη και ότι ένας αστυνομικός χτυπήθηκε από συντρίμμια.
Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις τώρα που έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος για τις συντάξεις. «Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες… είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε», είπε στο εθνικό συμβούλιο του κόμματος του Μακρόν.
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε περίπου 5% - μια από τις δεσμεύσεις του Μακρόν. Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία έφτασε πρόσφατα στο 7,2%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008.