Πανηγυρικό χαρακτήρα έχει η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλων, με πολλά μεγάλα λόγια, αλλά λίγες και πολύ προσεκτικές υποσχέσεις. Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε για μια ακόμη φορά να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αλλά και να παρασχεθούν «περισσότερα αεροσκάφη», ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική πολεμική μηχανή.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον υποδέχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με τη φράση «Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας, καλώς ήλθατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Σώμα, λέγοντας ότι τα κράτη πρέπει να εξετάσουν, γρήγορα, ως επόμενο βήμα, να παρέχουν τη στρατιωτική υποστήριξη που ζητάει η Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που δεν αναμένεται να αποφασιστεί σύντομα ή εύκολα.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ ο Ουκρανός πρόεδρος, που δέχθηκε τις επευφημίες ευρωβουλευτών, που σηκώθηκαν ακόμη και από τα έδρανα για να το χειροκροτήσουν, τους ευχαρίστησε για τη στάση τους στο θέμα του πολέμου στην π, και πρόσθεσε ότι «αμυνόμαστε ενάντια στην πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, υπερασπιζόμαστε εσάς», πρόσθεσε.
«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε επίσης, και επανέλαβε ότι το Κίεβο χρειάζεται «πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην Ε.Ε. «Όταν σας ζητώ αυτό να γίνει φέτος, εννοώ φέτος», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
"Καλωσήρθες στην ΕΕ, καλωσήρθες στο σπίτι σου», καλωσόρισε τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, λέγοντας: «Εκτιμούμε την επίσκεψή σας, είστε ένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου που εμπνέει τον κόσμο, ειδικά τον ελεύθερο κόσμο».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η διαδικασία προχωρά με συγκεκριμένα βήματα προόδου». Άλλωστε, η Ουκρανία κατέστη υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο, όμως η διαδικασία ένταξης παίρνει αρκετά χρόνια.
Ακόμη και το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου που ενέκριναν οι «27» καθιστούν σαφές ότι στηρίζουν μεν την Ουκρανία, αλλά έως εκεί που μπορούν, χωρίς να δίνουν απαντήσεις στο αίτημα για αεροσκάφη ή για άμεσε ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Οι διμερείς συναντήσεις
Μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο και έως την έναρξη εκ νέου της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. μετά το διάλειμμα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με ομάδες ηγετών των χωρών-μελών της Ένωσης, με τους οποίους επρόκειτο να συζητήσει τα αιτήματα της χώρας του για όπλα, αεροσκάφη και άλλη βοήθεια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Η σύνοδος θα συνεχίσει τις εργασίες της, μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι επαφές.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις αυτές, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ελπίζει όλες οι συναντήσεις που κάνει να οδηγήσουν σε αποτελέσματα. «Για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε τα όπλα, χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα, χρειαζόμαστε οικονομικά κεφάλαια. Υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες… και ελπίζω να καταλαβαίνετε όταν βοηθάτε την Ουκρανία, βοηθάτε τον εαυτό σας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λιντς, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει στην ομάδα των συνομιλιών με τους ηγέτες της Κύπρου, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας.
Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.», Μαρία Ψαρά, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ουκρανίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6.30 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας