• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 23.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%

Αριστερά, ο Αντόνιο Κόστα. Δεξιά, η Ιζαμπέλ Καμαρίνια, γενική γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας

AP Photo/Armando Franca
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις στους τέσσερις Πορτογάλους δεν έχουν να πληρώσουν τα βασικά

 • A-
 • A+
Με άδειες τσέπες και απλήρωτους λογαριασμούς φτάνουν στο τέλος του μήνα τα περισσότερα (74%) νοικοκυριά της Πορτογαλίας • Ετσι, πάνω από 100.000 πολίτες διαδήλωσαν ξανά στη Λισαβόνα υπό το κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, που απαιτεί μεταξύ άλλων αύξηση μισθών και συντάξεων και ξεπάγωμα των τριετιών • Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα χάνει την επαφή της με τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, περιμένοντας την οικονομία να... αυτορυθμιστεί, γι’ αυτό και η δημοτικότητά της πέφτει κάθετα.

«Θέλουμε ειρήνη, ψωμί, στέγη». Περισσότεροι από 100.000 Πορτογάλοι κατέκλυσαν (ξανά) το περασμένο Σάββατο τους δρόμους της Λισαβόνας απαιτώντας τα αυτονόητα. «Αυτή η μάχη που κλιμακώνεται δεν θα σταματήσει έως ότου εξασφαλίσουμε αύξηση μισθών και συντάξεων», έλεγε στα πλήθη η Ιζαμπέλ Καμαρίνια, γ.γ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας (CGTP), που οργάνωσε τη συγκέντρωση μόλις μία ημέρα μετά τη μεγαλειώδη απεργία στον δημόσιο τομέα.

Η CGTP πέραν της αύξησης των μισθών (τουλάχιστον κατά 10% και όχι μικρότερη των 100 ευρώ για όλους) και των συντάξεων ζητά το ξεπάγωμα των τριετιών και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ.

Τα προβλήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν, τόνισε η Καμαρίνια κάνοντας μια επισήμανση που θα μπορούσε να αναφέρεται και στην Ελλάδα: «Θέλουν να μας κοροϊδέψουν, και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα μας παρουσιάσουν μια ωραία έκθεση που θα βεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά… Μια νέα εκδοχή τού “η χώρα αντέχει, αντέχει κι άλλη λιτότητα”».

Σχεδόν 9 χρόνια μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από τα μνημόνια, τα νοικοκυριά της χώρας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Πληθωρισμός, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, λιτότητα που συνεχίζεται για να διασφαλιστεί η «δημοσιονομική σταθερότητα» και ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων έχουν οδηγήσει τρία στα τέσσερα νοικοκυριά (74%) να μην καταφέρνουν να καλύψουν τις ανάγκες τους ώς το τέλος του μήνα και να δυσκολεύονται να πληρώσουν σπίτι, υγεία και τρόφιμα.

Τα πορίσματα που πρώτου Βαρόμετρου της DECO Proteste, της μεγαλύτερης οργάνωσης προστασίας των καταναλωτών, δείχνουν πως 300.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν πραγματική φτώχεια. Ενώ η Τράπεζα της Πορτογαλίας προειδοποιεί ότι αυξάνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς τα χρέη των νοικοκυριών, με 3,6% τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 2008, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οδηγώντας τη χώρα (2011-2014) σε μνημόνια και τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας.

Η έρευνα της DECO Proteste κατέδειξε πως το ελάχιστο καλάθι του νοικοκυριού αυξήθηκε από 183 ευρώ σε περισσότερα από 230, αύξηση κατά 26% από πέρσι τον Φεβρουάριο. Η δε κερδοσκοπία ανθεί με τις τιμές κάποιων βασικών αγαθών να καταγράφουν αύξηση από 100% έως και 240% από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Ανάλογα κρίσιμο και το πρόβλημα της στέγης: το 2010-2022 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 70% ενώ των μισθών ούτε καν κατά 30%. Αλλά την ώρα που οι άδειες τσέπες των πολιτών κάνουν αδύνατη την εξεύρεση μιας προσιτής κατοικίας, υπάρχουν περισσότερες από 723.000 ιδιοκτησίες εγκαταλειμμένες για πάνω από έναν χρόνο.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών ζωής των πολιτών από τον Δεκέμβριο -κι ενώ η κυβέρνηση έβλεπε να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο 13 υπουργοί και υφυπουργοί για σωρεία σκανδάλων-, οι διαμαρτυρίες έπαιρναν δυναμικό χαρακτήρα στη χώρα. Απεργίες εκπαιδευτικών, σιδηροδρομικών, εργαζομένων στον τομέα της υγείας (το νοσοκομειακό προσωπικό είναι το πιο χαμηλοαμειβόμενο ανάμεσα στα κράτη του ΟΟΣΑ), πρωτοφανείς σε μαζικότητα εδώ και χρόνια διαδηλώσεις στα τέλη Φεβρουαρίου και στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προηγήθηκαν απαιτώντας το τέλος της ανέχειας.

Καθυστερημένες και ανεπαρκείς απαντήσεις

Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Κόστα ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων «Περισσότερη Στέγη», που προβλέπει ανάμεσα στα πολλά άλλα το τέλος του καθεστώτος Χρυσής Βίζας για όσους ξένους επενδύουν και σε κατοικίες στη χώρα, επιβολή πλαφόν αυξήσεων στις ενοικιάσεις που να συνδέεται με την εξέλιξη των τιμών και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις, απαγόρευση της έγκρισης νέων τουριστικών αδειών στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης στέγης και των δυσθεώρητων τιμών τους ιδίως λόγω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η πιο εικονοκλαστική πρόταση είναι να δοθούν προς ενοικίαση με δημόσια παρέμβαση κατοικίες που παραμένουν άδειες για πάνω από έναν χρόνο δίνοντας περιθώριο 100 ημερών στους ιδιοκτήτες τους να τις θέσουν προς ενοικίαση, αλλιώς οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να διατάξουν την υποχρεωτική ενοικίασή τους. Το Δημόσιο θα μπορεί να τις ενοικιάζει για πέντε χρόνια για να τις υπενοικιάζει σε νοικοκυριά, με το ενοίκιο να μην ξεπερνά το 35% των οικογενειακών εισοδημάτων.

Το σχέδιο βρίσκεται προς διαβούλευση, αλλά η δημόσια παρέμβαση για ενοικίαση των άδειων κατοικιών έχει ξεσηκώσει την μήνιν της συντηρητικής αντιπολίτευσης που καταγγέλλει «κατασχέσεις» και «μέτρα κομμουνιστικά, μπολιβαριανά». Ενώ το ακροδεξιό Chega! (Φτάνει πια) το χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη επίθεση κατά της ιδιωτικής ιδιοκτησίας που έγινε ποτέ στην Πορτογαλία»,

Ακόμη και ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα της πρότασης. «Ετσι όπως έχει εξ αρχής συλληφθεί, από την αρχή ώς το τέλος του, το πακέτο “Περισσότερη Στέγη” δεν λειτουργεί… Είναι ανεφάρμοστο», δήλωσε υπογράφοντας διάταγμα που προβλέπει βοήθεια για τα ενοίκια και διευκολύνσεις στα στεγαστικά δάνεια, τα μόνα δύο μέτρα του πακέτου που προς στιγμήν έχουν εγκριθεί.

Οσο για τον πληθωρισμό, ο υπουργός Οικονομίας (ένας συντηρητικός ανεξάρτητος και συνονόματος του προέδρου), Αντόνιο Κόστα Σίλβα, διαφωνεί με την επιβολή ορίων στα κέρδη στην παραγωγή, διανομή και πώληση τροφίμων και βασικών αγαθών ώστε να περιοριστεί η κερδοσκοπία, θιασώτης της λογικής ότι «οι αγορές και η αυτορύθμιση μπορεί να λύσουν το πρόβλημα».

Αυτές δηλαδή που το επιτείνουν, όπως κατήγγειλε ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Πάουλο Ραϊμούντο: «Είναι μια επίθεση στις τσέπες όλων μας που απαιτεί πολιτικά μέτρα, δεν λύνεται με απλά αστυνομικού τύπου ελεγκτικά μέτρα, και ιδίως δεν λύνεται με μαθήματα ηθικής και παιδαγωγικής στις μεγάλες επιχειρήσεις διανομής, που επιδιώκουν να μπορούν να συνεχίζουν να προστατεύουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ κέρδη τους την ημέρα».

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κάθετη πτώση των Σοσιαλιστών στο 30-32% (από 41,4% με το οποίο κέρδισαν τις εκλογές πέρσι τον Ιανουάριο) και σχεδόν τεχνητή ισοπαλία με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Κόστα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Για πρώτη φορά την Τετάρτη στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή φάνηκε ανοιχτός σε κάποια μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αλλά και για μια πιθανή «αναθεώρηση» των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Ψίχουλα, λένε συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις που ετοιμάζονται για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους: στις 28 Μαρτίου διαδηλώσεις σε Λισαβόνα και Πόρτο των νέων εργαζομένων και παν-πορτογαλικό κάλεσμα απεργίας στις 25 Απριλίου, επέτειο της ιστορικής Επανάστασης των Γαριφάλων. Γιατί, όπως λέει ο Αντρέ Πεστάνα, πρόεδρος του Stop, του Συνδικάτου Ολων των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση: «Πηγαίνουμε στη Λισαβόνα για να πούμε πως μόνο για τους εργαζομένους δεν υπάρχουν χρήματα: υπάρχουν εκατομμύρια για τους τραπεζίτες, για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για αποζημιώσεις στα κομματικά golden boys, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για δημόσιες υπηρεσίες. Καλούμε όλη την κοινωνία να κάνουμε στις 25 Απριλίου τη μεγαλύτερη διαδήλωση που γνώρισε η Πορτογαλία αυτόν τον αιώνα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Οι αμφίρροπες εκλογές και η πολυσυλλεκτική Βουλή
Η Πορτογαλία προσέρχεται αύριο σε πρόωρες κάλπες με... βαριά καρδιά ● Ισόβαθμοι εμφανίζονται δημοσκοπικά οι Σοσιαλιστές με τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες, ενώ η Αριστερά κινδυνεύει να χάσει την τρίτη θέση...
Οι αμφίρροπες εκλογές και η πολυσυλλεκτική Βουλή
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίαμβος Σόουζα από τον α´ γύρο
Ο 67χρονος Ντε Σόουζα δεν ευνοήθηκε μόνο από τη διάχυση της αριστερής ψήφου. Τα τελευταία 20 χρόνια έγινε διάσημος ως σχολιαστής και πολιτικός αναλυτής στην πορτογαλική τηλεόραση. Η κυριακάτικη εκπομπή του,...
Θρίαμβος Σόουζα από τον α´ γύρο
ΕΥΡΩΠΗ
Θρίαμβος Σόουζα από τον πρώτο γύρο
Σε περίπατο εξελίχθηκαν οι προεδρικές εκλογές της Πορτογαλίας για τον κεντροδεξιό υποψήφιο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, καθώς αναδείχθηκε άνετα πρώτος με ποσοστό 52%. Αν και ιδεολογικά τον χωρίζει ένα... χάος...
Θρίαμβος Σόουζα από τον πρώτο γύρο
ΕΥΡΩΠΗ
Προεδρική κούρσα για... έναν
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία δεν θα φτάσουν σε δεύτερο γύρο, καθώς προηγείται ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα· ο συντηρητικός κομματικός διάδοχος του Καβάκο Σίλβα, που θα...
Προεδρική κούρσα για... έναν
ΕΥΡΩΠΗ
Στα χαρακώματα των Βρυξελλών
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2016 θα αποτελέσει για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα μια δύσκολη μάχη: από τη μία οι ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων κι από...
Στα χαρακώματα των Βρυξελλών
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εκλογές; Τόσο το καλύτερο για το Podemos
Νέες εκλογές στην Ισπανία θα οδηγούσαν σε πολιτικό σκηνικό ανάλογο με το σημερινό, καθώς τελευταία σφυγμομέτρηση δείχνει πως κανένα κόμμα δεν θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία ή κάποια εύκολη συμμαχία διακυβέρνησης,...
Νέες εκλογές; Τόσο το καλύτερο για το Podemos

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας