• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.7°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
AP Photo/Burhan Ozbilici

Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ψαλίδισμα των προεδρικών υπερεξουσιών υπόσχεται η τουρκική αντιπολίτευση

 • A-
 • A+

Το μπλοκ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία με το όνομα «Εθνική Συμμαχία» ανακοίνωσε σήμερα το εκλογικό του πρόγραμμα, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, αλλά όχι και υποψήφιο πρόεδρο απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απ' τις ανακοινώσεις που έκαναν ξεχωρίζουν οι αναφορές στην εξωτερική πολιτική και στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς θέτουν ζήτημα προστασίας της κυριαρχίας στο Αιγαίο. Πάντως, δηλώνουν ότι θα επιλύσουν τα θέματα με βάση τη διπλωματία, το διάλογο και το διεθνές δίκαιο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, ειδικά στο κεφάλαιο εξωτερική πολιτική, το προεκλογικό κείμενο των έξι κομμάτων αναφέρει για Ελλάδα, Κύπρο και Ανατ. Μεσόγειο: 

• Το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας. Θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος.

• Θα επιλύσουμε άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

• Θα ακολουθήσουμε μια εξωτερική πολιτική που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται σε οικουμενικές αξίες, θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας.

• Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ‘ΤΔΒΚ’ και των ‘Τουρκοκυπρίων’ και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων.

• Θα θέσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε θεσμική βάση, με συνεννόηση μεταξύ ίσων, και θα προωθήσουμε σχέση συμμαχίας που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

•  Θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων.

Περιορίζουν δραστικά τις προεδρικές υπερεξουσίες

Το εκτενές «κείμενο συμφωνίας κοινών πολιτικών» που υπογράφηκε από τους ηγέτες των κομμάτων υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ορόσημα σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι το δικαστικό σύστημα.

Ο οδικός χάρτης της «Εθνικής Συμμαχίας» περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική αλλαγή της προεδρικής θητείας: περιορισμό της σε μία θητεία για επτά χρόνια. Επίσης, προτείνει κατάργηση του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), εξαιρώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης από τη διαδικασία ανάθεσης δικαστών και εισαγγελέων. Το μπλοκ έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει στο 3% το όριο εισαγωγής των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει επίσης να αλλάξει το τρέχον σύστημα εκτελεστικής προεδρίας και δεσμεύεται να καταργήσει όλα τα αξιώματα και τα συμβούλια στην Προεδρία και να παραδώσει την εξουσία τους στα αρμόδια υπουργεία.

Η αντιπολίτευση λέει επίσης πως θέλει να καταργήσει τα προεδρικά διατάγματα, τα οποία χρησιμοποίησε τακτικά ο Ερντογάν για να απολύει υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας, ή για να καταγγείλει το 2021 τη Συμβαση της Κωνσταντινούπολης, που επιβάλλει τη δίωξη αυτών που ασκούν βία εναντίον των γυναικών.

«Θα στραφούμε σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Θα βάλουμε τέλος στην εξουσία του προέδρου να εκδίδει διατάγματα», αναφέρει το πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος δεν θα μπορεί πλέον ούτε να αντιτάξει το βέτο του σε ένα νόμο που συζητείται από το κοινοβούλιο, όμως θα μπορεί να αναπέμπει το νόμο αυτό στους βουλευτές, αν θέλει να τον αμφισβητήσει.

Στον τομέα της οικονομίας, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA) είπε στη συνάντηση ότι θα ρίξουν τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε δύο χρόνια και υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργήσουν 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων, σε μια συμβολική απόφαση, η Εθνική Συμμαχία υπόσχεται την επιστροφή της προεδρίας στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο Τσανκαγιά. Ο Ερντογάν κατασκεύασε σε λόφο έξω από την Άγκυρα ένα προεδρικό μέγαρο με περισσότερα από 1.100 δωμάτια, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 2014 και περιλαμβάνει τζαμί, βιβλιοθήκη και χειμερινό κήπο.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Εντεκα μονάδες πίσω ο Ερντογάν
Ο ετερόκλητος συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης με υποψήφιο τον Κιλιτσντάρογλου προηγείται σημαντικά, ενώ ρόλο ρυθμιστή διατηρεί το φιλοκουρδικό HDP.
Εντεκα μονάδες πίσω ο Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 10 μονάδες ο Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν
Σημαντικό προβάδισμα εν όψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία φαίνεται να έχει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. 
Πάνω από 10 μονάδες ο Κιλιτσντάρογλου μπροστά από τον Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας «βλέπει» ο Ακάρ
«Τους είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk.
Θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας «βλέπει» ο Ακάρ
ΕΥΡΩΠΗ
Οριστικά στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Ερντογάν
«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.
Οριστικά στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Απελευθέρωσαν την κρατική επιχορήγηση για το HDP, απειλούν να το βγάλουν εκτός νόμου
Με απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αίρεται το μπλοκάρισμα της κρατικής επιχορήγησης προς το τρίτο σε δύναμη κόμμα της χώρας το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).
Απελευθέρωσαν την κρατική επιχορήγηση για το HDP, απειλούν να το βγάλουν εκτός νόμου
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκία: Στα σκαριά επαφές του μπλοκ της αντιπολίτευσης με το φιλοκουρδικό HDP
Στο δρόμο προς τις κάλπες δύο κόμματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) για να λάβουν τη στήριξή του στον...
Τουρκία: Στα σκαριά επαφές του μπλοκ της αντιπολίτευσης με το φιλοκουρδικό HDP

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας