• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 8.9°C / 14.0°C
    3 BF
    65%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.0°C / 11.6°C
    1 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    13°C 11.0°C / 13.0°C
    2 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    9°C 4.9°C / 8.8°C
    1 BF
    78%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 7.4°C
    1 BF
    81%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.0°C / 11.6°C
    1 BF
    78%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    5°C 5.4°C / 5.6°C
    1 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.6°C / 10.6°C
    2 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.1°C / 13.8°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.0°C / 9.0°C
    3 BF
    74%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.0°C / 13.0°C
    1 BF
    70%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.0°C / 14.0°C
    1 BF
    71%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    6°C 5.9°C / 8.4°C
    2 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    12°C 5.5°C / 12.2°C
    1 BF
    76%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    0 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    9°C 7.7°C / 13.2°C
    2 BF
    78%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    0 BF
    82%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    10°C 7.7°C / 10.0°C
    1 BF
    81%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.8°C / 8.8°C
    1 BF
    79%

Υποσχέσεις Μακρόν και Σολτς σε Ζελένσκι που πιέζει για όπλα και αεροσκάφη

  • A-
  • A+

Συνέχεια επαφών για τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος βρέθηκε στο Παρίσι, μετά το ταξίδι του στο Λονδίνο, και είχε συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σόλτς, προτού δώσει το «παρ'ων» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για ταχεία αποστολή όπλων, αλλά και αεροσκαφών, καθώς ο πόλεμος στα ανατολικά της Ουκρανίας έχει γείρει προς τη ρωσική πλευρά.

Ο πρόεδρος Μακρόν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υπενθύμισε τις κοινές γαλλογερμανικές προσπάθειες να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει την επίθεση της κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ο λαός, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αντιστέκονται με μεγάλο κουράγιο στη ρωσική εισβολή. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, είπε ο πρόεδρος Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως αυτό αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη Γαλλία, στους εταίρους και στους συμμάχους της για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, είπε ο Μακρόν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η στρατιωτική, οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς το Κίεβο θα συνεχιστεί. Επιδίωξη μας είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης, κατέληξε ο Μακρόν, τονίζοντας πως η Ρωσία ούτε πρέπει ούτε μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια τον λόγο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και για το γεγονός ότι η Γαλλία και Γερμανία όλους αυτούς τους μήνες είναι στο πλευρό της χώρας του. Είμαστε ευγνώμονες, είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι. Επανέλαβε την ανάγκη να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του, λέγοντας πως «τώρα έχουμε ανάγκη» από βαρέα όπλα και αεροσκάφη. «Όσο πιο γρήγορα λάβουμε τη βοήθεια, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», κατέληξε ο ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε ηρωική την αντίσταση της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «αξίζει τη βοήθεια της Ευρώπης και των συμμάχων της». Επιβεβαίωσε και αυτός ότι η στρατιωτική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι αύριο ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η Ουκρανία ανήκει στην ενωμένη Ευρώπη, είπε ο Σολτς, ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να κερδίσει αυτό τον πόλεμο».

Η ατζέντα στις Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Χθες μετέβη στη Βρετανία, την πιο στενή του σύμμαχο μετά τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ο Ζελένσκι ζήτησε και από το Λονδίνο να δοθούν στη χώρα του μαχητικά αεροσκάφη «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να απωθηθεί η ρωσική επίθεση.

Ένα μήνυμα που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την επίσκεψή του στην βέλγικη πρωτεύουσα.

Αν και ο Ζελένσκι δεν είναι πιθανό να λάβει άμεσα δεσμεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, η επίσκεψη αυτή στις Βρυξέλλες του δίνει την ευκαιρία να απευθυνθεί πρόσωπο με πρόσωπο στους Ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή.

Ένταξη στην ΕΕ

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε λίγους μήνες. Ο Σολτς φάνηκε να απαντά στις ανησυχίες του Κιέβου από το Παρίσι χθες όταν δήλωσε «πηγαίνω με ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες: η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κίεβο είναι «απολύτως βέβαιο ότι η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να ληφθεί φέτος».

Αν και κάποιες χώρες της ΕΕ θέλουν να προσφέρουν στην Ουκρανία μια ενίσχυση του ηθικού της, η οποία θα προερχόταν από την έναρξη αυτών των συνομιλιών, άλλες είναι πιο επιφυλακτικές. Έχουν υπογραμμίσει ότι τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως να έχουν πατάξει τη διαφθορά, προτού μπορούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Στις Βρυξέλλες σήμερα είναι πιθανό να συζητηθεί και το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Σολτς επεσήμανε χθες ότι η ΕΕ θα σκληρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ξανά, κοντά στην πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ενοχλημένη η Μελόνι για τον «ευρωπαϊκό αποκλεισμό» τής Ιταλίας στο ουκρανικό
Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε ανοιχτά η ακροδεξιά πρωθυπουργός διότι δεν εκλήθη προσωπικά στη συνάντηση της Γαλλίας και της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ενοχλημένη η Μελόνι για τον «ευρωπαϊκό αποκλεισμό» τής Ιταλίας στο ουκρανικό
ΕΥΡΩΠΗ
Ουκρανία: Ο γαλλογερμανικός άξονας περιμένει παρατεταμένη σύγκρουση
Τη στήριξή τους προς το Κίεβο επανέλαβαν από τη διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, λίγο μετά τις νέες πιέσεις Ζελένσκι για παράδοση όπλων προς τη χώρα του.
Ουκρανία: Ο γαλλογερμανικός άξονας περιμένει παρατεταμένη σύγκρουση
ΕΥΡΩΠΗ
«Πράσινο φως» για άρματα μάχης στην Ουκρανία
Ο Ολαφ Σολτς υπέκυψε στις πιέσεις που δεχόταν σε εσωτερικό και εξωτερικό και, μαζί με τις ΗΠΑ αλλά και πολλούς πρόθυμους Ευρωπαίους, ετοιμάζει... πεσκέσι αρμάτων μάχης -άλλων σύγχρονων, άλλων ξεπερασμένων- για...
«Πράσινο φως» για άρματα μάχης στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον πρέσβη του στη Γερμανία χωρίς αιτιολογία
Μπαράζ απομακρύνσεων κορυφαίων διπλωματών του Κιέβου, έπειτα από διάταγμα που υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να δίδονται περαιτέρω εξηγήσεις.
Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον πρέσβη του στη Γερμανία χωρίς αιτιολογία
ΕΥΡΩΠΗ
Τέσσερα ευρωπαϊκά «ναι» για γρήγορη ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Ιοάνις τάχθηκαν υπέρ της άμεσης απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη στην Ε.Ε.
Τέσσερα ευρωπαϊκά «ναι» για γρήγορη ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Υπόσχονται βοήθεια σε όπλα και χρήμα στην Ουκρανία και διαπιστώνουν «εγκλήματα πολέμου»
Με υποσχέσεις για στήριξη και όπλα έφτασαν στην Ουκρανία οι ηγέτες Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας, με το Κίεβο να περιμένει έμπρακτα αποτελέσματα από την επίσκεψή τους.
Υπόσχονται βοήθεια σε όπλα και χρήμα στην Ουκρανία και διαπιστώνουν «εγκλήματα πολέμου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας