Νόμος του κράτους είναι πλέον η διαβόητη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις στην Γαλλία καθώς πέρασε πραξικοπηματικά με την προσφυγή στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του γαλλικού Συντάγματος, χωρίς να υποβληθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Οι προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν έπεσαν στο κενό καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός που ορίζει το Σύνταγμα. Ουσιαστικά, μόνο μία εκ των δύο προτάσεων που υποβλήθηκαν έφτασε μια ανάσα από το να ρίξει την κυβέρνηση και να ξηλώσει το επίμαχο νομοσχέδιο.
Η πρόταση από την κεντρώα συμμαχία LIOT που συνυπέγραψε ο συνασπισμός της Αριστεράς για εννέα ψήφους δεν συγκέντρωσε τον μαγικό αριθμό 287 και τελικά απορρίφθηκε. Καταψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η πρόταση μομφής της ακροδεξιάς.
Παρά την πύρρειο νίκη του Γάλλου προέδρου και της κυβέρνησης που τον στηρίζει τα δύσκολα είναι μπροστά με αναλυτές να αναφέρουν πως ο Μακρόν θα προσπαθήσει τις επόμενες εβδομάδες να κάνει έναν τακτικό ελιγμό. Να αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν και να ανασχηματίσει την κυβέρνηση για να διασώσει την τραυματισμένη εικόνα του.
Η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.
Ρήγμα εντός Κοινοβουλίου – Ένσταση στους δρόμους πολλών πόλεων
Δεκαεννέα βουλευτές του Ρεπουμπλικανών (LR), του κόμματος που στηρίζει στη Βουλή την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ της διακομματικής πρότασης μομφής, μαζί με τους συναδέλφους τους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και της κεντρώας κοινοβουλευτικής ομάδας LIOT, είπε ο βουλευτής Αλεξάντρ Βινσεντέτ, καλώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά των ανταρτών και αποσαφήνιση της πολιτικής γραμμής του κόμματος.
«Τίποτα δεν έχει τελειώσει» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ματιλντ Πανό, κάνοντας λόγο για μια «κυβέρνηση ήδη τελειωμένη στα μάτια όλων των Γάλλων» και μια πρωθυπουργό που «δεν έχει ούτε τη νομιμότητα ούτε την εξουσία να συνεχίσει και η οποία προφανώς πρέπει να παραιτηθεί, παίρνοντας μαζί της και τη μεταρρύθμιση».
Στον αντίποδα, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: «Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω τις απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα μας, με τους υπουργούς μου και να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών».
Όμως ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έκρυβαν την αμηχανία τους. «Βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή», παραδέχτηκε η Βιολέτ Σπιλμπού, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κυβερνητικού συνασπισμού Renaissance (Αναγέννηση). Η ίδια προφανώς γνωρίζει ότι το τεράστιο κίνημα κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια δεν θα ξεφουσκώσει εύκολα.
Λίγο αργότερα, το μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί την πρωθυπουργό, Ελίζαμπεθ Μπορν και τους ηγέτες του προεδρικού στρατοπέδου το πρωί της Τρίτης ενώ σειρά θα πάρουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας που θα γίνουν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της Τρίτης.
Στο μεταξύ, στους δρόμους των πόλεων της Γαλλίας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε διάφορα σημεία του Παρισιού εικόνες και βίντεο καταγράφουν φωτιές σε κάδους, ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα, βανδαλισμούς, συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που κάνουν χρήση χημικών και προτάσσουν τα γκλομπς τους.
Εντάσεις και ζημιές αναφέρθηκαν στο Στρασβούργο, στη Μαρσέιγ, στη Ναντ, τη Λιόν, το Μπορντό και άλλες πόλεις.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για εξοργισμένους Γάλλους που κάνουν καλέσματα μέσω των κοινωνικών δικτύων για έφοδο και κατάληψη του προεδρικού μεγάρου απόψε.
Το ενιαίο μέτωπο των συνδικάτων προετοιμάζει τη νέα γενική απεργία ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.
«Τίποτα δεν θα υπονομεύση την αποφασιστικότητα των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο CGT (Confédération Générale du Travail), που καλεί σε «διεύρυνση των κινητοποιήσεων» και «σε μαζική συμμετοχή στις νέες απεργίες και διαδηλώσεις», όπως την 9η ημέρα κινητοποιήσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου «και μετά από αυτήν εάν είναι αναγκαίο».
Οι επόμενες κινήσεις
Αν και το νομοσχέδιο θεωρείται εγκριθέν τα θεσμικά όπλα των αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων δεν έχουν εξαντληθεί με την Αριστερά να καταφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό. Αν το Δικαστήριο την κάνει δεκτή, τότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συλλογή υπογραφών από πολίτες. Το αίτημα θα πρέπει να το συνυπογράψει το ένα δέκατο των ψηφοφόρων, δηλαδή 4,87 εκατομμύρια άνθρωποι, μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα δημοψήφισμα.
Σε μια προσπάθεια απόλυτης νομιμοποίησης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου και η κυβέρνηση της Μπορν προτίθεται να καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να λάβει την έγκριση του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας