Κανονικά στο μενού της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπαίνει αύριο το ζήτημα του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο έχει τόσο πολύ υποφέρει την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.
Παρά την αντίδραση από τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει τον στενό του πολιτικό σύμμαχο, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση των Πρασίνων πέρασε και με τις ψήφους της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και του Renew Europe. Η συζήτηση αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση συγκεκριμένου ψηφίσματος, το οποίο θα εγκριθεί τον Απρίλιο. Η συζήτηση πέρασε με 237 υπέρ 172 κατά και 7 αποχές.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο επικεφαλής του ΕΛΚ πήρε τον λόγο για να εκφράσει την σφοδρή αντίθεση της δεξιάς παράταξης, ισχυριζόμενος ότι το κράτος Δικαίου αποτελεί εθνική υπόθεση και δεν θα πρέπει να συζητείται σε επίπεδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Η ένστασή του, φυσικά, απορρίφθηκε, όμως στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Γ. Λέναερς για να υποστηρίξει ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το κράτος Δικαίου και σε Ισπανία και Μάλτα, όπου υπάρχουν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.
Απάντηση στις αιτιάσεις από τα δεξιά έδρανα έδωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος σημείωσε κατά την παρέμβασή του «κε Βέμπερ, γιατί αφήσατε τον κακόμοιρο τον συνάδελφό τον κ. Λάναρς να επιχειρηματολογεί εναντίον αυτού που είπατε αμέσως πριν; Επίσης, το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα δεν είναι εθνική υπόθεση. Δυο συνάδελφοί μας, εδώ, ήταν θύματα παρακολούθησης. Όλοι μιλούσαμε μαζί τους. Ο κ. Κύρτσος, ήταν ένας από αυτούς, και ήταν στο κόμμα σας στο παρελθόν. Μιλούσατε μαζί του. Άρα οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ακούγανε και εσάς. Δεν ανησυχείτε για αυτό;»
«Πριν από λίγο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε πρόταση των Πράσινων και αύριο θα συζητηθεί η κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Η προσπάθεια του ΕΛΚ και του κύριου Μάνφρεντ Βέμπερ να προσφέρουν ύστατη χείρα βοήθειας στην παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε» σχολίασε με νόημα από την πλευρά του ο Κώστας Αρβανίτης για να προσθέσει «οι αλγεινές εντυπώσεις που άφησε η απόπειρα απαξίωσης της αποστολής της LIBE στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ενοχλεί ακόμη και διασύρει τη χώρα μας διεθνώς. Ας πάρουν, επιτέλους, το μάθημά τους στην κυβέρνηση!»
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου είχε γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπο», όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεχθεί άγριο σφυροκόπημα σχεδόν από όλες τις πολιτικές ομάδες.
Τα σφοδρά πυρά Ντομπρόφσκις
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις σοβαρές αιχμές που εκτόξευσε κατά της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Ο Λετονός Επίτροπος για Θέματα Εμπορίου καταδίκασε το σκάνδαλο των υποκλοπών και αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες δεν έχει λάβει ακόμη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας