• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 8.1°C / 14.8°C
    5 BF
    71%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 10.8°C / 13.1°C
    7 BF
    29%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    15°C 12.6°C / 15.0°C
    6 BF
    53%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.9°C / 11.1°C
    4 BF
    23%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    3 BF
    76%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.0°C / 12.1°C
    3 BF
    33%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 6.4°C / 7.3°C
    4 BF
    31%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.6°C / 9.6°C
    4 BF
    48%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.1°C / 17.8°C
    5 BF
    54%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 13.5°C / 15.9°C
    3 BF
    48%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 13.4°C
    6 BF
    76%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 10.8°C
    6 BF
    51%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    5 BF
    88%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.1°C / 10.9°C
    3 BF
    62%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 9.5°C / 14.0°C
    2 BF
    62%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 17.8°C
    5 BF
    63%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 7.8°C / 12.7°C
    3 BF
    86%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.3°C / 11.6°C
    5 BF
    46%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.7°C / 11.7°C
    5 BF
    31%
  • Καστοριά
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    3°C 3.4°C / 3.4°C
    3 BF
    76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυξήστε το ελάχιστο εισόδημα

  • A-
  • A+
Ζητείται από τις χώρες της Ε.Ε. σταδιακά να αυξήσουν τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματός τους για άτομα που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους σε αξιοπρεπές επίπεδο και τουλάχιστον ισοδύναμο με το εθνικό όριο κινδύνου φτώχειας ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κατά της φτώχειας και μάλιστα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως απόδειξη διεύθυνσης, ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού ή απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες και πόρους.

Να αυξήσουν οι κυβερνήσεις το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις χώρες της Ε.Ε. και να βελτιώσουν την ενσωμάτωση και την προσβασιμότητα των δικαιούχων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κόστους ζωής προτείνει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, την Τρίτη, με 27 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 9 αποχές ζητείται από τις χώρες της Ε.Ε. σταδιακά να αυξήσουν τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματός τους για άτομα που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους σε αξιοπρεπές επίπεδο και τουλάχιστον ισοδύναμο με το εθνικό όριο κινδύνου φτώχειας ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής κατά της φτώχειας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος διατίθενται σε οποιονδήποτε μπορεί να έχει ανάγκη και ότι «οι μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι, δεν εμποδίζονται η πρόσβαση στο σύστημα από γραφειοκρατικά εμπόδια όπως απόδειξη διεύθυνσης, τραπεζικός λογαριασμός ή έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και πόρων».

Η πρωτοβουλία, που θα τεθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια εντός του Φεβρουαρίου, προήλθε αρχικώς εν μέσω πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις 28 Σεπτεμβρίου επισήμανε ότι χρειάζεται Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με ένα επαρκές ελάχιστο εισόδημα που θα διασφαλίζει την ενεργό ένταξη, η οποία καθορίζει πώς τα κράτη-μέλη μπορούν να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματός τους για να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά και να μειώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ε.Ε. Τον Νοέμβριο του ’22 η επιτροπή (EMPL) συμφώνησε σε μια σειρά προφορικών ερωτήσεων προς Συμβούλιο και την Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί πώς θα αυξηθεί σταδιακά το ελάχιστο εισόδημα (MIS) στα κράτη-μέλη, τουλάχιστον στο εθνικό επίπεδο που υπερβαίνει το όριο του κινδύνου φτώχειας (AROPE) και πώς θα επανενταχθούν στην αγορά εργασίας όσοι μπορούν να εργαστούν. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, επίσης, απαντήσεις από το Συμβούλιο για το πώς σκοπεύει να βελτιώσει την κάλυψη των υφιστάμενων εθνικών MIS και να διασφαλίσει ότι οι δικαιούχοι τους δεν αναγκάζονται να δεχτούν επισφαλείς εργασίες.

Θυμίζουμε ότι ο στόχος-δείκτης, που ίσχυε μέχρι το έτος 2020 αναφορικά με τα κριτήρια για το πώς ορίζεται το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, διαφοροποιήθηκε κι ενώ έως και το ’20 μία από τις βασικές προϋποθέσεις ήταν η αδυναμία (και όχι η επιλογή) να αποκτήσει κάποιος τουλάχιστον 4 από τα 9 προκαθορισμένα υλικά αντικείμενα που θεωρούνται από τους περισσότερους ανθρώπους επιθυμητά ή ακόμα και απαραίτητα για να ζήσουν μια επαρκή ζωή, η αναλογία με βάση την αναπροσαρμογή «Ευρώπη 2030» έγινε 7 προς 13 είδη. Δηλαδή, ένας πολίτης είναι στο όριο, όταν δεν δύναται να αποκτήσει τα 7 από τα 13 σημαντικά είδη μεταξύ των οποίων τα 6 σχετίζονται με το άτομο και 7 σχετίζονται με το νοικοκυριό.

Επίσης το όριο κοινωνικού αποκλεισμού ως προς τον δείκτη της εργασίας ορίζεται ως ποσοστό για τα άτομα ηλικίας 0-64 ετών που ζουν σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικες (εξαιρουμένων των σπουδαστών ηλικίας 18-24 ετών και των συνταξιούχων) και τα ανενεργά άτομα 60-64 ετών με κύριο εισόδημα τις συντάξεις, εργάστηκαν για χρόνο ίσο ή μικρότερο από το 20% του συνολικού συνδυασμένου δυναμικού χρόνου εργασίας τους κατά το προηγούμενο έτος.

ΑΤΖΕΝΤΑ

● Δύο φορές συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ε.Κ. τον Φεβρουάριο. Η μίνι Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί την 1η και την 2α του μηνός στις Βρυξέλλες και η μεγάλη Ολομέλεια 13-16 του μηνός στο Στρασβούργο.

● Η Οδηγία του Συμβουλίου για το μέλι και η νομοθεσία για τη μεταφορά των ζώων σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

● περίπου 82 περιοχές στα 16 κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν μείωση του εργατικού δυναμικού, καθώς και το πρόβλημα του brain drain, δηλαδή τη «διαρροή» κατοίκων υψηλής επιστημονικής κατάρτισης (Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης)

● σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου 3,1 εκατομμύρια άδειες διαμονής εκδόθηκαν σε πολίτες τρίτων χωρών στην Ε.Ε. το 2017. Μία στις πέντε άδειες διαμονής εκδόθηκαν στην Πολωνία (ή το 22% των συνολικών αδειών που εκδόθηκαν στην Ε.Ε., κυρίως λόγω μετανάστευση από την Ουκρανία). Ακολουθεί η Γερμανία (17%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16%), η Γαλλία (8%), η Ισπανία (7%), η Ιταλία (6%) και η Σουηδία (4%). (ΕPRS: μελέτη για το δημογραφικό)

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Τι σημαίνει AROPE

Το ποσοστό AROPE (At Risk Of Poverty or Social Exclusion) είναι το μερίδιο του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι ο κύριος δείκτης για την παρακολούθηση του στόχου της Ε.Ε 2030 για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων προτείνει τρεις στόχους σε επίπεδο Ε.Ε. που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030: στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας. Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ένας από τους στόχους. Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια έως το 2030 και από αυτά τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πρέπει να είναι παιδιά και τουλάχιστον το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να έχουν εργασία. Επίσης, το 60% των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχει στην εκπαίδευση κάθε χρόνο.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Φρένο στο «πράσινο πλυντήριο»
Η Κομισιόν... πήρε το όπλο της κατά του «πράσινου ξεπλύματος» σε ετικέτες προϊόντων. Με πρόταση Οδηγίας που παρουσίασε, την περασμένη Τετάρτη 22 Μαρτίου, θέλει να θεσπίσει κοινά ευρωπαϊκά κριτήρια κατά της...
Φρένο στο «πράσινο πλυντήριο»
ΕΥΡΩΠΗ
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
Προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα η προσωρινή συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση από 1,3% έως 1,9% μέχρι το 2030.
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
ΕΥΡΩΠΗ
Σώστε τις μέλισσες
Στις 25 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Save Bees and Farmers μετέφεραν ένα σαφές μήνυμα στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και στην επίτροπο Υγείας Στέλλα...
Σώστε τις μέλισσες
ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα Μουντιάλ και στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Κομισιόν καλείται να πάρει θέση στις καταγγελίες για την καταναγκαστική εργασία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εργατών και για τον διωγμό που υφίστανται οι γυναίκες και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Ωρα Μουντιάλ και στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
Eάν υπάρχει μία κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, αυτή είναι η Επιτροπή Αναφορών.
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση
Πιο απαιτητικοί οι ευρωβουλευτές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής διαταραχής και ακρίβειας, για την οποία το Συμβούλιο των 27 απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις του.
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας