Την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας θα επιβεβαιώσουν οι πρόεδροι των δύο χωρών την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, θα υπογράψουν μια διακήρυξη για μια «νέας εποχής» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο πρόεδρος της Κίνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία 20-22 Μαρτίου, σε μια περίοδο που το Πεκίνο δέχεται πιέσεις από τη Δύση λόγω των στενών δεσμών της με τη Μόσχα και του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον διπλωματικό σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, Πούτιν και Σι θα υπογράψουν «κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή». Επίσης, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν και ένα δεύτερο κείμενο που αναφέρεται στη ρωσοκινεζική συνεργασία με χρονικό ορίζοντα το 2030, καθώς και δέκα ακόμη συμφωνίες που τελούν υπό επεξεργασία.
Επίσης, τη Δευτέρα θα συνυπογράψουν ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε μια ρωσική εφημερίδα και σε μια κινεζική, «μια σημαντική ένδειξη πριν από τις συνομιλίες αυτές καθαυτές», είπε ο Γιούρι Ουσακόφ σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Όπως εξήγησε, η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «εκτιμά ιδιαίτερα τη μετριοπαθή και ισορροπημένη θέση των Κινέζων ηγετών για το θέμα αυτό», καθώς το Πεκίνο «καταλαβαίνει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αυτής» και η Μόσχα δέχεται θετικά την πρωτοβουλία της Κίνας για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στη βάση ενός εγγράφου που δημοσιεύτηκε στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.
Επίσης, οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν για συνεργασία στον «στρατιωτικοτεχνικό» τομέα και σε αυτόν της ενέργειας, σύμφωνα με τον Ουσακόφ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας