«Ξέρετε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας σας [για το Ουκρανικό], που σεβόμαστε ιδιαίτερα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδεχόμενος χθες τον Κινέζο ομόλογό του στο Κρεμλίνο. «Η συνεργασία μας στη διεθνή σκηνή συμβάλλει αναμφίβολα στην ενίσχυση των βασικών αρχών της παγκόσμιας τάξης και της πολυπολικότητας», συμπλήρωσε στην άτυπη συνάντηση, που συνεχίστηκε με δείπνο. Ηταν η αρχή μιας κρίσιμης τριήμερης επίσκεψης, της πρώτης του Σι Τζινπίνγκ εδώ και τέσσερα χρόνια στη στενή σύμμαχο για την Κίνα χώρα.
Γίνεται στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία. Της δυτικής απομόνωσης της Ρωσίας και του εντάλματος σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (στο οποίο η Μόσχα χθες απάντησε με το άνοιγμα ποινικής υπόθεσης κατά του Βρετανού εισαγγελέα και τριών δικαστών του ΔΠΔ). Των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της Δύσης. Αλλά και ενός υπό διαμόρφωση νεο-ψυχροπολεμικού πεδίου, με το Πεκίνο να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο, χωρίς αμερικανική ηγεμονία.
«Είναι αλήθεια ότι και οι δύο χώρες μας μοιράζονται τους ίδιους ή κάποιους παρόμοιους στόχους», τόνισε από την πλευρά του ο Σι, που άρχισε προ ημερών και επίσημα την τρίτη ιστορική θητεία του στην κινεζική προεδρία, δηλώνοντας μάλιστα χθες σίγουρος και για την επανεκλογή του Πούτιν, πριν καν ο ίδιος ανακοινώσει εάν θα το επιδιώξει στις αναμενόμενες για το 2024 προεδρικές εκλογές.
Πέρα πάντως από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων -εν προκειμένω υπό τους όρους του Πεκίνου- και τη στήριξη του Πούτιν, ο Σι επιδιώκει μέσα από αυτή την επίσκεψη να προβάλει τη χώρα του ως παράγοντα διεθνούς σταθερότητας, σε ρόλο εν δυνάμει ειρηνοποιού. Κατεύθυνση προς την οποία δείχνουν η πρόσφατη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, επισκιάζοντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, καθώς και το ειρηνευτικό σχέδιο που το Πεκίνο έχει παρουσιάσει για το Ουκρανικό, αν και συνεχίζει να μιλά -όπως και η Ρωσία- απλά για «κρίση».
Πριν καν αρχίσει από σήμερα το επίσημο σκέλος της επίσκεψης Σι στη Μόσχα -με τη συμμετοχή αξιωματούχων των δύο χωρών και την προαναγγελθείσα υπογραφή «αριθμού σημαντικών εγγράφων»-, το Κίεβο ξεκαθάρισε ότι οποιεσδήποτε κινήσεις για την ειρήνη θα πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, έσπευσε να τονίσει ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική κίνηση της Ρωσίας, που υποστηρίζεται από την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, για να “παγώσει” τον πόλεμο με τους δικούς της όρους».
«Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός, που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, θα υποστήριζε ουσιαστικά την επικύρωση της ρωσικής κατοχής», είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
«Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία», τόνισε, την ώρα που το υπουργείο του ανακοίνωνε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, σε όπλα και πυρομαχικά.