• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 19.3°C / 23.0°C
    2 BF
    70%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.6°C / 22.2°C
    2 BF
    76%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 20.9°C / 23.2°C
    3 BF
    59%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 15.5°C / 15.9°C
    0 BF
    81%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 20.9°C
    1 BF
    78%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    20°C 17.0°C / 20.4°C
    0 BF
    81%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 16.8°C
    2 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 20.7°C
    2 BF
    87%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 21.0°C
    2 BF
    91%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 20.7°C / 21.9°C
    3 BF
    64%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 19.8°C / 21.1°C
    3 BF
    83%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    21°C 18.5°C / 20.7°C
    2 BF
    78%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 22.9°C
    2 BF
    60%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 19.5°C / 20.9°C
    0 BF
    60%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    20°C 20.5°C / 20.5°C
    1 BF
    80%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.8°C / 21.0°C
    1 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    21°C 19.2°C / 22.1°C
    0 BF
    66%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 20.3°C / 22.1°C
    2 BF
    65%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    20°C 20.3°C / 21.7°C
    2 BF
    83%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    1 BF
    93%
European Union
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σθεναρά και πλήρως» στο πλευρό του Κιέβου θα δηλώσει η Ε.Ε.

  • A-
  • A+
Ενα... βουνό από οβίδες, χρήματα, πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική στήριξη στην Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει η Ε.Ε.

Ενα εκατομμύριο οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών στην Ουκρανία μέσα σε έναν χρόνο αναμένεται να στείλει η Ε.Ε. στην Ουκρανία. Η στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου θα είναι ένα από τα πιο βασικά ζητήματα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων που υπάρχει αυτήν την ώρα στο τραπέζι και το οποίο είναι υπόψη της «Εφ.Συν.», η Ε.Ε. φέρεται να δηλώνει ότι θα σταθεί «σθεναρά και πλήρως» στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική, στρατιωτική, χρηματοπιστωτική και ανθρωπιστική στήριξη στη χώρα και τον λαό της «για όσο χρειαστεί».

Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές στην ανάγκη λογοδοσίας της Ρωσίας και συγκεκριμένα θα υπογραμμιστεί η συμφωνία για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Κέντρου Δίωξης Εγκλημάτων Πολέμου κατά της Ουκρανίας (ICPA) στη Χάγη, το οποίο θα συνδέεται με την υφιστάμενη Κοινή Ομάδα Διερεύνησης που υποστηρίζεται από τη Eurojust. Αναμένεται επίσης να επαναλαμβάνει την υποστήριξη των 27 ηγετών στις έρευνες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ειδική μνεία θα υπάρχει στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις «Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που διέπουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», το οποίο εγκρίθηκε με την ευρεία υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην πρόταση ειρήνης του προέδρου Ζελένσκι - μια «βουβή» αντιδιαστολή προς το σχέδιο ειρήνευσης της Κίνας.

Κίνα

Αλλωστε, το Πεκίνο θα είναι κατά κάποιον τρόπο ο... «ελέφαντας στο δωμάτιο», μετά την επίσκεψη του προέδρου Σι στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν. Οι ηγέτες θα καταδικάσουν τη στρατιωτική υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας από το Ιράν και τη Λευκορωσία και θα καλέσουν όλες τις χώρες -και κυρίως την Κίνα!- να μην παρέχουν υλικό ή άλλη υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

Η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες -που «θα ανοίξει» τη σύνοδο με ένα γεύμα εργασίας- θα φέρει στο τραπέζι της συνόδου τη συμφωνία για τα σιτηρά. «Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η οπλοποίηση των τροφίμων έχουν υπονομεύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την επέκταση της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Η πρωτοβουλία αυτή, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης της Ε.Ε. και η ουκρανική πρωτοβουλία “Σιτηρά από την Ουκρανία” συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», θα αναφέρει το κείμενο.

Οικονομία

Πέρα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η σύνοδος θα ασχοληθεί αναλυτικά και με την οικονομία της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα: από την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην πορεία τους για την πράσινη ανάπτυξη, το τραπεζικό σύστημα μετά το σοκ -κυρίως- της Credit Suisse, τις εμπορικές σχέσεις, αλλά και τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ο Γερμανός φιλελεύθερος εταίρος της κυβερνητικής συμμαχίας προσπάθησε να «νερώσει» το κείμενο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η δυσαρέσκεια των εταίρων καταγράφεται έντονη. Πολλά κράτη-μέλη ζητούν τις τελευταίες μέρες αναλυτική και επί της ουσίας συζήτηση για το θέμα, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο της ευρωζώνης.

Ενέργεια

Από τη σύνοδο κορυφής δεν θα μπορούσε να λείπει το ενεργειακό. Οι «27» θα καλέσουν την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης ενόψει των επόμενων περιόδων αποθήκευσης αερίου. Επίσης, η Κομισιόν θα κληθεί να ολοκληρώσει εγκαίρως την αξιολόγηση των έκτακτων μέτρων που εγκρίθηκαν το 2022 και όπου χρειάζεται να προτείνει την παράτασή τους. Στην ίδια συζήτηση θα αναλυθεί ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας, θέμα στο οποίο επιμένει η Γαλλία που ισχυρίζεται ότι η συζήτηση δεν αφορά το «πράσινο ξέπλυμα» των πυρηνικών, αλλά την αναγνώρισή τους ως ενέργειας χαμηλών ρύπων που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ως βοήθεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τι θα πράξει ο Έλληνας πρωθυπουργός

Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση, σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών, για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε αυτή η τόσο σημαντική συζήτηση να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, προσέρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Καμιά από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου – πολύ περισσότερο η Ελλάδα - δεν βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν κατά την κρίση χρέους και η ύπαρξη αξιόπιστων κανόνων που εγγυώνται την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
 
Ωστόσο, αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, οι κανόνες δεν πρέπει να υπονομεύουν τις απαραίτητες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική. Και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα και όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς η στερεότυπα που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.
 
Ο Πρωθυπουργός προσβλέπει στο να αρχίσει αυτή η συζήτηση, ενόψει και του προγραμματισμένου για την Παρασκευή Eurosummit, στο οποίο θα βρίσκεται και η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde.
 
Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων – γι΄αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική (non paper) στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπα'ι'κού Συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε:
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα έχει ως κύριο ζήτημα τα θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
 
Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτήν τη συζήτηση από μία πολύ ενισχυμένη θέση σε σχέση με το πού βρισκόταν το 2019. Με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, με την ανεργία να αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνεται με τον γρηγορότερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την πατρίδα μας, πια, να είναι πρωταθλήτρια σε σχέση με τα ιστορικά στατιστικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 
Αυτό επιτρέπει στην Ελληνική Κυβέρνηση να μπορεί να εξακολουθεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αλλά μας κάνει και πιο αισιόδοξους ότι οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μπροστά μας.
 
Βεβαίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία σειρά από μεγάλες οικονομικές προκλήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρομαι και στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, μία αύξηση των επιτοκίων την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίνει απαραίτητη προκειμένου να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό.
 
Γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων πιέζει και τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς τους υποχρεώνει να διαθέσουν μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματός τους για τις δανειακές τους εξυπηρετήσεις.
 
Όμως θέλω να τονίσω ότι η άλλη όψη του νομίσματος, της προόδου που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι οι τράπεζές μας είναι πια ισχυρές. Και μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταιγίδα η οποία ξετυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέλω να διαβεβαιώσω, ακόμα μία φορά, όλους τους Έλληνες καταθέτες ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις τους είναι προστατευμένες.
 

Και βέβαια, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει βήματα προόδου και να αποκτά -επιτέλους- την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούμε να προσβλέπουμε ότι και το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τα ελληνικά νοικοκυριά, για την Ελληνική Δημοκρατία θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο αρνητικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίων καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο Κύπριος πρόεδρος

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το Κυπριακό, γι' αυτή τη νέα μας προσέγγιση για μια πιο ουσιαστική, πιο πρωταγωνιστική συμμετοχή της ΕΕ, ειδικότερα στην παρούσα φάση που το βασικό ζήτημα είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε:

«Προσβλέπω στη σημερινή πρώτη μου παρουσία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αυτό αφορά την Ουκρανία, τα ενεργειακά, την οικονομία και ανταγωνιστικότητα, το μεταναστευτικό και μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για το Κυπριακό, γι' αυτή τη νέα μας προσέγγιση για μια πιο ουσιαστική πιο πρωταγωνιστική συμμετοχή της ΕΕ, ειδικότερα στην παρούσα φάση που το βασικό ζήτημα είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο και να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες. Οφείλω να αναφέρω ότι είμαι ικανοποιημένος με τα όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής στις χθεσινές συζητήσεις των τριών θεσμικών οργάνων, σήμερα το πρωί στο ΕΛΚ, αλλά και σε συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. Κι εκείνο που θα γίνει, αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, να δούμε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί. Είναι σημαντικό ότι γίνεται απόλυτα κατανοητή, αυτή η προσέγγισή μας, χαιρετίζεται κι εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούμε μαζί, κι αυτό έχουμε συμφωνήσει, ειδικότερα με την πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του Συμβουλίου για την υλοποίηση της απόφασης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Παραγωγή οβίδων για την Ουκρανία στην Ελλάδα και άλλες 10 χώρες
Η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που θα αναβιώσουν την αμυντική τους βιομηχανία, προκειμένου η Ε.Ε. να παραδώσει πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Παραγωγή οβίδων για την Ουκρανία στην Ελλάδα και άλλες 10 χώρες
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία στην Ε.Ε. για προμήθεια πυρομαχικών 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
Σχέδιο τριών φάσεων που περιλαμβάνει την παροχή στο Κίεβο βλημάτων 155 χιλιοστών, ενέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.
Συμφωνία στην Ε.Ε. για προμήθεια πυρομαχικών 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευκαιρία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ε.Ε. χρησιμοποίησε κοινά ευρωπαϊκά κονδύλια για να αγοράσει όπλα που διατέθηκαν στην Ουκρανία • Τι απέδωσαν τα 10 πακέτα κυρώσεων προς τη Μόσχα και τα σχέδια ενεργειακής...
Ευκαιρία στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Συμπεριλαμβάνονται πλήγματα για το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, όπως και ανθρώπους και ομάδες που επιτίθενται εναντίον Ουκρανών αμάχων ή απάγουν παιδιά.
Ε.Ε.: Ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν στέλνει μαχητικά αεροσκάφη η Βρετανία στην Ουκρανία
Συνεχίστηκε η ευρωπαϊκή περιοδεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση όσον το δυνατόν μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας στη μάχη που δίνει η χώρα του με τη Ρωσία εδώ και πάνω από ένα χρόνο....
Δεν στέλνει μαχητικά αεροσκάφη η Βρετανία στην Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας