Με αναφορές στην ανάγκη βοήθειας σε Τουρκία και Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς στις δύο χώρες αναμένεται να συμπληρωθεί το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες. Στο προσωρινό κείμενο, που βρίσκεται στο τραπέζι και περιήλθε σε γνώση της «Εφ.Συν.», οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναλάβουν την υποστήριξη της Ένωσης στην Ουκρανία, θα καταγράφουν κάποια πρώτα γενικόλογα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό και θα θέσουν τις βάσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση στις γιγαντιαίες επιδοτήσεις των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Σύνοδος είχε συγκληθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταρχάς για να συζητηθεί το μεταναστευτικό, κατόπιν αιτήσεων διαφόρων χωρών, αλλά -κυρίως- εξαιτίας των πολιτικών αλλαγών στην Ιταλία. Ωστόσο, στην πορεία προστέθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας, που θα τονιστεί ιδιαίτερα με την παρουσία του ίδιου του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, αλλά και της ενίσχυσης των «πράσινων» βιομηχανιών της Ε.Ε.
Όπως όλα δείχνουν, η Σύνοδος αναμένεται να κρατήσει μόνο μία μέρα- αντί για δύο που είχε αρχικά προγραμματιστεί- ξεκινώντας από τις 10 το πρωί ώρα Βρυξελλών και μέχρι τα μεσάνυχτα. Έτσι κι αλλιώς, δεν αναμένονται αποφάσεις, όχι μόνο επειδή είναι έκτακτη Σύνοδος, αλλά και γιατί σκοπός ήταν εξαρχής η συζήτηση των ηγετών για τα «δύσκολα» θέματα που έχουν ήδη προκαλέσει «εμφύλιο» στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το κείμενο που αναμένεται να αλλάξει σε κάποια σημεία τις επόμενες ώρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία.
Στο κείμενο επαναλαμβάνονται όσα επιβεβαιώθηκαν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στο εμπόλεμο Κίεβο την περασμένη Παρασκευή. Και παρά την... αναβάθμιση της συζήτησης από την παρουσία του Προέδρου Ζελένσκι, διπλωματικές πηγές διαβεβαίωσαν την «Εφ.Συν.» ότι δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη στο θέμα της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίζει τη σημασία της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης, καθώς και της επανένταξης των βετεράνων πολέμου στην ενεργό κοινωνική ζωή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θα ενισχύσουν τη στήριξη των σχετικών προγραμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω εξειδικευμένης εμπειρογνωμοσύνης», προστέθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων, ύστερα από παρότρυνση της Κροατίας.
Όσον αφορά στην οικονομία, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι ενόψει της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή. Επίσης, σημειώνεται ότι η Ε.Ε. θα ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και θα καταστήσει την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Θα εμβαθύνει την ενιαία αγορά και θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, στο κείμενο επισημαίνει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Σε ένα κείμενο που επαναλαμβάνει όσα ξέρουμε και έχουν ήδη συμφωνηθεί στο παρελθόν, οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ενδυνάμωση των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών και της καλύτερης συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής.
Καμία συζήτηση δε θα γίνει για το Σύμφωνο Μετανάστευσης της Ε.Ε., που ορίζει και τις ευθύνες των κρατών-μελών της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί σκοπός της συζήτησης είναι να ενώσει τους ηγέτες και όχι να τους διχάσει. Οι διαφορές τους άλλωστε παραμένουν μεγάλες, παρά τις αλλαγές που έχουν φέρει οι γεωπολιτικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα οι Ουκρανοί πρόσφυγες.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι τα υπάρχοντα σχέδια δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοστούν, οι δράσεις για τον Ατλαντικό και για τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ενισχυθούν και περαιτέρω σχέδια δράσης θα πρέπει να υποβληθούν από την Επιτροπή το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ταχεία άμβλυνση της πίεσης στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο αναμένεται να υπογραμμίσουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών και αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες για τα σχετικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των μεταφορέων που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ή τη διακίνηση μεταναστών.
Η Κύπρος θα ήθελε πιο αναλυτική αναφορά για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, όπως στο παρελθόν η Λευκορωσία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εφικτό μέχρι σήμερα. Είναι ένα από τα σημεία που θα συζητηθούν τις επόμενες ώρες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας