• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 18.5°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.4°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.2°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.4°C
  3 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.1°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  54%

Το σφραγισμένο γραφείο της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο.

(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Τα... απόνερα του Qatar Gate 

 • A-
 • A+
Στόχος είναι να επιτευχθεί μια τελική, αν και άτυπη, πολιτική συμφωνία σχετικά με το ποια θα είναι τα 14 ή 15 μέτρα της δέσμης των «πρώτων βημάτων». 

Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς και πότε θα προχωρήσουν οι προτάσεις της για την αντιμετώπιση των κινδύνων διαφθοράς και της ξένης επιρροής, στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate. Στόχος είναι να επιτευχθεί μια τελική, αν και άτυπη, πολιτική συμφωνία σχετικά με το ποια θα είναι τα 14 ή 15 μέτρα της δέσμης των «πρώτων βημάτων». 

Η λεγόμενη Διάσκεψη των Προέδρων -το πιο ισχυρό και λιγότερο διαφανές όργανο του Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδριάζει τακτικά μυστικά για να αποφασίζει για τις συζητήσεις, τις κινήσεις του Ανθρώπινου Δυναμικού και τις ημερήσιες διατάξεις της ολομέλειας- θα προσπαθήσει να βρει μια ζώνη προσγείωσης για μια γρήγορη δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες. 

H Πρόεδρος Μέτσολα έστειλε ένα αναθεωρημένο σχέδιο του σχεδίου της 14 σημείων, το οποίο πρωτοσχέδιασε τον περασμένο μήνα. Μετά από διαβούλευση με όλες τις άλλες ομάδες, υπάρχουν μερικές αλλαγές, ενώ οι βασικές ιδέες παραμένουν: να δημοσιεύονται περισσότερες συνεδριάσεις, να απαγορεύονται οι ανεπίσημες ομάδες φιλίας με ξένες χώρες και να απαγορεύεται στους πρώην ευρωβουλευτές να ασκούν λόμπι στο Κοινοβούλιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα, αν και η περίοδος αυτή έχει συρρικνωθεί από πιθανά δύο χρόνια σε μόλις έξι μήνες τώρα. 

«Πρόκειται για μια μάταιη πράξη που θάβει τα περισσότερα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν δημοκρατικά από το Κοινοβούλιο μας τον Δεκέμβριο», δήλωσε η Μανόν Ομπρί, συμπρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς. 

Πού είναι η επιτροπή μου; H Μέτσολα δέχεται πιέσεις από την Αριστερά να προσφέρει περισσότερα και από τη Δεξιά να υπόσχεται λιγότερα. Η ομάδα των Σοσιαλιστών - η οποία μέχρι στιγμής έχει βρεθεί στο επίκεντρο του σκανδάλου και επιθυμεί να εμφανιστεί πιο λευκή από το άσπρο - καθώς και η Αριστερά και οι Πράσινοι έχουν πιέσει την Μέτσολα να επιμείνει σε μια μεγάλη ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές τον Δεκέμβριο, ειδικά για τη δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση του Qatargate. Αυτή η συγκεκριμένη πίεση φαίνεται να έχει σταματήσει εντελώς τώρα: Αντ' αυτού, η προϋπάρχουσα επιτροπή για την εξωτερική ανάμειξη θα λάβει νέα εντολή. Ένας αξιωματούχος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η δημιουργία μιας ολοκαίνουργιας επιτροπής θα σήμαινε αναμονή 12 μηνών για τα αποτελέσματα - πάρα πολύ καιρό.  

Άλλα νέα στοιχεία είναι οι ιδέες για την έναρξη μιας «άμεσης» εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι ευρωβουλευτές και το προσωπικό, καθώς και η εφαρμογή ενός είδους αμνηστίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να υποβάλλουν όλες τις καθυστερημένες δηλώσεις τους για πράγματα όπως δώρα ή πληρωμένα ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς το φόβο τιμωρίας. Θα υπήρχε επίσης ένα νέο σύστημα προειδοποίησης για μικρές παραβιάσεις των κανόνων. Και σε μια κίνηση που θα ικανοποιούσε την αριστερή πλευρά του φάσματος, υπάρχει τώρα μια σαφής απόφαση στο έγγραφο να ευθυγραμμιστεί το Κοινοβούλιο με την οδηγία της Ε.Ε. για την προστασία των πληροφοριοδοτών.   

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ θα ζητήσει αυστηρότερο έλεγχο των ΜΚΟ - ορισμένες από τις οποίες είναι ύποπτες «ότι αποτελούν μαύρα κουτιά για διακίνηση επιρροής και σκοτεινά οικονομικά». Όμως ο νέος έλεγχος είναι ένα πονεμένο σημείο για πολλές από αυτές τις ομάδες - και τους πράσινους και αριστερούς συμμάχους τους στο Κοινοβούλιο - οι οποίοι μας έχουν στείλει επανειλημμένα email για να μας παραπονεθούν ότι είναι τα θύματα μιας εκστρατείας εναντίον όλων των ΜΚΟ. 

Ιδού τι θα ζητήσει σήμερα το ΕΛΚ: Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αρνηθεί την πρόσβαση σε όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο διαφάνειας, είτε πρόκειται για λομπίστες είτε για ΜΚΟ. Οι οργανώσεις θα πρέπει να επιτρέπεται να ενταχθούν στο μητρώο μόνο μετά από «πλήρη προκαταρκτικό έλεγχο», συμπεριλαμβανομένων των πηγών χρηματοδότησης και των τελικών δικαιούχων τους.  

«Όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πληρωμές πρέπει να γνωστοποιούνται ως μέρος της εγγραφής στο μητρώο διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων από μια ΜΚΟ σε μια άλλη», αναφέρεται. Το Playbook μπορεί να καταλάβει γιατί αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για ορισμένες οργανώσεις - αλλά είναι πραγματικά τόσο αδικαιολόγητο να ρωτάμε τους αυτοαποκαλούμενους αλλά μη εκλεγμένους μαχητές του γενικότερου καλού ποιος πληρώνει στην πραγματικότητα τους λογαριασμούς τους; 

Η πρόταση του ΕΛΚ ζητεί επίσης έναν «νόμο για τις ΜΚΟ» που «πρέπει να ορίζει συστηματικά τις ΜΚΟ» και να διασφαλίζει ότι «οι μεγάλες ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι εταιρείες και να πληρούν τις ίδιες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων». 

Ο δε πρόεδρος της ομάδας Renew Europe, Stéphane Séjourné, εντείνει την πίεση προς το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή για να προχωρήσουν στην υποσχεθείσα δημιουργία ενός γενικού φορέα δεοντολογίας. 

Ο Σεζουρνέ θα ζητήσει σήμερα από τους συναδέλφους του στη Διάσκεψη των Προέδρων να διεξαχθεί συζήτηση στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο σχετικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου διοργανικού οργάνου δεοντολογίας. 

Σε μια ένδειξη ότι η δεξιά και η ακροδεξιά δεν χάνουν χρόνο να διοχετεύουν οξυγόνο στο σκάνδαλο που έχει πλήξει μέχρι στιγμής μόνο τους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και της Ταυτότητας και Δημοκρατίας προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα -αλλά απέτυχαν- να επιβάλουν ειδική ακρόαση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών (LIBE) για το Qatargate την Τρίτη. 

Η επιτροπή LIBE - που διοικείται από τον Ισπανό σοσιαλιστή Juan Fernando López Aguilar - ήταν εκεί όπου έγινε η ψηφοφορία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για το Κατάρ στην ΕΕ, την 1η Δεκεμβρίου, μόλις οκτώ ημέρες πριν από την έκρηξη του Qatargate. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες των Eva Kaili, Alessandra Moretti και Marc Tarabella εμφανίστηκαν, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλη ή έστω αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής. 

Την ίδια στιγμή, οι μυστικές καταθέσεις Παντσέρι συνεχίζονται. Η Εύα Καϊλή θα μάθει κάτι από αυτές στην ακρόασή της ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 16 Φεβρουαρίου. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμη δύο μήνες φυλακή για την Εύα Καϊλή
Απορρίφθηκε από το Εφετείο των Βρυξελλών η αίτηση αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή. Θα παραμείνει στη φυλακή των Βρυξελλών ακόμη δύο μήνες.
Ακόμη δύο μήνες φυλακή για την Εύα Καϊλή
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωβουλευτές διερευνούν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ των ΜΚΟ του Κατάρ
Η επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποκαλύψει ποιες χρηματοδοτήσεις της ΕΕ - εάν...
Οι ευρωβουλευτές διερευνούν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ των ΜΚΟ του Κατάρ
ΕΥΡΩΠΗ
Την Πέμπτη η άρση της ασυλίας Κοτσολίνο-Ταραμπέλα
Ήταν η πιο σύντομη διαδικασία άρσης της ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θέλει να δείξει ότι κάνει ο,τι μπορεί για να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο.
Την Πέμπτη η άρση της ασυλίας Κοτσολίνο-Ταραμπέλα
ΕΥΡΩΠΗ
Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή
Τη συνέχιση της κράτησης της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Προδικαστικό Συμβούλιο Βρυξελλών. Δικαιούται να κάνει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών.
Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας