• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.4°C / 18.5°C
    4 BF
    57%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 14.6°C / 18.2°C
    2 BF
    65%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 20.4°C
    4 BF
    56%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.9°C / 18.3°C
    2 BF
    31%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 15.2°C
    4 BF
    67%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 17.0°C / 18.0°C
    0 BF
    67%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.4°C / 14.4°C
    3 BF
    51%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    20°C 20.2°C / 20.2°C
    1 BF
    47%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 14.9°C / 19.9°C
    3 BF
    77%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.1°C
    2 BF
    63%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.8°C / 16.4°C
    4 BF
    67%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    3 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.9°C / 18.9°C
    2 BF
    55%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 17.9°C
    0 BF
    59%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.5°C / 18.8°C
    2 BF
    55%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 18.8°C
    2 BF
    70%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 15.6°C / 18.1°C
    2 BF
    49%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.3°C / 15.3°C
    3 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 14.7°C / 17.8°C
    2 BF
    68%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 15.0°C / 15.0°C
    1 BF
    54%
AP Photo/Virginia Mayo

Καταδίκη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Ε.Ε.

  • A-
  • A+

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία. Όσον αφορά στην οικονομία, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι ενόψει της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή. Επίσης, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και θα καταστήσει την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Θα εμβαθύνει την ενιαία αγορά και θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζεται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τη δράση της για να αποτρέψει παράτυπες αναχωρήσεις και απώλειες ζωών, να μειώσει την πίεση στα σύνορα της ΕΕ και στις δυνατότητες υποδοχής, να καταπολεμήσει τους διακινητές και να αυξήσει τις επιστροφές. Αυτό θα επιτευχθεί με την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, ενώ όλες οι μεταναστευτικές διαδρομές πρέπει να καλυφθούν, αναφέρει το προσχέδιο.

Τα υπάρχοντα σχέδια δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοστούν, οι δράσεις για τον Ατλαντικό και για τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ενισχυθούν και περαιτέρω σχέδια δράσης θα πρέπει να υποβληθούν από την Επιτροπή το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ταχεία άμβλυνση της πίεσης στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο, αναμένεται να υπογραμμίσουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Υπογραμμίζεται ότι η δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα ενταθεί με συντονισμένο τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω επαφών υψηλού επιπέδου, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους για διαχείριση των συνόρων, την πρόληψη των παράτυπων ροών, την καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και την αύξηση των επιστροφών.

Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών, και αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προωθήσουν τις εργασίες για τα σχετικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων κατά των μεταφορέων που εμπλέκονται ή διευκολύνουν την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ή τη διακίνηση μεταναστών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Επίσημο το 10ο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών σε Μόσχα και συμμάχους
Για πρώτη φορά, η λίστα θα περιλαμβάνει επτά ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν στρατιωτικά drone, που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο, ενώ ανεστάλη η άδεια μετάδοσης άλλων δύο ΜΜΕ.
Επίσημο το 10ο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών σε Μόσχα και συμμάχους
ΕΥΡΩΠΗ
Τριμερής για Ουκρανία στις Βρυξέλλες
Στόλτενμπεργκ, Μπορέλ και Κουλέμπα συναντώνται αύριο, με αντικείμενο, όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, τρόποι γρηγορότερης αποστολής οπλισμού και πυρομαχικών στο Κίεβο.
Τριμερής για Ουκρανία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Πάει... Βρυξέλλες η προμήθεια οπλισμού στο Κίεβο
Στο σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ θα πάρει μορφή η νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ενώ θα συζητηθεί και η πρόταση Μπορέλ για κοινή αγορά όπλων στο μοντέλο των εμβολίων κατά της Covid-19.
Πάει... Βρυξέλλες η προμήθεια οπλισμού στο Κίεβο
ΕΥΡΩΠΗ
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία
Ιστορική επίσκεψη στη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιεί ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Νωρίτερα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τα συμπεράσματα για την Ουκρανία.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής
Πάνω από 12 ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. επισκέπτονται σήμερα το Κίεβο, με υποσχέσεις για περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια.
Σύνοδος Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής
ΕΥΡΩΠΗ
Σινιάλο Ζελέσνκι για «μεταρρυθμίσεις» ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. στο Κίεβο
Aντικρουόμενοι ισχυρισμοί για κατάληψη χωριού στο Ντονιέτσκ • Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πως θα στείλει όπλα στο Κίεβο
Σινιάλο Ζελέσνκι για «μεταρρυθμίσεις» ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. στο Κίεβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας