Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.0° 24.2°
3 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.1° 23.2°
3 BF
60%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.4° 24.4°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
83%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
25°C
24.8° 21.8°
1 BF
66%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.6° 21.2°
2 BF
40%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
79%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.8° 22.7°
2 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.5°
3 BF
67%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.4° 24.4°
3 BF
65%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.6°
3 BF
61%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.0° 24.9°
2 BF
83%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 25.7°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 25.5°
3 BF
51%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.8° 24.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 24.9°
2 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 21.3°
3 BF
89%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
25.7° 22.5°
2 BF
84%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
1 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Χακάν Γκουνέζ

«Πρέπει να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν, αλλά εξίσου χρειαζόμαστε μια δυναμική Αριστερά»

Ο Χακάν Γκουνέζ είναι μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΙΡ (Κόμμα Εργατών Τουρκίας), υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και συντονιστής του Κέντρου Αντιμετώπισης της Κρίσης στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια.

Η συνέντευξή που ακολουθεί αποτελεί προϊόν συζήτησης με μέλη της αποστολής αλληλεγγύης του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, που για δεύτερη φορά, μαζί με την αναρχική συλλογικότητα Μασόφκα, συμμετείχαν σε υποστηρικτική δράση στους σεισμόπληκτους. Τη συνέντευξη μετέφρασε και επιμελήθηκε το μέλος της αποστολής Δημήτρης Μπιτουλάς.

● Δώσε μας μια πρώτη εικόνα για τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου.

Εχουμε λίγες μέρες μπροστά μας, αλλά παρατηρούμε τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από τον απλό κόσμο με τον οποίο συνομιλούμε ότι ο Ερντογάν θα χάσει, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απολύτως σίγουρο. Σε αυτές τις λίγες μέρες που απομένουν έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα: να φροντίσουμε για την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, να οργανώσουμε τον κόσμο μας καθώς και να συντονίσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν καταφέρουμε τα παραπάνω, πιθανότατα θα κερδίσουμε. Στηρίζουμε ως κόμμα τον προεδρικό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Τα άτομα που επέζησαν του σεισμού πρέπει να έχουν φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Παράλληλα στις βουλευτικές εκλογές διεκδικούμε μια δυναμική μειοψηφία μέσα στην αντιπολίτευση, και κατά συνέπεια στη Βουλή, των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων με το HDP και τα υπόλοιπα αριστερά, δημοκρατικά και φιλοκουρδικά κόμματα. Ετσι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, με έναν δυναμικό προοδευτικό πόλο ως κομμάτι της μπορούμε να αναγκάσουμε τη νέα κυβέρνηση να κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται. Αλλιώς θα γίνει μία από τα ίδια. Εμείς θεωρούμε ότι το κόμμα μας, το Κόμμα Εργατών Τουρκίας (TIP), θα είναι ο εγγυητής των μεταρρυθμίσεων, καθώς γνωρίζουμε ότι η σοσιαλδημοκρατία πάντα «ξεχνά» τις υποσχέσεις της. Οι πολιτικές της τελικά υπηρετούν το κεφάλαιο και όχι τον λαό. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή τώρα, αλλά αν οι δυνάμεις της Αριστεράς καταφέρουν να έχουν το 1/5 των βουλευτών, λίγο πάνω από 100, θα έχουμε τη δύναμη να μπλοκάρουμε τη μέλλουσα κυβέρνηση και να της επιβάλουμε τις αλλαγές που πρέπει να έρθουν.

● Μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης Ερντογάν έχει διαμορφωθεί μια δομική κατάσταση. Θα έχει η νέα κυβέρνηση τη δύναμη να αλλάξει τα παγιωμένα στοιχεία των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Οχι, δυστυχώς η αντιπολίτευση αποτελείται από πολύ ευρύ φάσμα κομμάτων. Εκτός από το δικό μας μπλοκ, την αριστερή συσπείρωση για την εργασία και την ελευθερία, υπάρχουν και σοσιαλδημοκράτες καθώς και εθνικιστές. Δεδομένου ότι δεν θα είμαστε εμείς που θα ηγηθούμε της αντιπολίτευσης και δεδομένης της εκλογικής και βουλευτικής δύναμης των υπολοίπων στην αντιπολίτευση, όταν αυτή βρεθεί στην εξουσία δεν θα προωθήσει σημαντικές αλλαγές.

Πιθανόν να συνεργαστούν και με τμήματα του καθεστώτος, για αυτό σας ανέφερα ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί στη Βουλή και στην κοινωνία, για να τους αναγκάσουμε να κάνουν αυτά που υπόσχονται. Φυσικά θα γίνουν μεταρρυθμίσεις για ένα πιο δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σύστημα και όχι τη διακυβέρνηση μόνο ενός ανθρώπου και άλλα πράγματα τα οποία υποσχέθηκαν. Απλώς φανταστείτε όμως πόσο χρόνο θα χρειαστεί η αντιπολίτευση για να αλλάξει τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους σε θέσεις ισχύος που είναι πιστοί στο καθεστώς Ερντογάν. Και αυτοί που θα τους αντικαταστήσουν, ίσως είναι καλύτεροι, αλλά όχι αυτοί που θα έπρεπε για το καλό της κοινωνίας.

AP Photo/Francisco Seco

● Τι θα σημαίνει μια νέα κυβέρνηση για τα σεισμόπληκτα άτομα και ποια είναι η πρόταση του TIP για τις περιοχές αυτές;

Εμείς ως TIP αναλύσαμε την κατάσταση και εκδώσαμε μια μελέτη για τον σεισμό και τις πληγείσες περιοχές, της οποίας τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι δεν ευθύνεται γενικά μια φυσική καταστροφή για την κατάσταση, αλλά κυρίως η κρατική πολιτική, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια. Θέλουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση που υπήρχε μέχρι τώρα. Οχι μόνο ως προς την κατασκευή κτιρίων, αλλά και ως προς τον αστικό σχεδιασμό. Διεκδικούμε έναν σχεδιασμό όχι από και για το κεφάλαιο και τους κατασκευαστές, αλλά ωφέλιμο για την κοινωνία. Τα άτομα που επέζησαν του σεισμού πρέπει να έχουν φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εμείς λοιπόν προσπαθούμε να οργανώσουμε κατοίκους και επιστήμονες έτσι ώστε να λάβουν μέρος στη λήψη αποφάσεων. Το υπάρχον σύστημα είναι διεφθαρμένο από τους αρχιτέκτονες μέχρι τα δημαρχεία και την Πολεοδομία. Ελπίζουμε ότι, καθώς έχουμε μεγάλη δύναμη στις πληγείσες περιοχές, να καταφέρουμε να ηγηθούμε των τοπικών κυβερνήσεων. Εχουμε μεγάλη πιθανότητα να το καταφέρουμε αυτό, αλλά και έτσι ακόμα η κεντρική σχεδίαση του αστικού τοπίου δύσκολα θα αλλάξει.

● Τι γίνεται με τα ελληνοτουρκικά; Ο εθνικισμός οξύνεται σε βάρος των κινημάτων και σε όφελος της αστικής πολιτικής καθώς και του ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες δαπανούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς με την απάτη ότι η μία θα αμυνθεί έναντι της άλλης. Πώς φαντάζεσαι ότι θα αντιμετωπίσει μια νέα κυβέρνηση το ζήτημα αυτό;

Αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και το CHP να πλειοψηφούν δεν θα δούμε μεγάλες διαφορές στα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ποια είναι αυτά; Το Κυπριακό, η υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα της ενέργειας, τα ναυτικά μίλια, η ΑΟΖ και το αποτέλεσμά τους, ο μιλιταρισμός και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το CHP, ως πλειοψηφία στην αντιπολίτευση, δεν έχει καμία αριστερή ή προωθητική ατζέντα για τα ζητήματα αυτά. Πιθανότατα οι διπλωματικές σχέσεις θα είναι πιο ομαλές γιατί θέλουν να εντάξουν την Τουρκία στην Ε.Ε. και να αναπτύξουν καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.

Οπότε οι σχέσεις θα είναι πιο ομαλές, αλλά οι πολιτικές δεν θα αλλάξουν. Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις σε Ελλάδα και Τουρκία πρέπει ενωμένες να δείξουν τη δύναμή τους, τότε ίσως καταφέρουμε κάτι. Δεν έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε καλά μέχρι τώρα, εκτός μερικών πρωτοβουλιών όπως η παρουσία σας εδώ. Η νέα γενιά όμως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, δεν μιλάει την παλιά πατριωτική γλώσσα της Αριστεράς, είναι περισσότερο διεθνιστική και έτσι υπάρχει περισσότερη ελπίδα.

Επιστρέφοντας, ως κόμμα, θεωρούμε ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα. Για το Κυπριακό, για παράδειγμα, ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση με το πλάνο του ΟΗΕ, οπότε υπάρχει έδαφος για να δουλέψουμε. Επίσης τόσο στη μία όσο και στην άλλη πλευρά η Αριστερά και οι δυνάμεις που επιθυμούν ειρήνη έχουν πολλή δύναμη, οπότε υπάρχει δυνατότητα να λυθεί αν υπερβούμε τα εθνικιστικά κόμματα και τις βάσεις των ΗΠΑ και του Η.Β. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με την Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε ούτως ή άλλως μια πιο οικολογική στάση, όπως και η ελληνική Αριστερά. Πρέπει αρχικά να σταματήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Στεκόμαστε φυσικά απέναντι στη συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς έχουν καταλάβει τις παλαιστινιακές περιοχές και εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τους χερσαίους και θαλάσσιους πόρους τους. Πρόκειται για συνεργασία που στηρίζεται τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Ελλάδα και την Τουρκία. Τόσο εμείς όσο και οι συντροφικές δυνάμεις από την Ελλάδα, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία και κάθε γειτονική χώρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα ενωμένοι, το πρόβλημα είναι το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και οι κυβερνήσεις, δεν το έχουν οι λαοί μεταξύ τους.

● Σε ό,τι αφορά τον τουρκικό επεκτατισμό και την επέμβαση της Τουρκίας τόσο στις κουρδικές περιοχές όσο και στη Λιβύη, θα αλλάξει προσέγγιση η νέα κυβέρνηση; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα ελληνοτουρκικά, είναι ένα φαινόμενο που αποκαλούμε τουρκικό ή νεο-οθωμανικό υπο-ιμπεριαλισμό. Η Τουρκία είναι ένας από τους τοπικούς ιμπεριαλιστές μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Και η Ελλάδα εντάσσεται στην υπο-ιμπεριαλιστική κατηγορία σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, όχι όμως με την ίδια δυναμική. Σχετικά με τον τουρκικό ιμπεριαλισμό η νέα κυβέρνηση δεν θα αλλάξει ατζέντα, η διαφορά, όπως ανέφερα και πιο πάνω, έγκειται στο ότι η αλληλεπίδρασή της με τον δυτικό ιμπεριαλισμό θα είναι πιο αρμονική. Ο Ερντογάν είχε διαφορετική ατζέντα, οπότε φαινομενικά συγκρούστηκαν.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή, ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε την αντιμετώπιση σε σχέση με τους πρόσφυγες. Οι βάσεις στο Κατάρ, την Κύπρο, τον Καύκασο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σομαλία καθιστούν την Τουρκία, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, τον πιο ισχυρό υπο-ιμπεριαλιστή. Αυτή την προσπάθεια στρατιωτικής ανέλιξης η νέα κυβέρνηση δεν θα την αλλάξει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πρέπει να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν, αλλά εξίσου χρειαζόμαστε μια δυναμική Αριστερά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας