Η δεύτερη μεγάλη πανεθνική απεργία κατά του σχεδίου του Μακρόν να αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γαλλία, με μεγάλες κινητοποιήσεις στα δυιλιστήρια της χώρας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.
Όπως ανακοινώθηκε, συγκεντρώσεις κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού έγιναν σε 250 πόλεις της Γαλλίας, ενώ στο Παρίσι σύμφωνα με το συνδικάτο CGT διαδήλωσαν περίπου 500.000 άτομα.
Στα σιδηροδρομικά δίκτυα, μόνο ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV λειτουργούσε και ακόμη λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα. Μεγάλα προβλήματα και στην κυκλοφορία των συρμών του μετρό στο Παρίσι.
Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Όχι στη μεταρρύθμιση» ή «Δεν θα τα παρατήσουμε», πολλοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θα κατεβαίνουν στους δρόμους όσο συχνά χρειάζεται μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση.
«Δεν θα οδηγούμε μέχρι τα 64!» είπε η οδηγός λεωφορείου Isabelle Texier σε μια διαδήλωση στο Σεντ Ναζέρ στις ακτές του Ατλαντικού.
«Για τον πρόεδρο, είναι εύκολο. Κάθεται σε μια καρέκλα..., μπορεί να εργαστεί μέχρι τα 70 του χρόνια», είπε. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από εργαζόμενους σε σκεπές να δουλεύουν μέχρι τα 64, δεν είναι δυνατό».
Μετά τις 19 Ιανουαρίου, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρώτη πανεθνική ημέρα απεργίας, τα συνδικάτα είπαν ότι τα αρχικά στοιχεία από τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έδειξαν μεγαλύτερη προσέλευση.
«Είναι καλύτερα από ό,τι στις 19... Είναι ένα πραγματικό μήνυμα που στάλθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν θέλουμε τα 64 χρόνια», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ, ο οποίος ηγείται του CFDT, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας, ενόψει της πορείας στο Παρίσι.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημαντική πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο Μακρόν σκοπεύει παραμείνει αμετακίνητος απ' τα σχέδια του. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, είπε τη Δευτέρα.
Κάποιοι ένιωσαν παραίτηση εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν και των συντηρητικών αντιπάλων που είναι πιο ανοιχτοί στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την αριστερά.
«Δεν έχει νόημα να κάνουμε απεργία. Αυτό το νομοσχέδιο θα εγκριθεί σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο 34χρονος Matthieu Jacquot, ο οποίος εργάζεται στον τομέα των ειδών πολυτελείας.
Για τα συνδικάτα, τα οποία ήταν πιθανό να ανακοινώσουν περισσότερες βιομηχανικές δράσεις αργότερα μέσα στην ημέρα, η πρόκληση θα είναι η διατήρηση των αποχωρήσεων σε μια εποχή που ο υψηλός πληθωρισμός συρρικνώνει τους μισθούς.
Αν και ο αριθμός των διαδηλώσεων φαινόταν να είναι αυξημένος, ορισμένα αρχικά στοιχεία έδειξαν ότι η συμμετοχή στις απεργίες ήταν μειωμένη σήμερα, Τρίτη, σε σχέση με τις 19 Ιανουαρίου, αναφέρει το Reuters.
Πηγή συνδικάτου είπε ότι περίπου το 36,5% των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές μεταφορές της SNCF απεργούσαν μέχρι το μεσημέρι - μείωση σχεδόν 10% από τις 19 Ιανουαρίου - ακόμα κι αν η διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια.
Με πληροφορίες από το Reuters
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας