Μαχητικά αεροπλάνα F -16, μετά τα τανκς; Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, είναι το επόμενο αίτημα που έχει υποβάλλει ήδη η Ουκρανία για την στρατιωτική της ενίσχυση, μαζί με αυτό για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Atacms, στους οποίους δεν υπάρχει πλέον το απόλυτο και οριστικό βέτο που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο Γερμανός καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς αποκλείει την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών, ωστόσο οι άνθρωποι στο Παρίσι σκέφτονται διαφορετικά γι 'αυτό. «Πρέπει να εξετάζουμε τα αιτήματα κατά περίπτωση και να αφήνουμε όλες τις πόρτες ανοιχτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Τομά Γκασιλούντ στο Λονδίνο, μετέδωσαν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. «Θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες, γιατί τα πράγματα προχωρούν γρήγορα», είπε ακόμα ο Γκασιλούντ, μετά από συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Τομπάιας Έλγουντ και τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ο Γκασιλούντ δήλωσε ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη γαλλική και ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν πρέπει να κλιμακωθεί.
Εκτός από τη Γαλλία, οι ΗΠΑ είναι επίσης ανοιχτές στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, την Πέμπτη στο MSNBC. Όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη το Κίεβο, ο Φάινερ δεν απέκλεισε κάποιο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Η υποστήριξη θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Ουκρανίας. «Θα το συζητήσουμε πολύ προσεκτικά», απάντησε ο Φάινερ, αναφερόμενος σε αιτήματα από την Ουκρανία.
Προηγουμένως, ο πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία και νυν υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Μέλνικ είχε ζητήσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθούν ενάντια στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο. Οι σύμμαχοι θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν ισχυρό συνασπισμό μαχητικών αεροσκαφών, με αμερικανικά F-16 και F-35, Eurofighters και Tornado, γαλλικά Rafales και σουηδικά αεροσκάφη Gripen.
Στο μεταξύ, οι πρώτοι Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στη Γερμανία για εκπαίδευση στο μαχητικό όχημα πεζικού Marder. Η ομάδα προσγειώθηκε στην Κολωνία την Πέμπτη και σύντομα θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στο οπλικό σύστημα, όπως εξήγησαν κύκλοι ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων dpa, στο Βερολίνο. Η εκπαίδευση είναι μέρος της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, στην οποία θα δοθούν επίσης 40 οχήματα προστασίας, με τις ΗΠΑ να στέλνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bradley.
Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα με το σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο η Ουάσιγκτον είχε ήδη υποσχεθεί να παραδώσει στην Ουκρανία λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στο μεταξύ, αποφασίστηκε και η παράδοση αρμάτων μάχης. Στη Γερμανία, η εκπαίδευση στο κύριο άρμα μάχης Leopard θα ξεκινήσει σύντομα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας