Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.7° 20.6°
3 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 20.2°
3 BF
64%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.9° 18.3°
3 BF
85%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.5° 13.9°
1 BF
71%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
4 BF
73%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 17.0°
2 BF
78%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
13°C
16.8° 13.4°
2 BF
100%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.6° 19.6°
2 BF
88%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 20.8°
2 BF
87%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
3 BF
80%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.4° 20.5°
1 BF
78%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
5 BF
81%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
24.2° 24.2°
2 BF
51%
Λάρισα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
88%
Λαμία
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
20.1° 17.5°
3 BF
87%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
91%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
24.9° 20.5°
3 BF
70%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
47%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
22.7° 20.3°
2 BF
89%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Κόντρα στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα UPD

Ζητήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα, «πολλές προκλήσεις ακόμα» για τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών, ανησυχία για τον διορισμό υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών και σύσταση για υιοθέτηση των προτύπων της Ε.Ε. Αυτά είναι ορισμένα από τα σημεία που ανέφερε η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου Βέρα Γιούροβα. 

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, η Βέρα Γιούροβα αναφέρθηκε στις χώρες που ειδικά επέλεξαν οι ευρωβουλευτές να συζητηθούν στο Σώμα. Μία από αυτές ήταν η Ελλάδα.

«Η απαίτηση για καταγραφή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών εγείρει ανησυχίες και για το αντίκτυπο που θα έχουν οι οργανώσεις να λάβουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα -και έχουμε ειδική σύσταση για το θέμα. Επίσης, πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία», πρόσθεσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η συζήτηση, που είναι ακόμα σε εξέλιξη, εμπεριέχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες Τετάρτη στήριξε το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές. Παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των δεξιών και ακροδεξιών ευρωβουλευτών, η πρόταση πέρασε. Ωστόσο προκειμένου να την υποβαθμίσουν -και να μη βρεθεί στο... εδώλιο της Ευρωβουλής μόνο η δεξιά ελληνική κυβέρνηση- οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ πρότειναν να συζητηθεί επίσης η Ισπανία και η Μάλτα, που έχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις!

Σήμερα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια καταγράφεται η συνέχεια της κόντρας αυτής. Παρόλο που ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, Λουκάς Μαντλ, παραδέχθηκε ότι «το Κράτος δικαίου είναι η μεγάλη υπόσχεση Ε.Ε. για τους πολίτες της για να καταστεί ελκυστικός τόπος», ο Μόριτς Κέρνερ των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων τόνισε ότι «οι Δεξιοί δεν υπερασπίζονται το κράτος Δικαίου. Δεν το θέλουν στην Ευρώπη», τόνισε.

Ο δε εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και επικεφαλής της Ομάδας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (LIBE) τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα για το κράτος Δικαίου στην Ισπανία, το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση του ΕΛΚ που δεν ξέρει να χάνει».

Αναφορές στην Ελλάδα

Ως εκ τούτου, οι αναφορές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές. Αλλά όσοι αναφέρονται, δηλώνουν την ανησυχία τους, όπως η Τατιάνα Ζντάνοκα, η οποία ανέφερε ότι οι συστάσεις της Κομισιόν για τις υποκλοπές στην Ελλάδα είναι «γενικές» και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Δ.Παπαδημούλης: Διάβρωση του κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης

Το λόγο έλαβε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Στη χώρα μου, στη χώρα που γέννησε Δημοκρατία, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ζούμε τη διάβρωση του κράτους Δικαίου, προβλήματα στην πολυφωνία των ΜΜΕ και θεαματική υποχώρηση ανεξαρτησίας Δικαιοσύνης», τόνισε.

«Το Ευρωκοινοβούλιο καταγράφει και καταδικάζει και περιμένει από Κομισιόν να κάνει περισσότερα. Εσείς καλά τα γράψατε, κυρία Γιούροβα, για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που την εργαλειοποιεί και δεν κάνει τίποτα για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, το ελληνικό watergate, αλλά γιατί η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει πιει το αμίλητο νερό, δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση για τη διάβρωση κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Αυτό υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και της ίδιας της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν», συμπλήρωσε. 

Ελ. Βόζενμπεργκ: Η αντιπολίτευση προκλητικός υποκινητής

Το λόγο έλαβε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία φάνηκε να εξεπλάγη για την αναφορά της δολοφονίας Καραϊβάζ στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου. «Για μια ακόμα φορά συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές έκαναν σκόπιμα αναφορά στη δολοφονία Καραϊβάζ. Δεν υπάρχουν παντού στην Ευρώπη ανεξιχνίαστα εγκλήματα; Απειλούν το κράτος δικαίου;» διερωτήθηκε, εξομοιώνοντας τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου με άλλες δολοφονίες του κοινού ποινικού Δικαίου.

Η ίδια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές τα τελευταία χρόνια «διότι οι οικονομικοί αξιολογητές ελέγχουν τη διαφάνεια των τομέων οικονομικής διαχείρισης» και φρόντισε να θυμίσει ότι η Ελλάδα πρώτη θεσμοθέτησε κατά της χρήσης, της κατοχής και της εμπορίας των παράνομων λογισμικών.

Όπως η κυρία Βόζενμπεργκ το πήγε ένα βήμα παρακάτω: «Στις 21 Μαΐου η χώρα πάει σε εκλογές», είπε. «Όσοι σήμερα συζητούν για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποκινούνται προκλητικά από αντιπολίτευση της πατρίδας μου. Αυτοί υπονομεύουν Κράτος Δικαίου στην πατρίδα μου!», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για αθέμιτη παρέμβαση σε κράτος-μέλος της ΕΕ που βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο».

Ν. Ανδρουλάκης: Προκλητική η στάση της Ν.Δ.

Την τελευταία του ομιλία πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. «Με θλίβει που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου γίνεται με θέμα το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», είπε. «Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών, προσβάλλοντας πάνω από όλα και πρώτα τον ελληνικό λαό».

«Γι' αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση. Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών», συμπλήρωσε.

«Τέλος, αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής. Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπης των λαών να προσπεράσει τα εμπόδια ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων που τη θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη».

«Σε επικίνδυνη ζώνη το κράτος δικαίου»

«Το ΕΛΚ δεν έχει αντλήσει κανένα μάθημα από τα 12 χρόνια του Όρμπαν και υπερασπίζεται με πάθος τις επιθέσεις κατά της δημοκρατίας στην Ελλάδα», είπε η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σόφι Ιντ'Βελτ. «Οι Σοσιαλιστές θα έπρεπε επίσης να είναι πιο επικριτικοί απέναντι σε ορισμένα από τα ίδια του τα μέλη. Και ναι, η δική μου οικογένεια θα έπρεπε επίσης να είναι πιο αυστηρή», είπε χωρίς να μασήσει τα λόγια της.

«Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Μια αδύναμη δικαιοσύνη, κρατική αιχμαλωσία, κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, διαφθορά, πιέσεις, δημοσιογράφοι που παρενοχλούνται, ακόμη και σκοτώνονται, οργανωμένο έγκλημα που διεισδύει στην αστυνομία. Οι σιδηρόδρομοι μια καταστροφή, ή το ξεπούλημα των νοσοκομείων. Η διαφθορά είναι δηλητήριο και ανθεί αν το κράτος δικαίου είναι αδύναμο», ανέφερε για την Ελλάδα.

«Χαιρετίζω τα λόγια του Επιτρόπου. Αλλά ειλικρινά, τα λόγια είναι φτηνά. Οι ευγενικές επιστολές προς τις κυβερνήσεις και τα σχέδια δράσης δεν φέρνουν καμία αλλαγή. Η Επιτροπή πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να δράσει. Έχετε τη δύναμη και το καθήκον να τη χρησιμοποιήσετε. Η Επιτροπή πρέπει να υπηρετήσει τους ανθρώπους. Όχι τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε.

Γ. Κύρτσος: Εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα

Για συνεχή κατάρρευση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα μίλησε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. «Ήμουν κι εγώ θύμα συστηματικών παρακολουθήσεων από εθνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ), η οποία ελέγχεται άμεσα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό επειδή με θεωρούσαν εθνική απειλή. Αυτό αποτελεί προσβολή για εμένα, για εσάς, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε.

«Το Κράτος Δικαίου είναι εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα. Παρά τα επιχειρήματα Βέμπερ, η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, οι πολιτικές Μητσοτάκη πάνε τη χώρα προς τα πίσω. Και δίνει χείριστο παράδειγμα στα Δυτικά Βαλκάνια, που περιμένουν να μπουν στην Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Β. Γιούροβα: Καθολική αξία το κράτος δικαίου

Το λόγο πήρε για δεύτερη φορά η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Η έκθεση για το Κράτος Δικαίου δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχο έχει την αμοιβαία γνώση, να ξεκινήσει συζητήσεις και να συνεισφέρει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις χώρες», τόνισε στη δευτερολογία της η Βέρα Γιούροβα.

«Το Κράτος Δικαίου δεν είναι ιδεολογία αλλά καθολική αξία που έχουμε συμφωνήσει να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε», τόνισε με νόημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κόντρα στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ