Δύο διαφορετικά μηνύματα σε ισάριθμους αποδέκτες έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να κάνει το ίδιο για τη Σουηδία.
«Μπορεί να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δει το μήνυμά μας. Αλλά η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε η Σουηδία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντηση με νέους.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, η Άγκυρα αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να εξετάσει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας χωριστά από αυτήν της Σουηδίας.
Η Τουρκία ανέστειλε την Τρίτη τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντας επ' αόριστον μια τριμερή συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου και είχε στόχο την άρση των αντιρρήσεων της Άγκυρας στην υποψηφιότητά τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι η Σουηδία –που ήδη κατηγορείται από την Τουρκία ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες»– δεν μπορεί να υπολογίζει πλέον στην υποστήριξη της Άγκυρας, μετά το κάψιμο ενός αντίτυπου του Κορανίου από ακροδεξιό ακτιβιστή στη Στοκχόλμη. Χωρίς να αναφέρει αυτό το περιστατικό, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο τις επικρίσεις του κατά της Σουηδίας σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.
«Τους είπαμε: 'Αν θέλετε να μπείτε στο ΝΑΤΟ, πρέπει να μας στείλετε πίσω αυτούς τους τρομοκράτες'. Τους δώσαμε ένα κατάλογο 120 προσώπων (...) Αλλά αυτοί, μας κοροϊδεύουν λέγοντας ότι άλλαξαν το Σύνταγμά τους», δήλωσε.
Το κάψιμο ενός αντίτυπου του Κορανίου από δεξιό εξτρεμιστή την περασμένη εβδομάδα κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Άγκυρας και πολλών πρωτευουσών του μουσουλμανικού κόσμου. Η Άγκυρα είχε ήδη ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας.
Η Στοκχόλμη εξέφρασε τη λύπη της για μια «βαθιά ασεβή» πράξη και τη συμπαράστασή της στους μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι το σουηδικό Σύνταγμα εμποδίζει την απαγόρευση αυτού του είδους των ενεργειών, χωρίς ωστόσο να σβήσει την τουρκική οργή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας