Την αποστολή ρωσικών ενισχύσεων στην ανατολική Ουκρανία διαπιστώνει ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον οποίο μια νέα επίθεση της Μόσχας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Το Κίεβο εκτιμά ότι η επίθεση αυτή θα γίνει γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, μέρα επετείου της ρωσικής εισβολής.
Αντεπίθεση ετοιμάζει και η Ουκρανία την άνοιξη, με στόχο να ανακτήσει χαμένα εδάφη. Ωστόσο, αναμένει να παραλάβει τα όπλα που έχουν υποσχθεί οι δυτικές δυνάμεις, δηλαδή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και βαρεά άρματα μάχης. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, ακόμη και αν τα παραλάβει, θα χρειαστούν μήνες για την Ουκρανία να προετοιμαστεί για μια μεγάλη αντεπίθεση.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι αναπτύσσονται στην περιοχή, μαζί με νέο εξοπλισμό. «Φέρνουν πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σε σχέση με πριν. Πλέον οι βομβαρδισμοί δεν είναι συνεχείς. Σιγά σιγά έχουν αρχίσει να κάνουν οικονομίες, να προετοιμάζονται για πλήρη επίθεση», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση. Όπως είπε, «το πιο πιθανό είναι να χρειαστούν 10 ημέρες για να συγκεντρώσουν εφέδρους. Μετά την 15η Φεβρουαρίου μπορούμε να αναμένουμε επίθεση ανά πάσα στιγμή».
Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, η σύγκρουση φαίνεται ότι έχει φτάσει σε σημείο καμπής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αλλαγές στο προσωπικό στα σύνορα και τη γραμμή του μετώπου θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες της χώρας, την ώρα που η Ρωσία προελαύνει στα ανατολικά ξανά έπειτα από έξι μήνες.
Τι συμβαίνει με τον υπουργό Άμυνας
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί οι τοπικές διοικήσεις και η κεντρική κυβέρνηση να συνδυάζουν στρατιωτική και κυβερνητική εμπειρία, αλλά δεν αναφέρθηκε στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την τύχη του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ. Αρχικά, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Νταβίντ Αραχαμία είχε δηλώσει ότι ο Ρέζνικοφ θα μεταφερθεί σε άλλο υπουργείο. Όμως χθες, Δευτέρα, έγραψε ότι «δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο προσωπικό στον τομέα της άμυνας αυτή την εβδομάδα».
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να δείξει ότι η Ουκρανία διαχειρίζεται σωστά τα δισεκατομμύρια δολάρια δυτικής στρατιωτικής και άλλης βοήθειας που λαμβάνει και έχει προχωρήσει στον μεγαλύτερο ανασχηματισμό του διοικητικού προσωπικού μετά την εισβολή της Ρωσίας. «Σε κάποιες επαρχίες, κυρίως σε αυτές στα σύνορα και στη γραμμή του μετώπου, θέλουμε να διορίσουμε ηγέτες με στρατιωτική εμπειρία. Εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι είναι πιο αποτελεσματικοί να μας υπερασπιστούν έναντι των υφιστάμενων απειλών», είπε στο μήνυμά του ο Ζελένσκι.
Επίθεση από τα ανατολικά ή τα νότια
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε στην εφημερίδα Ukrainska Pravda ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών οποιαδήποτε ρωσική επίθεση θα προέλεθει από τα ανατολικά ή τα νότια.
«Το όνειρο των Ρώσων είναι να επεκτείνουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία προκειμένου να εξακολουθήσουν να περνούν προμήθειες. Κατά συνέπεια οι βασικοί κίνδυνοι είναι: τα ανατολικά, τα νότια και μετά ο βορράς», είπε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αναλυτή Ολεξάντρ Κοβαλένκο, η νέα ρωσική επίθεση ενδέχεται να προέλθει από μία από τέσσερις κατευθύνσεις: την ανατολική επαρχία Λουγκάνσκ, την επαρχία Ντονέτσκ, την επαρχία Ζαπορίζια ή τη Μαριούπολη, θεωρώντας πιο πιθανή την επίθεση από το Ντονέτσκ.
«Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά στην επαρχία Ντονέτσκ, κυρίως γύρω από το Μπάχμουτ και την Αβντίιβκα. Οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί καθώς και τον εξοπλισμό και τους αλεξιπτωτιστές», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό NV.
Το Μπαχμούτ είναι βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, το οποίο πολιορκείτο επί μήνες και σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η μισθοφορική οργάνωση Wagner έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της εκεί.
Ο Κοβαλένκο εκτίμησε επίσης ότι η Μαριούπολη, την οποία κατέλαβε η Ρωσία τον Μάιο, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού ενόψει της νέας επίθεσης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα συμβεί σύντομα και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα λάβουν αμυντικές θέσεις, κυρίως στο Ντονέτσκ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας