Διαδηλώνουν κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν. Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές υπολογίζονται ότι θα βρεθούν στο δρόμο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την απόσυρσή του και τη διατήρηση του συνταξιοδοτικού ορίου, μαζί με άλλα αιτήματα βελτίωσης των βιοτικών συνθηκών.
Οι κυλιόμενες απεργίες των συνδικάτων έχουν συγκλονίσει τη χώρα, η οποία καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των τελευταίων δεκαετιών, με τη συμμετοχή στις πορείες να είναι εξίσου τεράστια, γεγονός που αποτελεί παλμογράφος της κοινωνικής αγανάκτησης γύρω από τις πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης.
Από τις απεργίες έχουν βραχυκυκλώσει κρίσιμοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Γαλλίας όπως τα διυλιστήρια, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η εκπαίδευση και οι αποκομιδές απορριμμάτων.
Ένας συνασπισμός γαλλικών συνδικάτων, σε μία σπάνια επίδειξη ενότητας και δυναμισμού, από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, συνεχίζει πιστά στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση προκειμένου να αποσύρει την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση της παράτασης του συνταξιοδοτικού ορίου από τα 62 στα 64 έτη για όλους.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η γαλλική Γερουσία επανεξετάζει τη μεταρρύθμιση, με την ψηφοφορία επί του κειμένου από την Άνω Βουλή να αναμένεται μέχρι το βράδυ της Κυριακής .
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Στο Παρίσι η μεγάλη διαδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 2 μ.μ.
Από τις σημερινές διαδηλώσεις δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς μεγάλη μερίδα διαδηλωτών συγκρούστηκε σε διάφορες πόλεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν ισχυρή παρουσία στο δρόμο από την αρχή του κινήματος.
Εντυπωσιάζουν δε τα επίσημα νούμερα συμμετοχής της πορείας της Τρίτης, οπότε 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας. Όμως, το νούμερο αυτό φαντάζει μικρό σε σύγκριση με τον υπολογισμό των συνδικάτων τα οποία «δίνουν» 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν, ενώ μια μικρή πλειοψηφία υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
→ Σύνθημα «Θάνατος στον Βασιλιά» γραμμένο με σπρέι στο κέντρο του Παρισιού
Εκπρόσωπος της TotalEnergies δήλωσε ότι οι απεργίες συνεχίζονται στα γαλλικά διυλιστήρια και τις αποθήκες της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, ενώ ο δημόσιος σιδηροδρομικός φορέας SNCF δήλωσε ότι οι εθνικές και περιφερειακές υπηρεσίες θα παραμείνουν σοβαρά διαταραγμένες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Στο Παρίσι, τα σκουπίδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται στους δρόμους, με τους κατοίκους να αναφέρουν την αυξανόμενη παρουσία αρουραίων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η ελεγχόμενη από τη Δεξιά Γερουσία, που στηρίζει το κεντρώο κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος για να περάσει, αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στη συνέχεια από μια κοινή επιτροπή βουλευτών της Κάτω και της Άνω Βουλής, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.
Εάν η επιτροπή συμφωνήσει σε τελικό κείμενο, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τελική ψηφοφορία και για τα δύο σώματα, όμως, στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, όπου η πλειοψηφία της κυβέρνησης του Μακρόν είναι σχετική, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας είναι αβέβαιο.
«Πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να συμβούν την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο ραδιόφωνο Franceinfo η Marylise Leon, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου CFDT. «Θα ψηφιστεί το κείμενο στην Εθνοσυνέλευση; Πρέπει να συσπειρωθούμε. Ή τώρα ή ποτέ».
Νέος γύρος πανελλαδικών απεργιών και κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου, με το κίνημα να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης.
Με πληροφορίες από το Reuters
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας