• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 14.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  0 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 12.1°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 12.7°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 11.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%

Άδανα, Τουρκία-σεισμός

AP Photo/Khalil Hamra

Αλλαγές στην πολιτική προστασία συστήνει η ΕΕ για καταστροφές όπως στην Τουρκία

 • A-
 • A+
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση και ανακοίνωση για τη θέσπιση κοινών στόχων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις καταστροφές στους τομείς της πολιτικής προστασίας. Αυτό περιλαμβάνει τρόπους για την καλύτερη προετοιμασία των ευρωπαϊκών χωρών για φυσικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών, για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. "Ενόψει του ταχέως μεταβαλλόμενου τοπίου κινδύνου, οι ευρωπαϊκοί στόχοι ανθεκτικότητας στις καταστροφές αποσκοπούν στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ, των κρατών μελών της και των συμμετεχόντων κρατών στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ να προβλέπουν και να αντέχουν τις επιπτώσεις μελλοντικών μεγάλων καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Για τον σκοπό αυτό και σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε πέντε στόχους που πρέπει να επιδιωχθούν συλλογικά", αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Οι πέντε ευρωπαϊκοί στόχοι ανθεκτικότητας στις καταστροφές είναι οι εξής:
 
1. Πρόβλεψη - Βελτίωση της εκτίμησης κινδύνων, της πρόβλεψης και του σχεδιασμού διαχείρισης κινδύνων καταστροφών. Η πολυπλοκότητα και η αλληλεξάρτηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ΕΕ καθιστά σημαντικό τον εντοπισμό των τρωτών σημείων σε κρίσιμους τομείς και την πρόβλεψη κινδύνων και απειλών.
 
2. Προετοιμασία - Αύξηση της ευαισθητοποίησης και της ετοιμότητας του πληθυσμού σε σχέση με τους κινδύνους. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού ως προς τους κινδύνους και της ετοιμότητας συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών.
 
3. Ειδοποίηση - Ενίσχυση της έγκαιρης προειδοποίησης. Η ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο φθάνουν εγκαίρως στους σωστούς ανθρώπους.
 
4. Ανταπόκριση - Ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Με την περαιτέρω ενίσχυση της ικανότητας ανταπόκρισης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η ΕΕ μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη βοήθεια για την κάλυψη κρίσιμων κενών και να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης όταν οι δυνατότητες μιας χώρας είναι εξαντλημένες.
 
5. Ασφαλής - Να διασφαλιστεί ένα ισχυρό σύστημα πολιτικής προστασίας. Τα συστήματα πολιτικής προστασίας πρέπει να παραμένουν λειτουργικά 24 ώρες το 24ωρο, κατά τη διάρκεια και μετά τις καταστροφές, όταν τα χρειάζονται περισσότερο. Η επικαιροποίηση των σχεδίων και των διαδικασιών επιχειρησιακής συνέχειας και η διασφάλιση του συντονισμού και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τομέων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων κρίσιμων υποδομών, θα βοηθήσει τα συστήματα πολιτικής προστασίας να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή.
 
Για να ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών των στόχων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί πέντε εμβληματικές πρωτοβουλίες, μία στο πλαίσιο κάθε στόχου. Για παράδειγμα, μια εμβληματική πρωτοβουλία θα είναι η δρομολόγηση του preparEU, ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος ευαισθητοποίησης για την ανθεκτικότητα στις καταστροφές που απευθύνεται στους ευρωπαίους πολίτες.
 
Όταν η κλίμακα μιας έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις δυνατότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που διατίθεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και οκτώ επιπλέον συμμετέχοντα κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Σερβία και Τουρκία) μέσω αυθόρμητων προσφορών. Οι στόχοι ανθεκτικότητας της Ένωσης σε καταστροφές ορίζουν τομείς προτεραιότητας και συναφείς ειδικούς στόχους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και των κρατών μελών σε καταστροφές. Οι στόχοι αποτελούν μια μη δεσμευτική κοινή γραμμή βάσης για τη στήριξη δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση καταστροφών που πλήττουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερες χώρες.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Διάσκεψη διεθνών δωρητών οργανώνει σήμερα η ΕΕ για τους σεισμόπληκτους Τουρκίας-Συρίας
Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις κατοικίες τους να καταστρέφονται στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, όπου ζει μεγάλος αριθμός προσφύγων ή εκτοπισμένων.
Διάσκεψη διεθνών δωρητών οργανώνει σήμερα η ΕΕ για τους σεισμόπληκτους Τουρκίας-Συρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας
Είναι «κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απάντησε στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, που εξέφρασε ανησυχία για το...
Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 100 δισ. δολάρια σε ζημιές έχει αφήσει πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία
Ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ κάνουν μια πρώτη εκτίμηση του κόστους των ζημιών, το ύψος του οποίου ισοδυναμεί με το ΑΕΠ μίας μικρής χώρας, γεγονός που αντανακλά το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής.
Πάνω από 100 δισ. δολάρια σε ζημιές έχει αφήσει πίσω του ο σεισμός στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε. κατά προσφύγων πλην Ουκρανών
Σχέδια επί χάρτου από τους «15» στον Αστέρα Βουλιαγμένης για την όξυνση της αντιπροσφυγικής πολιτικής, με αστερίσκους για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Φράχτες, απελάσεις και επιτήρηση στο φουλ.
Ε.Ε. κατά προσφύγων πλην Ουκρανών
ΕΥΡΩΠΗ
Νέος σεισμός σε Τουρκία και Συρία
Στους 8 είχαν ανέλθει χθες οι νεκροί και γύρω στους 300 οι τραυματίες από τον νέο μεγάλο σεισμό που συντάραξε τη Δευτέρα τη νότια Τουρκία προκαλώντας κι άλλες καταστροφές.
Νέος σεισμός σε Τουρκία και Συρία
ΕΥΡΩΠΗ
Επέστρεψαν τα Ρίχτερ με δύο ισχυρούς σεισμούς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας
Νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 213 τραυματίστηκαν.
Επέστρεψαν τα Ρίχτερ με δύο ισχυρούς σεισμούς στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας