Μπορεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητά άμεση (και σημαντική) στρατιωτική ενίσχυση από τους δυτικούς συμμάχους του για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά στρατεύματα, ωστόσο οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στο αίτημα του Κιέβου.
Όπως ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η χώρα του δεν θα στείλει F-16 στην Ουκρανία. «Όχι», απάντησε ο Τζο Μπάιντεν, όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε στον Λευκό Οίκο σχετικά με την πρόθεσή του να παράσχει τα μαχητικά στο Κίεβο, τα οποία ζητά η ουκρανική ηγεσία.
Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ερωτηθείς στη Χάγη για το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν αποκλείεται καταρχάς». Παράλληλα, έκανε λόγο για «κριτήρια», πριν από οποιαδήποτε απόφαση, όπως να «διατυπωθεί» ένα «αίτημα» από την Ουκρανία, αυτό «να μην προκαλέσει κλιμάκωση» και «να μην είναι πιθανό να αγγίξει το ρωσικό έδαφος αλλά να βοηθήσει την προσπάθεια αντίστασης» και να «μην αποδυναμώνει τη δυνατότητα του γαλλικού στρατού».
«Εξ' ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», είπε, ενώ τόνισε ότι οι Ουκρανοί «δεν προβάλλουν αυτήν την απαίτηση προς το παρόν». Ωστόσο, «υπό το πρίσμα αυτών των τριών κριτηρίων θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κατά περίπτωση» τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόσθεσε αφού έθεσε τα ίδια κριτήρια για την πιθανή αποστολή αρμάτων μάχης Leclerc.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε από την πλευρά του ότι «δεν υπάρχει ταμπού, αλλά ότι θα ήταν μεγάλο βήμα» αν παραδοθούν μαχητικά στο Κίεβο. Ούτε η Ολλανδία έχει λάβει ακόμη σχετικό αίτημα από το Κίεβο, είπε, συμφωνώντας με τα κριτήρια που έθεσε ο Μακρόν.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από αρκετές εβδομάδες δισταγμού, το Βερολίνο αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη να στείλει 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύουν παρόμοια άρματα μάχης στο Κίεβο. Ωστόσο, την Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας