• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 14.8°C
  5 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.1°C
  7 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.0°C
  6 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  4 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.1°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 9.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  5 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  76%

Διαφωνίες για πλαφόν στα ρωσικά πετρελαιοειδή

 • A-
 • A+

Στις Βρυξέλλες συνεχίζουν σήμερα τις συνομιλίες σχετικά με το σχεδιαζόμενο ανώτατο όριο τιμών της G7 για τα ρωσικά πετρελαιοειδή, ενόψει της επικείμενης προθεσμίας για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών πετρελαιοειδών, όπως η βενζίνη, το ντίζελ και το καύσιμο αεροπλάνου, από την Κυριακή μετά από πρωτοβουλία των επτά πλουσιότερων χωρών, της Αυστραλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος στο οποίο η Ρωσία μπορεί να πωλεί τέτοια προϊόντα παγκοσμίως. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν στην τιμή.

Η ίδια προσέγγιση έχει ήδη υιοθετηθεί για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο, το οποίο η Ένωση απαγόρευσε τον Δεκέμβριο, την ίδια στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι για τις παγκόσμιες εξαγωγές που επιβάλλει η G7. Αυτό επέτρεψε στις εταιρείες της Ε.Ε. να συνεχίσουν να στέλνουν ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται κάτω από το επίπεδο του ανώτατου ορίου, αποφεύγοντας σημαντικές διαταραχές στις αγορές ενέργειας.

Η G7 επιθυμεί τώρα ανώτατα όρια σε δύο ομάδες προϊόντων πετρελαίου: εκείνα που είναι πιο ακριβά από το αργό, όπως το ντίζελ και το καύσιμο αεροσκαφών, και εκείνα που είναι λιγότερο ακριβά, όπως το μαζούτ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανώτατο όριο τιμών 100 δολάρια ανά βαρέλι για τα ακριβότερα προϊόντα και 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα λιγότερο ακριβά.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες και για τα τρία στοιχεία του πακέτου. Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες εξακολουθούν να πιέζουν για χαμηλότερα ανώτατα όρια που θα μειώσουν βαθύτερα τα ρωσικά έσοδα από ορυκτά καύσιμα, για αναθεώρηση προς τα κάτω του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων για το αργό πετρέλαιο - το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο στο πλαίσιο της G7 - και για λιγότερες εξαιρέσεις στο πλαίσιο του πακέτου κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Διπλωμάτης της Ε.Ε. περιέγραψε τη συνάντηση των διπλωματών της Ε.Ε. σήμερα ως "ανταλλαγή θέσεων", ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και ενδεχομένως την Πέμπτη. Ένας δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας αν μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία ή αν οι συνομιλίες ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Είναι εύκολο για τις άλλες χώρες της Ε.Ε. να μπλοφάρουν την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες, καθώς ο χρόνος τρέχει και θα θεωρηθούν ως αυτές που καθυστερούν τα νέα μέτρα.

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ομάδα ευρωβουλευτών καταδίκασε την πρόσφατη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να σταθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας. Γι' αυτό καλούμε τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου να υποστηρίξουν τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις", αναφέρεται στην επιστολή.

Στο μεταξύ, η Γερουσία της Γαλλίας ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη υπέρ ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει την πειραματική βιντεοεπιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια των θερινών αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Ωστόσο, απορρίφθηκαν οι τροπολογίες για την εισαγωγή της αναγνώρισης προσώπου. Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στην Εθνοσυνέλευση.

Η Ιταλία και η Γαλλία σχεδιάζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την παροχή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας SAMP-T στην Ουκρανία, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto σε συνέντευξή του στους FT.

"Ακριβώς όπως οι δυτικοί σύμμαχοι δίνουν στην Ουκρανία άρματα μάχης, η Ουγγαρία πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θα επικρατήσει", αναφέρει το POLITICO από τη Βουδαπέστη. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό, αλλά οι ειδικοί λένε ότι θέλει επίσης να διατηρήσει τη σχέση του με το Κρεμλίνο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πτώση καταδεικνύει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του Όρμπαν και των υπόλοιπων συμμάχων του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας απομάκρυνε εκατοντάδες ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες στην πιο εκτεταμένη αναμόρφωση από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας μας είπε ότι οι απολύσεις επηρεάζουν τις ανώτερες βαθμίδες, με τους συνταγματάρχες και τους αντισυνταγματάρχες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό, αν και είπε ότι η εκκαθάριση δεν αφορά την πλήρωση του στρατού με πολιτικούς πιστούς.

Ο ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, άφησε να εννοηθεί ότι το Brexit ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην περσινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. "Μια ενωμένη Ευρώπη, σε θέματα άμυνας, θα είχε τεράστια διαφορά. Χωρίς το Brexit, ίσως να μην υπήρχε εισβολή", δήλωσε σε συνέντευξή του στο LBC.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κλέφτες πετρελαίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα στραβά μάτια στο ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται από την πίσω πόρτα. Αυτός είναι ο ισχυρισμός που διατυπώνεται από ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, ευρωβουλευτές και ειδικούς.
Κλέφτες πετρελαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ αλλάζει τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων
Διπλωμάτες από δώδεκα χώρες της ΕΕ, μεγάλες και μικρές, υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις σε οποιονδήποτε εναπομείναντα τομέα θα έπλητταν περισσότερο το μπλοκ παρά τη Ρωσία.
Η ΕΕ αλλάζει τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία στο παρά... ένα για νέες κυρώσεις από την Ε.Ε.
Αν και την... τελευταία ώρα πριν περάσει η 24η Φεβρουαρίου, οι 27 έφτασαν στην επίτευξη συμφωνίας για το δέκατο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.
Συμφωνία στο παρά... ένα για νέες κυρώσεις από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμα ψάχνουν συμφωνία για τις κυρώσεις οι πρεσβευτές των «27»
Αφού απέτυχαν και χθες να οριστικοποιήσουν τη νέα δέσμη κυρώσεων, συναντώνται σήμερα το πρωί για να τηρήσουν την υπόσχεσή τους να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ακόμα ψάχνουν συμφωνία για τις κυρώσεις οι πρεσβευτές των «27»
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν ήρθαν σε συμφωνία για τις νέες κυρώσεις οι «27» 
Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. αποφάσισαν την Τετάρτη την παράταση για έκτο μήνα των κυρώσεων κατά προσώπων που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας, αφού η Ουγγαρία υποχώρησε στις απαιτήσεις να αφαιρεθούν τέσσερα...
Δεν ήρθαν σε συμφωνία για τις νέες κυρώσεις οι «27» 
ΕΥΡΩΠΗ
Τριμερής για Ουκρανία στις Βρυξέλλες
Στόλτενμπεργκ, Μπορέλ και Κουλέμπα συναντώνται αύριο, με αντικείμενο, όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, τρόποι γρηγορότερης αποστολής οπλισμού και πυρομαχικών στο Κίεβο.
Τριμερής για Ουκρανία στις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας