«H κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά. Θέλει να δει αν η κινητοποίηση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να την κάνει να υποχωρήσει. Αυτή σκληραίνει την πολιτική της, αλλά σκληραίνει και το δικό μας κίνημα», είπε χθες στους ρεπόρτερ της Liberation η Ελεονόρ Σμιτ, εκπρόσωπος της Alternative, της δεύτερης μεγαλύτερης φοιτητικής ένωσης της Γαλλίας στη διαδήλωση που γινόταν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, την πλατεία Ομονοίας του Παρισιού, κοντά στη Βουλή. Λίγο νωρίτερα, ο «ναός» της Γαλλικής Δημοκρατίας είχε μετατραπεί σχεδόν σε πεδίο μάχης, όταν η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε, εν μέσω φωνών και γιουχαϊσμάτων από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ότι θα προσφύγει στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος προκειμένου να εγκριθεί χωρίς ψηφοφορία η επίμαχη μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
Στη Μασσαλία, στην Γκρενόμπλ, στο Μπορντό, στη Λιόν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν να διαδηλώσουν αυθόρμητα στο άκουσμα της είδησης. Οσο για τη διαδήλωση στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, διαλύθηκε χθες βράδυ από την αστυνομία με ξύλο και δακρυγόνα, με αφορμή κάποια μικροεπεισόδια που είχαν σημειωθεί.
Με τον ίδιο τσαμπουκά με τον οποίο η κυβέρνηση πέρασε το νομοσχέδιο με αντιδημοκρατικά μέσα, κόντρα στην αντιπολίτευση, στα συνδικάτα –που από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιήσει οχτώ πανεθνικές απεργίες– και στην πλειονότητα των πολιτών, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της Γαλλίας, ενώ τα συνδικάτα υπόσχονται να ανταποδώσουν στον Μακρόν «ένα 49.3 στους δρόμους».
Η διασυνδικαλιστική συνέλευση ανακοίνωσε χθες την ένατη κατά σειρά εθνική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου, ενώ οι εργαζόμενοι στις μεταφορές αναγγέλλουν αποκλεισμό σιδηροδρομικών γραμμών και οδικών αρτηριών. «Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες πρέπει να επεκταθούν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGT (Γενικής Εργατικής Ομοσπονδίας) Φιλίπ Μαρτινέζ.
Η επόμενη πράξη θα παιχτεί πάλι στη Βουλή, όπου το ερώτημα ήταν αν θα υποβληθεί όχι μία, αλλά... πόσες προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπορν. Αρχικά, τόσο η αριστερή συμμαχία Nupes όσο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός είχαν δηλώσει ότι σκοπεύουν να υποβάλουν τη δική τους πρόταση δυσπιστίας. Αργότερα, η LIOT, η κοινοβουλευτική ομάδα που περιλαμβάνει ανεξάρτητους και εκπροσώπους των υπερπόντιων εδαφών, πρότεινε να υποβληθεί διακομματική πρόταση δυσπιστίας, την οποία έβλεπε θετικά και η Αριστερά. «Εμείς θα υποβάλουμε τη δική μας πρόταση, ωστόσο, θα ψηφίσουμε όλες τις προτάσεις δυσπιστίας για να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε στο BFM-TV ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού, Σεμπαστιάν Σενί. Αντίθετος στην πρόταση δυσπιστίας δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί, με το επιχείρημα ότι «δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλο χάος στο χάος». Γεγονός που δυσχεραίνει τον σχηματισμό πλειοψηφίας κατά της κυβέρνησης Μπορν.
«Θέλαμε να πάμε σε ψηφοφορία, αλλά...», προσπάθησε να δικαιολογηθεί χθες η Μπορν σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο TF1, καθώς μέχρι πρότινος πολλά κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι δεν θα έκαναν χρήση του άρθρου 49.3 που επιτρέπει σε ειδικές περιπτώσεις την έγκριση ενός νομοσχεδίου χωρίς την υποβολή του σε ψηφοφορία.
Η πρωθυπουργός της Γαλλίας επέρριψε την ευθύνη στο δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών στις τάξεις του οποίου εμφανίστηκαν «αποστάτες» παρά την προηγούμενη συμφωνία με την κυβέρνηση σε επί μέρους τροποποιήσεις. Δήλωσε μάλιστα «πολύ σοκαρισμένη» από τα γιουχαΐσματα που ακούστηκαν στη Βουλή.
Με τη χθεσινή κίνηση, η κυβέρνηση Μπορν πραγματοποίησε την 100ή κατά σειρά προσφυγή στο επίμαχο άρθρο μέσα στα 65 χρόνια ζωής της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Οπως επισήμαιναν μάλιστα χθες τα γαλλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Μπορν μέσα σε μόλις 10 μήνες ζωής κατόρθωσε να πιάσει τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που έκανε χρήση του 49.3, με την κυβέρνηση Μισέλ Ροκάρ (1988-1991) να κρατά τα σκήπτρα.
Γεγονός που δείχνει την άβολη θέση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αφότου το κυβερνών κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός» απώλεσε την πλειοψηφία του στη Βουλή. Νωρίτερα, ο Μακρόν είχε βγει να στηρίξει την πρωθυπουργό του επικαλούμενος «τεράστιους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους» σε περίπτωση που καταψηφιζόταν το νομοσχέδιο.
«Ο Μακρόν θέλησε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι διέθετε πλειοψηφία, κάτι που δεν ισχύει. Εχασε. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο, έχουν αποδυναμωθεί. Εκανε πολλά λάθη», είπε από τη διαδήλωση της Πλας ντε λα Κονκόρντ ο αρχηγός της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πολλοί αναλυτές, συνδικαλιστές, πολιτικοί και απλοί πολίτες φαίνεται πως συμφωνούν με τον Μελανσόν. «Με την προσφυγή στο άρθρο 49.3 ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση έδωσε ένα άνευ προηγουμένου δείγμα αδυναμίας», σχολίαζε ο πολιτικός αρθρογράφος της Liberation Ζονατάν Μπουσέ-Πετερσάν, προβλέποντας πως «η θητεία του έχει ήδη αρχίσει να φθίνει».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας