• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 25.4°C / 29.7°C
    4 BF
    41%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 26.0°C / 28.0°C
    3 BF
    44%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.2°C / 25.0°C
    3 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.0°C / 23.9°C
    3 BF
    50%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    1 BF
    57%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.4°C
    2 BF
    88%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    3 BF
    54%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.1°C / 25.8°C
    3 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 23.5°C / 26.9°C
    1 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.4°C / 24.8°C
    2 BF
    53%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.7°C / 24.0°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    3 BF
    69%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    3 BF
    30%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 27.5°C / 29.4°C
    2 BF
    34%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 23.2°C
    5 BF
    78%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 25.8°C / 29.9°C
    2 BF
    20%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 23.3°C
    4 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    28°C 27.7°C / 27.7°C
    2 BF
    51%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.1°C / 21.1°C
    1 BF
    63%
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Ουκρανικό: Η θλιβερή επέτειος και η δειλή αναζήτηση διπλωματικής οδού

  • A-
  • A+
Κείμενο διαλόγου με 12 σημεία κατέθεσε η Κίνα, την ώρα που ο ΟΗΕ υιοθέτησε ακόμη ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα. Οι τελευταίες εξελίξεις στα μέτωπα.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έφερε ξανά τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, προκάλεσε ανείπωτες τραγωδίες και δημιούργησε τρομακτικές αναταράξεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Στον απόηχο της σημερινής επετείου, κι ενώ Μπάιντεν και Πούτιν είχαν το δικό τους ρητορικό μπρα ντε φερ εξ αποστάσεως μέσα στην εβδομάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα το πολυαναμενόμενο κείμενο διαλόγου από την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει προχωρήσει τον τελευταίο καιρό σε αναβάθμιση των διπλωματικών του κινήσεων, εν μέσω κατηγοριών και σπέκουλας ότι αναμένεται να στείλει όπλα στη Ρωσία, με το σχέδιο 12 σημείων να καλεί Μόσχα και Κίεβο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό» σημειώνει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει σε αυστηρούς τόνους ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι. Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Στο έγγραφο με τον λιτό τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης» τονίζεται ακόμη ότι «τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», ενώ επαναλαμβάνεται η κινεζική θέση κατά των δυτικών κυρώσεων. 

Ανάμεσα σε άλλα στο έγγραφο αναφέρεται:

  • Σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.
  • Η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών.
  • Η εδαφική ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυάται από την ενδυνάμωση και την επέκταση των στρατιωτικών συμμαχιών.
  • Εκεχειρία και τερματισμός των μαχών, να μην κλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία ή να ξεφύγει εκτός ελέγχου.
  • Σταδιακή προώθηση της αποκλιμάκωσης και σταδιακή συμφωνία για κατάπαυση πυρός.
  • Διάλογος και διαπραγματεύσεις είναι η μόνη διέξοδος στην ουκρανική κρίση.
  • Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων και στοπ σε επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων. 
  • Τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και δεν πρέπει να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.
  • Αποφυγή της όποιας πυρηνικής κρίσης.
  • Τασσόμαστε κατά της ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης βιολογικών και χημικών όπλων από όλα τα κράτη.
  • Τασσόμαστε κατά των μονομερών κυρώσεων που δεν έχουν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Κίεβο είχε εκφράσει την ενόχλησή του καθώς δεν φαίνεται να υπήρξε προσέγγιση από πλευράς Κίνας για συνεννοήσεις σε σχέση με το κείμενο – διαλόγου.

Σημαντικές στιγμές του πολέμου με μια ματιά

Μη δεσμευτικό ψήφισμα από τον ΟΗΕ

Η σύγκρουση μεταφέρθηκε, όπως, ήταν αναμενόμενο και στα Ηνωμένα Έθνη, όπου, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους, ο ΟΗΕ υιοθέτησε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για τερματισμό των εχθροπραξιών με δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Αυτό, εξάλλου, έγινε σε συνεννόηση με το Κίεβο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους.
141 χώρες ενέκριναν το ψήφισμα, επτά καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μαλί, Νικαράγουα) και 32 χώρες απείχαν (μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν).


«Κανάλι» επικοινωνίας Μόσχας - Κιέβου για ειρηνευτική συμφωνία;


«Η χρονιά της νίκης μας»

Σε αισιόδοξους τόνους ήρθε το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου με αφορμή την πρώτη επέτειο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σημειώνει: «Θα νικήσουμε τους πάντες».

Στο βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με τίτλο «το αήττητο έτος», ο 45χρονος πολιτικός εμφανίζεται να κάθεται στο γραφείο του. Θυμάται πώς απευθύνθηκε στους Ουκρανούς πριν από ένα χρόνο σε μια βιαστική ανακοίνωση, καθώς ξεκινούσε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Πριν ένα χρόνο, την ημέρα αυτή, από το ίδιο μέρος, περίπου στις 7 το πρωί απευθύνθηκα σε εσάς με μια σύντομη ανακοίνωση που διήρκησε μόνο 67 δευτερόλεπτα», αναφέρει ο Ζελένσκι στο 15λεπτο βίντεο.

«… είμαστε δυνατοί. Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Θα νικήσουμε τους πάντες. Έτσι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η πιο μακρά ημέρα της ζωής μας. Η πιο δύσκολη ημέρα στη σύγχρονη Ιστορία. Ξυπνήσαμε νωρίς και δεν έχουμε κοιμηθεί έκτοτε», τονίζει.

«Σχεδόν όλοι έχουμε τουλάχιστον μία επαφή στο τηλέφωνό μας που δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά το τηλέφωνο», προσθέτει ο Ζελένσκι. «Κάποιον που δεν θα απαντήσει στο SMS ‘τι κάνεις;’. Δύο απλές λέξεις που απέκτησαν νέο νόημα στη διάρκεια του ενός χρόνου του πολέμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξήρε εξάλλου τους συμπολίτες του. «Γίναμε ένας μεγάλος στρατός», δηλώνει στο βίντεο. «Έχουμε γίνει μία ομάδα στην οποία κάποιος βρίσκει, κάποιος πακετάρει, κάποιος φέρνει, αλλά όλοι συνεισφέρουν», τονίζει.

Χαρακτήρισε μάλιστα το 2022 ως το έτος της ανθεκτικότητας, της γενναιότητας, του πόνου και της ενότητας.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι επιβιώσαμε. Δεν ηττηθήκαμε. Και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε φέτος!», καταλήγει ο Ζελένσκι στο μήνυμά του.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 2 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον ανήγγειλε τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.

Το σύστημα HIMARS, το οποίο κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin, αποτελείται από εκτοξευτήρες πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε οχήματα με ελαφριά θωράκιση. Χρησιμοποιείται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, που το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ακριβές.

Σφίγγει ο κλοιός για τη Μπαχμούτ

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Μπερχίφκα, βόρεια της Μπάχμουτ, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη στρατηγικής σημασίας την οποία η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της εδώ και πολλούς μήνες.

Το χωριό Μπερχίφκα, το οποίο ονομάζεται Μπερχόφκα στα ρωσικά, «βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό μας. Οι μονάδες της Wagner ελέγχουν το σύνολο του Μπερχόφκα», ανέφερε ο Πριγκόζιν σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Φήμες για «μυστικές διαπραγματεύσεις» Μόσχας-Κιέβου για συμφωνία ειρήνης
«Μυστικές συνομιλίες» βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, για τις τεχνικές πτυχές μιας υποθετικής ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Ιγνάσιο Κασίς.
Φήμες για «μυστικές διαπραγματεύσεις» Μόσχας-Κιέβου για συμφωνία ειρήνης
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Πούτιν, τα πυρηνικά και οι δυτικές εκτιμήσεις για την Κίνα
Φιέστες, ανακοινώσεις και υψηλή ρητορική ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου. Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις του Πεκίνου.
Ο Πούτιν, τα πυρηνικά και οι δυτικές εκτιμήσεις για την Κίνα
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή παγκόσμιων ισορροπιών και νέα γεωπολιτικά μπλοκ «βλέπουν» οι πολίτες παγκοσμίως
Έρευνα του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης από 15 χώρες παγκοσμίως «δείχνει» τη στάση των πολιτών σε κάθε χώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Αλλαγή παγκόσμιων ισορροπιών και νέα γεωπολιτικά μπλοκ «βλέπουν» οι πολίτες παγκοσμίως
ΚΟΣΜΟΣ
Οι νέοι ορίζοντες στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας και η Δύση
Δύο ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απομονωμένη από τη Δύση Μόσχα παίζει τα δικά της χαρτιά σε ένα σκηνικό τρόμου που καλλιεργείται εντέχνως από τις αντιμαχόμενες...
Οι νέοι ορίζοντες στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας και η Δύση
ΚΟΣΜΟΣ
Η συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά και ο «πόλεμος» του μπαλκονιού Μπάιντεν-Πούτιν
Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε ο πλανήτης την από απόσταση αντιπαράθεση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά και ο «πόλεμος» του μπαλκονιού Μπάιντεν-Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Το «μπαλάκι» στον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου πετάει ο Μπάιντεν
Αποκλειστικά υπεύθυνο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ένα χρόνο από την ρωσική εισβολή, έχρισε τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Το «μπαλάκι» στον Πούτιν για τερματισμό του πολέμου πετάει ο Μπάιντεν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας