• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 15.2°C / 20.8°C
    1 BF
    78%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 19.6°C / 22.3°C
    1 BF
    53%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 19.9°C
    2 BF
    80%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    1 BF
    94%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    2 BF
    63%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 16.0°C / 19.8°C
    1 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.4°C / 16.2°C
    2 BF
    71%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 15.2°C / 15.2°C
    1 BF
    75%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 18.8°C
    3 BF
    84%
  • Μυτιλήνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    1 BF
    85%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 16.6°C / 19.4°C
    2 BF
    68%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.6°C / 19.6°C
    3 BF
    62%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    20°C 20.2°C / 20.2°C
    1 BF
    74%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    0 BF
    58%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.5°C / 15.5°C
    1 BF
    57%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 19.9°C
    2 BF
    92%
  • Χαλκίδα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 19.3°C
    1 BF
    69%
  • Καβάλα
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.2°C / 19.2°C
    2 BF
    61%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 19.7°C / 20.5°C
    2 BF
    47%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.7°C / 13.7°C
    0 BF
    81%
© Shopkez | Dreamstime.com

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τα πυρηνικά σχέδια Πούτιν, κάνουμε ό,τι και οι ΗΠΑ απαντά η Ρωσία

  • A-
  • A+

Συντονισμένα πυρά από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., αλλά σαφώς πιο μετριοπαθή στάση απ' τις ΗΠΑ, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ καταδίκασε τα «επικίνδυνα» και «ανεύθυνα» σχέδια της Ρωσίας και είπε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση και ότι η κίνηση Πούτιν δεν θα την οδηγήσει στην αλλαγή της δικής της πυρηνικής στρατηγικής.

Οι ΗΠΑ πάντως δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. «Δεν είδαμε καμία ένδειξη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε πράξη αυτή τη δέσμευση ή μετακίνησε πυρηνικά όπλα», είπε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, στο CBS. «Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».

Απ' την πλευρά της η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «αντίσταση στον πυρηνικό εκβιασμό του Κρεμλίνου». Ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία «πήρε τη Λευκορωσία ως πυρηνική όμηρο». Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, έγραψε στο Twitter ότι τα σχέδια της Ρωσίας ήταν ένα «βήμα προς την εσωτερική αποσταθεροποίηση» στη Λευκορωσία και προέβλεψε ότι το αντιρωσικό αίσθημα στη χώρα θα αυξηθεί.

Η Λευκορωσία μοιράζεται σύνορα κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων με την Ουκρανία, καθώς και με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων της στο Μινσκ και ότι ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο - σταθερός σύμμαχος του Κρεμλίνου και υποστηρικτής της εισβολής του στην Ουκρανία - του έχει θέσει εδώ και καιρό το θέμα. «Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση. «Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο», πρόσθεσε λέγοντας ότι προβλέπει την «εκπαίδευση των πληρωμάτων» από τις 3 Απριλίου και την «ολοκλήρωση της κατασκευής ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας» την 1η Ιουλίου.

Η Ουκρανία λέει ότι η κίνηση παραβιάζει τις συμφωνίες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων - μια κατηγορία που ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε, παρομοιάζοντας τα σχέδιά του με την τοποθέτηση όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη.

Σήμερα, πάντως το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε έξι αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη: Κλέινε-Μπρόγκελ (Βέλγιο), Büchel (Γερμανία),  Αβιάνο ε Γκέντι Τόρε (Ιταλία), Βόλκελ (Ολλανδία) και Ιντσιρλίκ (Τουρκία). Θεωρητικά, σε αυτές τις τοποθεσίες μπορούν να αποθηκευτούν έως και 392 βόμβες, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Βόννης BICC.

Ωστόσο, το ΝΑΤΟ την Κυριακή χαρακτήρισε την αναφορά της Ρωσίας στην κοινή χρήση πυρηνικών ως «παραπλανητική».

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.

Η στρατιωτική συμμαχία κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για συστηματική παραβίαση των δεσμεύσεών της για τον έλεγχο των όπλων, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της χώρας να αναστείλει τη νέα συνθήκη START - μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 η οποία περιορίζει τον αριθμό των αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών κεφαλών και δίνει σε καθεμία χώρα την εξουσία να επιθεωρεί τα όπλα της άλλης.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη Λευκορωσία να εξαιρεθεί από τη συμφωνία με τον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις εάν τη συνέχιζε. «Η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή τους», έγραψε στο Twitter.

Η δήλωση αυτή του Πούτιν έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του Λονδίνου πως δρομολογεί να δώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Τα πυρηνικά στις δύο πλευρές

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς πόσα TNW έχει η Ρωσία επειδή είναι μια περιοχή που εξακολουθεί να καλύπτεται από τις παραδόσεις της μυστικότητας του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ρωσία έχει τεράστια αριθμητική υπεροχή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ όσον αφορά το TNW: οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει περίπου 2.000 τέτοιες λειτουργικές τακτικές κεφαλές, 10 φορές περισσότερες από την Ουάσιγκτον.

Αυτές οι κεφαλές μπορούν να παραδοθούν μέσω μιας ποικιλίας πυραύλων, τορπιλών και βομβών βαρύτητας από ναυτικές, αεροπορικές ή χερσαίες δυνάμεις. Θα μπορούσαν ακόμη και απλώς να οδηγηθούν σε μια περιοχή και να πυροδοτηθούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη. Αυτές οι πυρηνικές βόμβες έχουν διαφορετικές αποδόσεις από 0,3 έως 170 κιλοτόνους.  Η ατομική βόμβα που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα το 1945 ήταν περίπου 15 κιλοτόνων.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 που η Μόσχα θα διαθέτει πυρηνικά όπλα εκτός της χώρας.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 σήμαινε ότι τα όπλα τοποθετήθηκαν σε τέσσερα ανεξάρτητα πλέον κράτη - Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν - με τη μεταφορά όλων των κεφαλών στη Ρωσία να ολοκληρώνεται το 1996.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Οι απειλές Πούτιν για πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και η αντίδραση των ΗΠΑ
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να ισχυριστεί πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ύστερα από τη...
Οι απειλές Πούτιν για πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και η αντίδραση των ΗΠΑ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πούτιν απαντά στη Βρετανία με ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
Μετά τις ανακοινώσεις του Λονδίνου για αποστολή πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος «αντιδρά» και τονίζει πως η Μόσχα «κάνει αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες».
Ο Πούτιν απαντά στη Βρετανία με ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Κρεμλίνο: Η ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία είναι απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που επεκτείνεται προς τη Ρωσία, όχι το ανάποδο, και κατά συνέπεια η Μόσχα πρέπει να λάβει μέτρα για να υπερασπιστεί την...
Κρεμλίνο: Η ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία είναι απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Λευκορωσία: Άρχισε η εκπαίδευση Λευκορώσων στρατιωτικών στη χρήση πυρηνικών όπλων
Σ. Σοϊγκού: «Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς».
Λευκορωσία: Άρχισε η εκπαίδευση Λευκορώσων στρατιωτικών στη χρήση πυρηνικών όπλων
ΕΥΡΩΠΗ
Δέχθηκε να φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοίνωσε η Λευκορωσία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα επιδιώξει στο μέλλον να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική της Λευκορωσία, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση.
Δέχθηκε να φιλοξενήσει ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοίνωσε η Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Πούτιν: Η Ρωσία θα λάβει υπόψη τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ
Αυξάνει η Ρωσία την πίεση κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου στο Μπαχμούτ, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών μαχών του πολέμου στην...
Πούτιν: Η Ρωσία θα λάβει υπόψη τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας