• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 7.6°C / 13.0°C
    5 BF
    76%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.6°C / 12.2°C
    8 BF
    28%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    14°C 12.0°C / 14.4°C
    5 BF
    53%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 9.9°C / 10.5°C
    6 BF
    20%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    7°C 6.9°C / 6.9°C
    4 BF
    87%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 9.0°C / 10.4°C
    3 BF
    33%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    5°C 5.4°C / 6.8°C
    4 BF
    28%
  • Αγρίνιο
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.5°C / 8.5°C
    4 BF
    50%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.2°C / 18.6°C
    5 BF
    47%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 12.9°C / 13.9°C
    3 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.8°C / 12.4°C
    4 BF
    76%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 11.2°C / 11.2°C
    7 BF
    47%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    5 BF
    88%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 7.8°C / 9.9°C
    2 BF
    66%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    8°C 8.5°C / 8.5°C
    2 BF
    81%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.8°C / 18.2°C
    5 BF
    70%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    9°C 7.9°C / 11.6°C
    0 BF
    86%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 9.3°C / 11.0°C
    4 BF
    45%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.1°C / 11.7°C
    4 BF
    34%
  • Καστοριά
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    4°C 3.6°C / 3.6°C
    3 BF
    69%

Η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον (αριστερά), ο υπουργός Εσωτερικών Γκούναρ Στρόμερ και η υπ. Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ στην εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό

Henrik Montgomery/TT News Agency via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Σουηδία σε ακροδεξιό κατήφορο

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση της Στοκχόλμης διολισθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο σε έναν επικίνδυνο κατήφορο, κάνοντας όλο και περισσότερες «εκπτώσεις» στις ανθρωπιστικές αξίες που κάποτε αποτελούσαν θεμέλιο λίθο του κράτους ● Η επιρροή των πρώην νεοναζί, νυν εθνικιστών Σουηδών Δημοκρατών στον συνασπισμό είναι πασιφανής.

Κρίμα που δεν ζουν πια ο Στιγκ Λάρσον και ο Χένινγκ Μάνκελ, δυο κορυφαίοι Σουηδοί συγγραφείς του αστυνομικο-κοινωνικού μυθιστορήματος. Θα είχαν πολλά να γράψουν και να πουν για την ακροδεξιά κατρακύλα της χώρας τους. Για το πώς η άλλοτε σοσιαλδημοκρατική, ανοιχτή, προοδευτική και φιλόξενη για τους κατατρεγμένους της γης Σουηδία έφτασε στο σημείο να συζητά τους εκβιασμούς του Ερντογάν για την απέλαση Κούρδων πολιτικών προσφύγων προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, για το πώς τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέδειξε σε δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με ένα τρομακτικό 20% τους πάλαι ποτέ νεοναζιστές και νυν ακραίους εθνικιστές και ξενόφοβους Σουηδούς Δημοκράτες και πώς αυτοί, παρόλο που δεν μετέχουν επίσημα στην κυβέρνηση, καταφέρνουν κι επιβάλλουν την ακροδεξιά ατζέντα τους.

Από τη στιγμή που στη χώρα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους με την ανοχή των Σουηδών Δημοκρατών, καθώς δεν έβγαιναν τα νούμερα, πολλοί στην Ευρώπη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τέλμα ή και πισωγύρισμα στις όποιες προσπάθειες για μια ενιαία μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 όπου η Σουηδία προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προχθές, η Στοκχόλμη φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με αντικείμενο το μεταναστευτικό, ενόψει της συνόδου κορυφής στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

Μια μέρα νωρίτερα, όμως, η κυβέρνηση της Σουηδίας έκανε μια ντροπιαστική για το μέχρι πρότινος προφίλ της χώρας ανακοίνωση για την έναρξη διεθνούς αντιμεταναστευτικής καμπάνιας. Η καμπάνια θα έχει αποδέκτες ξένα ενημερωτικά μέσα και ξένες πρεσβείες στη Σουηδία με στόχο την αποτροπή επίδοξων μεταναστών ή προσφύγων να εισέλθουν στη χώρα. «Ο στόχος είναι να έλθουν λιγότεροι άνθρωποι», εξήγησε η υπουργός Μετανάστευσης Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η οποία έκανε την ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο έχοντας δίπλα της τον Χένρικ Βίνγκε, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σουηδών Δημοκρατών, έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για το τίνος τη σφραγίδα φέρει αυτή η απόφαση.

Ο διαχωρισμός

«Αν οι μετανάστες πληροφορηθούν ποιοι κανόνες ισχύουν εδώ θα μειώσουμε τον κίνδυνο να υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και θα εστιάσουμε καλύτερα σε εκείνους που χρήζουν πραγματικής προστασίας», είπε η υπουργός, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα 2/3 όσων έρχονται στην Ευρώπη σήμερα δεν έχουν ανάγκη από προστασία». «Ο κόσμος», συνέχισε, «είναι συχνά καλά ενημερωμένος και υπάρχει λόγος που 163.000 άνθρωποι διέσχισαν την Ευρώπη το 2015 για να έρθουν στη μικρή, κρύα Σουηδία στον Βορρά. Το έκαναν διότι γνώριζαν πως οι νόμοι μας ήταν πιο γενναιόδωροι». Τέλος είπε μια μεγάλη αλήθεια: «Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε, μεταξύ άλλων, για να σηματοδοτήσει μια παραδειγματική στροφή στη μεταναστευτική πολιτική. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μείζονες αλλαγές».

Το έδαφος είχε ήδη προετοιμάσει ο Κεντροδεξιός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον με ανακοίνωσή του προς τη Βουλή νωρίτερα αυτό τον μήνα. «Η μετανάστευση στη Σουηδία έχει γίνει μη βιώσιμη. Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είχε δηλώσει ο υπουργός. Ηδη η νέα κυβέρνηση είχε προτείνει να μειωθεί σε μόλις 900 ο αριθμός των προσφύγων που θα δέχεται ετησίως η χώρα αντί για τους περίπου 5.000 που υποδεχόταν από το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της σουηδικής υπηρεσίας μετανάστευσης. Σήμερα, το 20% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων έχει γεννηθεί εκτός Σουηδίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κυβέρνηση με τις ευλογίες της Ακροδεξιάς
O Ουλφ Κρίστερσον από το κόμμα των Μετριοπαθών, το τρίτο κατά σειρά της κάλπης, έγινε πρωθυπουργός σε έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει επίσης Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους.
Κυβέρνηση με τις ευλογίες της Ακροδεξιάς
ΕΥΡΩΠΗ
Εφιάλτης προ των πυλών στη Σουηδία
Με το... ενάμισι πόδι στη δεύτερη θέση, ίσως και εντός κυβερνητικού συνασπισμού, βρίσκεται η Ακροδεξιά της Σουηδίας, που περιμένει να επιβεβαιωθούν στις αυριανές βουλευτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις.
Εφιάλτης προ των πυλών στη Σουηδία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ακροδεξιοί θέλουν να συγκυβερνήσουν
«Ενισχύσαμε τη θέση μας ως ρυθμιστές. Θα αποκτήσουμε πραγματική επιρροή στη σουηδική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος των κατ’ επίφασιν «Δημοκρατών», Τζίμι Ακεσον, έτοιμος να προσφέρει κυβερνητικές υπηρεσίες ●...
Οι ακροδεξιοί θέλουν να συγκυβερνήσουν
ΕΥΡΩΠΗ
Η ακροδεξιά πρόταση μομφής και ο άσπονδος φίλος
Το Vox επέλεξε για την παρουσίαση της πρότασης μομφής όχι τον ηγέτη του, Σαντιάγο Αμπασκάλ, αλλά έναν εξωκοινοβουλευτικό και δη παλιό αριστερό, τον οικονομολόγο Ραμόν Ταμάμες, ετών 89.
Η ακροδεξιά πρόταση μομφής και ο άσπονδος φίλος
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία, η Σουηδία και οι άλλοι
Τα τρένα στην Ευρώπη ⫸ Μόνο δύο χώρες στη Γηραιά Ηπειρο έχουν ιδιωτικοποιήσει πλήρως τα σιδηροδρομικά τους δίκτυα, ενώ τα περισσότερα κράτη κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Η Βρετανία, η Σουηδία και οι άλλοι
ΕΥΡΩΠΗ
Ρήξη με την Τουρκία για ΝΑΤΟ παρά την καταδίκη από Σουηδία για το καμένο Κοράνι
Απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο να άρει η Άγκυρα το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά το αντιισλαμιστικό ξέσπασμα του ακροδεξιού Παρουντάν.
Ρήξη με την Τουρκία για ΝΑΤΟ παρά την καταδίκη από Σουηδία για το καμένο Κοράνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας