• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 14.0°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 8.8°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.5°C / 12.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 13.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  79%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράδεισος» η Ρωσία για αυστριακές εταιρείες

 • A-
 • A+
Το Πανεπιστήμιο του Κιέβου απαριθμεί 3.078 διεθνείς εταιρείες με ρωσικές δραστηριότητες, το 5% των οποίων έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και το 38% σκοπεύει να το κάνει.

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE), σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τα δύο τρίτα των εταιρειών από την Αυστρία, που ήταν προηγουμένως παρούσες στη Ρωσία, εξακολουθούν να έχουν τις εκεί δραστηριότητές τους.

Από τις 64 εταιρείες που κατονομάζονται στην έρευνα, μόνο τρεις έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά μετά τις 24 Φεβρουαρίου της περασμένης χρονιάς, εννέα έχουν ανακοινώσει την έξοδό τους και 42 θέλουν να παραμείνουν... Ως εκ τούτου, οι εκεί αυστριακές εταιρείες είναι πολύ πιο «πιστές» στη Ρωσία από εταιρείες άλλων χωρών, όπως επισημαίνεται από τη δημόσια αυστριακή ραδιοτηλεόραση.

Το υπόβαθρο της ουκρανικής έρευνας είναι μια μελέτη για τις εθελοντικές «αυτοκυρώσεις» δυτικών εταιρειών, που οι ειδικοί θεωρούν σημαντικό παράγοντα για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας.

Μια βάση δεδομένων από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου, αναγόμενη σε δημόσιες πηγές, απαριθμεί 3.078 διεθνείς εταιρείες με ρωσικές δραστηριότητες, το 5% των οποίων έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες και το 38% σκοπεύει να το κάνει.

Σύμφωνα με Ουκρανούς ειδικούς, το 39% όλων των διεθνών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα θέλουν επί του παρόντος να παραμείνουν στη Ρωσία, ωστόσο, για εταιρείες από την Αυστρία αυτό ισχύει για το 65,6% του συνόλου τους.

Το ότι εταιρείες από την Αυστρία θα παραμείνουν στη Ρωσία το δείχνει επίσης μια αρχικά προγραμματισμένη εκδήλωση στη Ρωσία, που ακυρώθηκε όμως μετά τη δημόσια ασκηθείσα κριτική.

Επρόκειτο για την πρόσκληση που είχε απευθύνει το Κέντρο Εξωτερικού Εμπορίου του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Οικονομικού Επιμελητηρίου (WKO) –που βρίσκεται στην πρεσβεία της Αυστρίας στη Μόσχα– προς «αυστριακές εταιρείες με δική τους παρουσία ή με επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα, όπως επίσης τοπικές εταιρείες-αντιπροσώπους τους» σε μια εκδήλωση στην περιοχή της Μόσχας για την 27η Ιανουαρίου.

Οπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της αυστριακής ραδιοτηλεόρασης, από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου οι ρωσικές εταιρείες από τον ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, των οποίων οι ιδιοκτήτες συνδέονται με «μη φιλικά κράτη», επιτρέπεται να αλλάξουν τις ιδιοκτησιακές τους δομές μόνο με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τη ρωσική θυγατρική τράπεζα της Raiffeisenbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστρίας, η οποία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων μεταξύ των αυστριακών εταιρειών στη Ρωσία, με περισσότερους από 9.000 υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση που είχε στη Μόσχα στα μέσα του περασμένου Απριλίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την πρώτη εκεί επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, υπήρξε αντικείμενο έντονης συζήτησης όσο και αμφισβήτησης ως προς το νόημα και το αποτέλεσμά της.

Για κάποιους αναλυτές, το ταξίδι στη Μόσχα –με το οποίο ο ίδιος έγινε διεθνές «πρωτοσέλιδο» αλλά και στόχος κριτικής– δείχνει μια «υπολειπόμενη αφέλεια από την πλευρά του Νεχάμερ και άλλων παραγόντων» όταν πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις ενέργειες του Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον επαγγελματία της εξωτερικής πολιτικής με την πραγματικότητα του πολέμου, καθώς εκείνος ξέρει επακριβώς τι συμβαίνει στην εμπόλεμη ζώνη».

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν εκμεταλλεύτηκαν τότε την επίσκεψη για προπαγανδιστικούς σκοπούς θα μπορούσε επίσης να είναι ένα μικρό σημάδι διπλωματικής αντιμετώπισης, όχι μόνο προς την Αυστρία, αλλά και προς τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις οποίες είχε κανονιστεί η επίσκεψη, και ίσως η Μόσχα θα σηματοδοτούσε ότι δεν απορρίπτει διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, ενώ η επίσκεψη θα μπορούσε να ήταν ένα πρώτο βήμα προς μια λύση.

Διότι υπήρχαν φόβοι ότι η ρωσική πλευρά θα χρησιμοποιούσε αυτή την επίσκεψη για να δείξει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι απομονωμένος και ότι η Ε.Ε. διχάζεται στη στάση της απέναντι στο Κρεμλίνο, αλλά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη, καθώς τα ελεγχόμενα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν με μετριοπάθεια και τεκμηριωμένα στην «ανοιχτή, σκληρή και κεκλεισμένων των θυρών» συνομιλία του με τον Καρλ Νεχάμερ.

Μάλιστα, ο όρος «πόλεμος», που ουσιαστικά απαγορεύεται, χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος vesti.ru, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, ανέφερε πως ο Καρλ Νεχάμερ μίλησε για τη «φρίκη του πολέμου», ενώ η εφημερίδα Kommersant παρέθεσε τη φράση του καγκελάριου για τα «αμέτρητα δεινά» που προκλήθηκαν από τον «ρωσικό επιθετικό πόλεμο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Έλληνας πολίτης υπό δικαστική έρευνα στην Αυστρία με την κατηγορία της κατασκοπίας
Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι Έλληνας πολίτες είναι υπό έρευνα στη χώρα, καθώς θεωρείται ότι επί χρόνια δρούσε ως πράκτορας της Ρωσίας. 
Έλληνας πολίτης υπό δικαστική έρευνα στην Αυστρία με την κατηγορία της κατασκοπίας
ΕΥΡΩΠΗ
Για διαφθορά και προδοσία ερευνάται ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας
Στο γραφείο και την κατοικία του Ίγκορ Ντοντόν διεξάγουν έρευνες οι αρχές, παρουσία του ίδιου, με το Κρεμλίνο να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη μεταχείριση του ηγέτη του Κόμματος των Σοσιαλιστών.
Για διαφθορά και προδοσία ερευνάται ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας
ΕΥΡΩΠΗ
Παραίτηση από τη Rosneft και Αυστριακής πρώην υπουργού
Είναι το τρίτο πολιτικό πρόσωπο που είχε μεταπηδήσει στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό που παραιτείται, μετά τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και τον Ματίας Βάρνιχ, που είχε κάνει πολιτική...
Παραίτηση από τη Rosneft και Αυστριακής πρώην υπουργού
ΕΥΡΩΠΗ
Αυστριακός καγκελάριος: «Συνεχίζουμε να πληρώνουμε το αέριο σε ευρώ»
Τον ισχυρισμό ότι η αυστριακή εταιρεία ενέργειας ÖMV θα συνεχίσει να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ευρώ, έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσίας...
Αυστριακός καγκελάριος: «Συνεχίζουμε να πληρώνουμε το αέριο σε ευρώ»
ΕΥΡΩΠΗ
Τι γύρευε ο Νεχάμερ στη Μόσχα;
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας επισκέφθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σπάζοντας τον άτυπο αποκλεισμό των Ευρωπαίων ηγετών στο Κρεμλίνο. Ο κ. Νεχάμερ, πάντως, δεν «χάιδεψε τα αυτιά» του Ρώσου προέδρου.
Τι γύρευε ο Νεχάμερ στη Μόσχα;
ΕΥΡΩΠΗ
Κλέφτες πετρελαίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα στραβά μάτια στο ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται από την πίσω πόρτα. Αυτός είναι ο ισχυρισμός που διατυπώνεται από ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, ευρωβουλευτές και ειδικούς.
Κλέφτες πετρελαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας