• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετονομασία δρόμων και πλατειών λόγω... ναζιστικού υπόβαθρου

 • A-
 • A+

Μπορεί στο παρελθόν να υπήρξε κάπου αλλού κάποια ανάλογη, μεμονωμένη ενέργεια, ωστόσο η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της -ευρύτερα γνωστής ως βιομηχανικής- πόλης Λιντς των διακοσίων χιλιάδων κατοίκων, πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου της Ανω Αυστρίας, στα μέσα της διαδρομής Βιέννης - Σάλτσμπουργκ, για «αποναζιστικοποίηση» τοπωνυμίων, αναμένεται πως, προφανώς, θα λειτουργήσει ως «προηγούμενο» στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Οι 1.158 δρόμοι και οι δημόσιες πλατείες της πόλης εξετάστηκαν από μια επιτροπή ιστορικών, για να προσδιοριστεί το πώς απέκτησαν το όνομά τους, ειδικότερα εάν έχουν αμφισβητούμενα, δηλαδή αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά ή αντισημιτικά υπόβαθρα. Οι 64 από τους «ονοματοδότες» χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως προβληματικοί και χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπου καθοριστικός παράγοντας ήταν, κυρίως, κατά πόσον αυτοί υπήρξαν δραστήριοι και πόσο εκτεθειμένοι, έχοντας πάρει ακραίες θέσεις.

Με αυτά τα κριτήρια, στην ανώτερη «Κατηγορία 1», αναφέρονται τέσσερα πρόσωπα, των οποίων τα ονόματα έχουν δοθεί σε δρόμους της πόλης που τώρα, στη βάση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, πρόκειται μέσα στους επόμενους μήνες του 2023 να μετονομαστούν και, προς τούτο, πρόκειται να γίνουν δεκτές διάφορες προτάσεις προς τον Δήμο Λιντς, που στη συνέχεια θα εξεταστούν, για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Οπως ανακοίνωσε ο Βάλτερ Σούστερ, ο διευθυντής των Αρχείων της πόλης Λιντς, ο οποίος διατελεί επικεφαλής της επιτροπής των ιστορικών, τα πρόσωπα αυτά είναι: ο συνθέτης Χανς Πφίστερ, ως «πεπεισμένος και ριζοσπαστικός αντισημίτης», ο Φέρντιναντ Πόρσε, ο οποίος «έπαιξε κεντρικό ρόλο στη ναζιστική πολεμική οικονομία» και ο οποίος «προώθησε ενεργά την καταναγκαστική εργασία», ο καλλιτέχνης διασκέδασης Φραντς Ρεσλ, ο οποίος ως «πρωταγωνιστής του εθνικοσοσιαλισμού εκπροσωπούσε τον ριζοσπαστικό αντισημιτισμό», και ο επίσκοπος Γιοχάνες Μαρία Γκφέλνερ, ο οποίος «προπαγάνδιζε τον αντισημιτισμό σε μια ποιμαντορική επιστολή, το 1933».

Στην επόμενη «Κατηγορία 2», με 21 πρόσωπα που ενοχοποιούνται, υπάρχουν μεταξύ άλλων ονόματα όπως ο Φραντς Ντινγκχόφερ, πρώην δικαστής, εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός και αργότερα αντικαγκελάριος, ο Χάινριχ Γκλάισνερ, πρώην κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Ανω Αυστρίας, ή ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος Γιούλιους Ράαμπ,

Η «Κατηγορία 3» απαριθμεί 39 πρόσωπα που ήταν πιο πιθανό να έχουν πραγματοποιήσει «επιλεκτική λεκτική ναζιστική προπαγάνδα» και όσον αφορά αυτούς τους «ονοματοδότες», ο Δήμος Λιντς θέλει να τους «σχολιάσει εκτενώς» στο πλαίσιο νέας επεξεργασίας δημοσιεύσεων και διαδικτυακών μέσων.

Ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα για την όποια μετονομασία υπάρξει, από την οποία θα βρεθούν μπροστά σε νέα δεδομένα περίπου 400 κάτοικοι και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτούς τους μετονομαζόμενους δρόμους και πλατείες.

«Αυτή η απόφαση, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθιστά για άλλη μια φορά σαφές ότι η πόλη Λιντς αναλαμβάνει ενεργά την ιστορική της ευθύνη και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη δική μας ιστορική επανεκτίμηση», επεσήμανε ο δήμαρχος Κλάους Λούγκερ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κατά την παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής ιστορικών.

Από την πλευρά της, η Εύα Σομπεσμπέργκερ, η δημοτική σύμβουλος των Πρασίνων, εξήρε τη «συνεπή απόφαση», τονίζοντας πως η πόλη Λιντς δείχνει ότι «κάποιος έχει επίγνωση της ιστορικής ευθύνης» και ως επονομαζόμενη «πόλη του Φύρερ» -όπως την είχε επονομάσει ο μεγαλύτερος εγκληματίας πολέμου στην ιστορία της Ανθρωπότητας, ο Αδόλφος Χίτλερ- «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στέλνουμε σαφή μηνύματα από εδώ».

Την αντίθεσή του στη ληφθείσα απόφαση διαμηνύει -όπως και θα αναμενόταν- το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο, διαφωνώντας με τη μετονομασία, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα και σαφέστερα στοιχεία ως προς τους «ονοματοδότες», ενώ διατείνεται ότι δεν συμμετείχαν επαρκώς στην έρευνα οι «θιγόμενοι» κάτοικοι των περιοχών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Νεοναζί αποκαλύπτει το παρελθόν του Αυστριακού αντικαγκελάριου
Ο θεωρούμενος ως αρχηγός των νεοναζιστών στην Αυστρία Γκότφριντ Κιούσελ έκανε εκβιαστικούς υπαινιγμούς για εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν του αντικαγκελάριου της χώρας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Νεοναζί αποκαλύπτει το παρελθόν του Αυστριακού αντικαγκελάριου
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιναζιστικό μήνυμα από την Βιέννη
Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνεται, την Τετάρτη το βράδυ, η μεγάλη υπαίθρια δωρεάν συναυλία «Γιορτή της χαράς» της ξακουστής «Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης» στην τεράστια Πλατεία των Ηρώων στο κέντρο...
Αντιναζιστικό μήνυμα από την Βιέννη
ΕΥΡΩΠΗ
«Συνεργάτης των ναζί» ο παιδίατρος Άσπεργκερ
O Αυστριακός παιδίατρος, που έδωσε το όνομά του στο σύνδρομο Άσπεργκερ, «συνεργάστηκε ενεργά» με τους ναζί, υποστηρίζοντας το φρικτό πρόγραμμα ευθανασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Παρέπεμπε μικρούς ασθενείς στο...
«Συνεργάτης των ναζί» ο παιδίατρος Άσπεργκερ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο «Μένγκελε» ζούσε ανάμεσά μας
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για μια ψυχιατρική κλινική της Βιέννης έκανε ομάδα ερευνητών στην Αυστρία. Σύμφωνα με την μελέτη τους στην κλινική αυτή εκατοντάδες νεαροί ασθενείς έπεσαν θύματα ναζιστικών...
Ο «Μένγκελε» ζούσε ανάμεσά μας
ΕΥΡΩΠΗ
«Αυτό που με τρομάζει είναι η δαιμονοποίηση των άλλων...»
Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η 89χρονη Γερτρούδη απηύθυνε ένα συγκινητικό μήνυμα στους συμπατριώτες της Αυστριακούς για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. «Η ταπείνωση των άλλων, η δαιμονοποίηση των άλλων,...
«Αυτό που με τρομάζει είναι η δαιμονοποίηση των άλλων...»
ΕΥΡΩΠΗ
«Οι μέθοδοι του Ερντογάν παραπέμπουν στους Ναζί»
Λάβρος ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επιτέθηκε στην Αγκυρα υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. πλέον δεν μπορεί να αποδεχθεί τον «πολύ, πολύ άσχημο» δρόμο που έχει πάρει η Τουρκία μετά το αποτυχημένο...
«Οι μέθοδοι του Ερντογάν παραπέμπουν στους Ναζί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας