• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 11.8°C / 15.8°C
    1 BF
    67%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 11.5°C / 15.8°C
    2 BF
    78%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 11.0°C / 13.8°C
    3 BF
    81%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 9.4°C
    1 BF
    79%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 11.9°C
    0 BF
    93%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.6°C / 13.0°C
    1 BF
    81%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 9.0°C / 9.4°C
    0 BF
    76%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    1 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 10.8°C
    2 BF
    82%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 14.6°C
    2 BF
    76%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.4°C / 14.8°C
    1 BF
    67%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    2 BF
    70%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    2 BF
    82%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 10.9°C / 11.7°C
    0 BF
    87%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 10.5°C / 14.5°C
    1 BF
    69%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 17.1°C
    3 BF
    67%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 10.8°C / 16.0°C
    0 BF
    93%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 10.3°C / 11.6°C
    2 BF
    87%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 11.7°C / 13.3°C
    1 BF
    69%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 11.1°C / 11.1°C
    1 BF
    73%
AP Photo/Libkos

Ουκρανικό: Μυστικές συναντήσεις, προτάσεις για ειρήνευση και… διαψεύσεις

  • A-
  • A+

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις πληροφορίες για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται να φτάνουν με το σταγονόμετρο.

Το Newsweek κάνει αναφορά σε μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου που εκπονήθηκε για λογαριασμό του προέδρου Τζο Μπάιντεν χωρίς όμως να μπορέσει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες καθώς διαψεύδονται τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο.

Το εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό γράφει για την απάντηση του Λευκού Οίκου και της CIA στην αναφορά ότι ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, πρόσφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας για να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου που εκπονήθηκε για λογαριασμό του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ένας αξιωματούχος της CIA είπε στο Newsweek ότι οι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ότι ο Μπερνς έκανε ένα μυστικό ταξίδι στη Μόσχα τον Ιανουάριο και ότι υπήρχε μια ειρηνευτική πρόταση που υποβλήθηκε από τον διευθυντή για λογαριασμό του Λευκού Οίκου είναι «εντελώς ψευδής».

Τι προηγήθηκε

Τον περασμένο μήνα, ο Μπερνς ταξίδεψε μυστικά για να συναντήσει και να ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, ανέφερε η Washington Post.

Ο Μπερνς λέγεται ότι υπέβαλε το σχέδιο στα μέσα Ιανουαρίου για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Την πληροφορία μετέφερε η NZZ την Πέμπτη, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα φέρεται να απέρριψαν την πρόταση.

Απορρίφθηκε η πρόταση 

Το Newsweek απευθύνθηκε στα υπουργεία Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας για σχολιασμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση προσέφερε «περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας» που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Το Κίεβο φέρεται να απέκλεισε την πρόταση «επειδή δεν είναι πρόθυμοι να απολέσουν μέρος των εδαφών τους», ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι «θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως», ανέφερε η NZZ.

Ο Sean Davett, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε στο Newsweek ότι η αναφορά από η NZZ «δεν είναι ακριβής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Γερμανοί πολιτικοί δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν ήθελε να αποφύγει έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και έτσι προσέφερε το έδαφος ως μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου.

Και όταν Ουκρανία και Ρωσία απέρριψαν την πρόταση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τανκς Abrams, ανέφερε η NZZ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 25 Ιανουαρίου ότι θα στείλουν στην Ουκρανία έως και 31 άρματα μάχης M1 Abrams, μετά από πολλή συζήτηση για το θέμα. Τα τανκς μπορεί να χρειαστούν μήνες για να φτάσουν, σύμφωνα με αναφορές.

Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στο Newsweek ότι η αναφορά της NZZ ήταν «ενδιαφέρουσα», αλλά ότι δεν μπορούσε να «σχολιάσει εικασίες».

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «είναι πλέον αδύνατες».

Το Κρεμλίνο επανήλθε σήμερα στο θέμα με τον Πεσκόφ να δηλώνει ότι τα συγκεκριμένα ρεπορτάζ «είναι μια φάρσα». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα που εξάγονται διά θαλάσσης και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μεθαύριο Κυριακή, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και είπε πως η Ρωσία «λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της απέναντι στους κινδύνους που εμφανίζονται».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωθυπουργικές πόζες με φόντο τα Leopard 2
Σειρά φωτογραφιών από την τελετή παράδοσης των πρώτων τεσσάρων βαρέων αρμάτων μάχης που αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο η Βαρσοβία, ανήρτησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Πρωθυπουργικές πόζες με φόντο τα Leopard 2
ΕΥΡΩΠΗ
Στο τραπέζι της Δύσης σχέδια ειρήνευσης με «κίνητρα» για παραχωρήσεις από το Κίεβο
Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των ισχυρών χωρών της Δύσης για πλήρη στήριξη του Κιέβου το παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι πλούσιο και ίσως να...
Στο τραπέζι της Δύσης σχέδια ειρήνευσης με «κίνητρα» για παραχωρήσεις από το Κίεβο
ΕΥΡΩΠΗ
Καμία διάθεση σύγκλισης για ειρήνη
Τα τελευταία 24ωρα ήταν γεμάτα με συναντήσεις κορυφής γύρω από το Ουκρανικό -με τον Μπάιντεν στην Ευρώπη και τον Κινέζο ΥΠΕΞ στη Μόσχα- όμως από όλες τις επαφές φάνηκε πως η εισβολή δεν βαίνει προς το τέλος...
Καμία διάθεση σύγκλισης για ειρήνη
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή παγκόσμιων ισορροπιών και νέα γεωπολιτικά μπλοκ «βλέπουν» οι πολίτες παγκοσμίως
Έρευνα του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης από 15 χώρες παγκοσμίως «δείχνει» τη στάση των πολιτών σε κάθε χώρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Αλλαγή παγκόσμιων ισορροπιών και νέα γεωπολιτικά μπλοκ «βλέπουν» οι πολίτες παγκοσμίως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας