Διήμερες συνομιλίες στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει 5 και 6 Απριλίου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, όπου θα συζητήσουν την πρόταση του Μινσκ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πάντως ότι Λευκορώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, στο πλαίσιο της μεταφοράς τους από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, Πούτιν και Λουκασένκο θα διεξαγάγουν συνομιλίες για «επίκαιρα διμερή και διεθνή ζητήματα» στις 5 Απριλίου, πριν από τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου του Ενωσιακού Κράτους στις 6 Απριλίου. Ρωσία και Λευκορωσία είναι επίσημα μέρη του Ενωσιακού Κράτους, μιας χωρίς σύνορα ένωσης και συμμαχίας ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες, ωστόσο τα μακρόχρονα σχέδια για πιο στενή ολοκλήρωση των οικονομιών τους καθυστερούν.
Παρ' όλα αυτά, η Μόσχα είναι κρίσιμος πολιτικός και οικονομικός υποστηρικτής της Λευκορωσίας, ενώ ο Λουκασένκο επέτρεψε στον Πούτιν να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μέσα στον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, η Ρωσία ενισχύει την πυρηνική ικανότητα της Λευκορωσίας ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, Μόσχα και Μινσκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων.
«Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο Σεργκέι Σοϊγκού, σημειώνοντας ότι «από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (...) σε ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης».
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά ότι «το προσωπικό αυτών των μονάδων θα μελετήσει λεπτομερώς τα ζητήματα σχετικά με το πλαίσιο χρήσης και τη χρήση των τακτικών πυρηνικών πυρομαχικών» και οι Λευκορώσοι στρατιωτικοί «θα παρακολουθήσουν έναν πλήρη κύκλο εκπαίδευσης σ' ένα κέντρο εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων». Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε πόσο χρόνο πρόκειται να διαρκέσει η εκπαίδευση αυτή.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το Κρεμλίνο, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλιστεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι τα «τακτικά» πυρηνικά όπλα μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές, όμως η καταστροφική ακτίνα τους είναι πιο περιορισμένη από αυτή των «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.