Τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των αστέγων στη Γαλλία υπερδιπλασιάστηκε, τόνισε σήμερα μια οργάνωση που ασχολείται με το πρόβλημα της στέγασης.
Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Abbe Pierre, το 2022 η Γαλλία είχε περίπου 330.000 άστεγους. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που ζουν στους δρόμους, ξενώνες έκτακτης ανάγκης ή κέντρα ασύλου.
Ο Manuel Domergue, διευθυντής μελέτης της ομάδας, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι 200.000 άνθρωποι ζουν σε ξενώνες έκτακτης ανάγκης, 110.000 είναι μετανάστες σε κέντρα υποδοχής και ασύλου και 27.000 ζουν στους δρόμους, στο μετρό, σε αυτοκίνητα ή σε σκηνές, πρόσθεσε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Πρόκειται για 130.000 περισσότερους άστεγους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον τονίστηκε ότι ο αριθμός αυξήθηκε κατά 130% από το 2012, ανέφερε η ομάδα, αναφερόμενη στην τελευταία μελέτη που έγινε από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Μελετών (INSEE).
Συνολικά 12,1 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισφάλεια στέγασης, ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών των ενοικίων και της θέρμανσης. Αυτό αφορά κάτι παραπάνω απ' το 1/6 του συνολικού πληθυσμού στη χώρα. Ειδικά 4,15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε κακές συνθήκες στέγασης, εκτιμά το ίδρυμα, το οποίο περιλαμβάνει άτομα χωρίς προσωπική στέγαση, άτομα που ζουν σε ένα μέρος πολύ μικρό για αυτούς ή στερούνται βασικών ανέσεων (κουζίνα, τουαλέτες, θέρμανση).
Το ίδρυμα εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό των άστεγων εγκύων ή μητέρων και των παιδιών τους.
Η έκθεση καταπιάνεται επίσης με την γαλλική κυβέρνηση και την «ανεπάρκεια» των προσπαθειών της να διορθώσει το πρόβλημα. «Είναι ακόμα μια αρκετά συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε ο Manuel Domergue. Ο έλεγχος των ενοικίων και η καταπολέμηση των εποχιακών ενοικιάσεων τύπου Airbnb είναι ακόμη πολύ δειλά, προσθέτει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας