• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
© Monkey Business Images | Dreamstime.com

Νέο πλαίσιο για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες εξετάζει το Ευρωκοινοβούλιο

 • A-
 • A+

Τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει των συνομιλιών με το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη για τη βελτίωση των συνθηκών στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας (όπως εφαρμογές παράδοσης φαγητού ή μεταφορών) επιβεβαίωσαν με 376 ψήφους υπέρ, 212 ψήφους κατά και 15 αποχές οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Οι νέοι κανόνες οι οποίοι βρίσκονται υπό διαμόρφωση θα ρυθμίζουν το πώς θα ορίζεται το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, δηλαδή αν θα πρέπει να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό.

Επίσης, οι κανόνες θα ρυθμίζουν τη χρήση από τις πλατφόρμες αυτές εργαλείων όπως αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι διαπραγματεύσεις για τη νέα νομοθεσία την οποία έχει προτείνει η Κομισιόν μπορούν να ξεκινήσουν μόλις τα κράτη μέλη αποφασίσουν τη δική τους διαπραγματευτική θέση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Στις 16 Ιανουαρίου η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είχε ανακοινώσει την εντολή για διαπραγμάτευση, ωστόσο μετά από την κατάθεση ένστασης από το ένα δέκατο των ευρωβουλευτών εντός 24 ωρών, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην Ολομέλεια για επιβεβαίωση της εντολής.

Την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, αποκαλώντας τη «μια σημαντική νίκη των πολιτικών δυνάμεων που αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες».

Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη

Σήμερα το πρωί η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποφάσισε να προχωρήσει στο στάδιο του τριλόγου η διαδικασία μιας νέας Οδηγίας για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζόμενων σε πλατφόρμες, σύμφωνα με την πρόταση της εισηγήτριας Elisabetta Gualmini.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη των πολιτικών δυνάμεων που αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες. Η χτεσινή συμβολική μας δράση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε και με τη δική τους συμμετοχή και παρουσία, και είχε σκοπό να αναδείξει τόσο αυτό που πετύχαμε, όσο και αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει σήμερα από τη Δεξιά.

Σήμερα το πρωί, λοιπόν μία ακόμη λυσσαλέα προσπάθεια Δεξιάς-Ακροδεξιάς να καθυστερήσoυν την πολύ σημαντική νομοθέτηση με διαδικαστικού χαρακτήρα κωλυσιεργίες, έπεσε στο κενό. Επικαλούμενοι δήθεν νομοτεχνικές ατέλειες επεχείρησαν να παίξουν το γνωστό παιχνίδι των καθυστερήσεων και των συμβιβασμών που συχνά οδηγεί σε αλλοίωση των νομοθετικών κειμένων μέσα από συγκυριακές ή ευκαιριακές πλειοψηφίες. Ένα παιχνίδι που στην «ουρά» του βρίσκονται πολλές φορές τεχνικές «εξυπηρέτησης» πανίσχυρων λόμπυ, σαν αυτό που προωθούσε το «ξέπλυμα» του εργασιακού κολαστηρίου που τελικά ήταν το Κατάρ.

Ε, σήμερα δεν τους πέρασε! Ακόμα μια φορά οι Προοδευτικές δυνάμεις αποδεικνύουν τι μπορούν να πετύχουν με σχέδιο, τεκμηρίωση και συνεννόηση.

Η νίκη αυτή της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι μια νίκη που στηρίζει και στηρίζεται στους αγώνες των εργαζόμενων στην efood και σε άλλες πλατφόρμες, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ.

Είναι μια νίκη που φέρνει λίγο πιο κοντά ένα αύριο με εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια για εκατομμύρια εργαζόμενους, φέρνει λίγο πιο κοντά την Ευρώπη που οραματιζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εργαζόμαστε αταλάντευτα

 • υπέρ των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους

 • για να υπηρετεί ο αλγόριθμος τον άνθρωπο και όχι οι άνθρωποι τον αλγόριθμο-υπερόπλο στα χέρια μιας παρασιτικής ελίτ,

 • με συμμαχίες, με τεκμηρίωση, και πολλές φορές, όπως σήμερα, και με θετικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε.
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Προτάσεις της Κομισιόν για τις συνθήκες εργασίας σε ψηφιακές πλατφόρμες
Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι αυτοί που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών μπορούν να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.
Προτάσεις της Κομισιόν για τις συνθήκες εργασίας σε ψηφιακές πλατφόρμες
ΕΥΡΩΠΗ
«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»
Ενα φιλόδοξο σχέδιο για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που εστιάζει στην απασχόληση και στις δεξιότητες για το μέλλον παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ευρωπαϊκή δεκαετία απασχόλησης»
ΕΥΡΩΠΗ
Απεργία για το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια της Γερμανίας
Το γερμανικό συνδικάτο Verdi κήρυξε απεργία λόγω της μη ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος για δίκαιες αμοιβές νυχτερινών ωραρίων, σαββατοκύριακων και αργιών.
Απεργία για το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια της Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Αναβαθμίζει τον κοινωνικό διάλογο η Ε.Ε.
Στο πλαίσιο των μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα παρακολουθείται από την Κομισιόν εάν και πώς οι κυβερνήσεις προωθούν τον κοινωνικό διάλογο και αίρουν τα εμπόδια για συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Α
Αναβαθμίζει τον κοινωνικό διάλογο η Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε ρυθμούς γενικής απεργίας «χορεύει« η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
Λουκέτο έχει μπει στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και χιλιάδες καταστήματα και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ τα τρένα έχουν τραβήξει φρένο. Απορρίπτουν πλειοψηφικά το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο οι Γάλλοι.
Σε ρυθμούς γενικής απεργίας «χορεύει« η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό
ΕΥΡΩΠΗ
Γαλλία: Αλλάζουν το μεταναστευτικό νόμο για αύξηση φθηνών εργατικών χεριών
Η κυβέρνηση του Μακρόν επιδιώκει με νομοσχέδιο να ικανοποιήσει τις παραγωγικές ανάγκες της εγχώριας οικονομίας με τη μαζική εισαγωγή ενός εύκολα εκμεταλλεύσιμου εργατικού δυναμικού.
Γαλλία: Αλλάζουν το μεταναστευτικό νόμο για αύξηση φθηνών εργατικών χεριών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας