Σε πλήρη και δη επικίνδυνη για τη διεθνή ασφάλεια μεταστροφή από τη στρατηγική σταθερότητα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, Ρωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε «πάγωμα» της ανταλλαγής δεδομένων για τις πυρηνικές δυνάμεις τους.
H Μόσχα έχει σταματήσει τις ανταλλαγές πληροφοριών με την Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών δοκιμών, τόνισε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση των ΗΠΑ ότι σταματούν την εξαμηνιαία αποστολή δεδομένων για τις πυρηνικές δυνάμεις τους στη Μόσχα, ως «νόμιμο αντίμετρο» στην πρόσφατη αναστολή της ρωσικής συμμετοχής στη συνθήκη New START: τη μοναδική εναπομείνασα διμερή συμφωνία για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων.
Η εξέλιξη έρχεται σε μια κρίσιμη φάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία κι ενώ διαμορφώνεται ένα νέο ψυχροπολεμικό πεδίο, με αμφισβήτηση του ηγεμονικού ρόλου των ΗΠΑ και της Δύσης από τον άξονα Κίνας-Ρωσίας.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις έπονται της προαναγγελίας Πούτιν για την εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στα εδάφη της Λευκορωσίας, ήτοι στο «κατώφλι» του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. - απόφαση που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε προχθές «ανησυχητική» και «επικίνδυνα λόγια».
Συμπίπτουν, δε, χρονικά με την έναρξη ρωσικών γυμνασίων στη Σιβηρία, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών και την ανάπτυξη κινητών εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars. Μια επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα, που συνοδεύτηκε από την προχθεσινή γραπτή προειδοποίηση του Ρώσου πρέσβη στη Στοκχόλμη ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα γίνουν «θεμιτός στόχος για αντίποινα» όταν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εν μέσω προσκομμάτων που εγείρουν η Τουρκία και η Ουγγαρία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας, το ΥΠΕΞ της σκανδιναβικής χώρας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις.
Σαφές μήνυμα
Πίσω από τις κλιμακούμενες απειλές της Μόσχας αναλυτές διαβλέπουν ακόμη μια προσπάθεια αποθάρρυνσης της Δύσης από τη συνέχιση και κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την εμπόλεμη Ουκρανία, εν μέσω κυοφορούμενων σχεδίων για ευρεία εαρινή αντεπίθεση στα μέτωπα του πολέμου.
«Ελπίζουμε ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσουν επαρκώς τη σοβαρότητα της κατάστασης», τόνισε χθες ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, ενώ το Κρεμλίνο προέβλεπε ότι θα διαρκέσει πολύ ο «υβριδικός πόλεμος» που «εχθρικά κράτη έχουν εξαπολύσει κατά της χώρας μας», με προεξάρχουσα τη Δύση.
«Οι κυρώσεις μπορούν μεσοπρόθεσμα να έχουν πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία», προειδοποίησε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τη ρωσική κυβέρνηση να μην επαναπαύεται από την «επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης» και να εγγυηθεί «την οικονομική κυριαρχία» της χώρας.
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναγνώριζε, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Associated Press, ότι μια ήττα στο Μπαχμούτ στα ανατολικά -όπου μαίνονται οι πιο αιματηρές μάχες, εν μέσω αργόσυρτης προέλασης των Ρώσων- θα ενέτεινε τις πιέσεις, διεθνείς και εσωτερικές, για «συμβιβασμό».
Δήλωσε, δε, ότι έχει προσκαλέσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι στην Ουκρανία για συνομιλίες - αν και οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει ως ελλιπές και μεροληπτικό το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το Πεκίνο.
«Θέλω να μιλήσω μαζί του», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία εβδομάδα μετά τη βαρυσήμαντη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν εξασφάλισε σε αυτή τη συνάντηση όσα πραγματικά επιδίωκε.
Αυτά, ενόσω Ευρωπαίοι ηγέτες σπεύδουν τώρα στο Πεκίνο για διαβουλεύσεις, αρχής γενομένης από σήμερα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.
Χθες εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες ως προς τα περί πρόσκλησης από τον Ζελένσκι. Το Πεκίνο διατηρεί «επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», σχολίασε, «συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».