• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.6°C / 18.5°C
    1 BF
    71%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 14.7°C / 19.1°C
    2 BF
    53%
  • Πάτρα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    14°C 13.3°C / 15.9°C
    2 BF
    91%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    3 BF
    55%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.9°C / 17.9°C
    2 BF
    63%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 16.5°C / 19.0°C
    1 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 12.9°C / 15.4°C
    0 BF
    41%
  • Αγρίνιο
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    14°C 13.5°C / 13.5°C
    1 BF
    94%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 19.8°C / 22.5°C
    5 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.5°C
    4 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 18.4°C / 18.8°C
    3 BF
    72%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 16.2°C / 17.7°C
    3 BF
    55%
  • Κεφαλονιά
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Λάρισα
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    16°C 15.9°C / 16.1°C
    0 BF
    67%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.5°C / 15.5°C
    1 BF
    80%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 18.2°C / 18.8°C
    4 BF
    69%
  • Χαλκίδα
    Ψιχάλες μικρής έντασης
    16°C 15.4°C / 18.8°C
    0 BF
    72%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.3°C
    1 BF
    74%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 15.7°C / 17.2°C
    2 BF
    49%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    1 BF
    63%
Ukrainian Presidential Press Office via AP

Politico: Μετά τα τανκς η Ουκρανία ζητάει και αεροσκάφη

  • A-
  • A+

«Αχόρταγο» φαίνεται να είναι το Κίεβο πλέον σε ό, τι αφορά στους δυτικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς βαριάς κατηγορίας, καθώς τα ουκρανικά αιτήματα των τελευταίων μηνών για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας γίνονται όλο και πιο απαιτητικά. Τα βαριά τανκς Leopard 2 και Abrams που συμφώνησαν να στείλουν Ευρώπη και ΗΠΑ αντίστοιχα -έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων- φαίνεται να μην ικανοποιούν την Ουκρανία, η οποία επανέρχεται δριμύτερη ζητώντας από τη Δύση να στείλει και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

Αυτό είναι «το λογικό επόμενο βήμα» για τους Ουκρανούς σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και δυτικών στρατιωτικών αξιωματούχων και διπλωματών φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά τζετ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει το Politico. Μάλιστα, η συζήτηση αυτή ανοίγεται από Ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη «κρατών γερακιών της Βαλτικής», προσθέτει το Μέσο.

Και εκτιμά ότι η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη από εκείνη για την προμήθεια την τανκς. Στην Ευρώπη πάντως, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν πλέον το σενάριο αυτό απαγορευτικό, αλλά ότι οι φόβοι για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εκ μέρους της Ρωσίας παραμένουν σοβαροί.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι «απαγορευμένη προς το παρόν», σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε εμπιστευτικά στο Politico, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί -αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε επίσης μια κόκκινη γραμμή για τους HIMARS [πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων ], και την περάσαμε. Μετά ακολούθησαν τα άρματα μάχης και αυτό είναι ενδεικτικό».

Ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας τόνισε επίσης την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η προμήθεια δυτικών όπλων. «Τα αεροσκάφη είναι εντελώς απαγορευτικά σήμερα», είπε, «αλλά μπορεί να ανοίξει και αυτή η συζήτηση σε δύο ή τρεις εβδομάδες», συμπλήρωσε με νόημα.

Στη σύνοδο κορυφής υπουργών Άμυνας τον Φεβρουάριο οι απαντήσεις

Το θολό τοπίο αναμένεται να καθαρίσει περισσότερο τον Φεβρουάριο, οπότε οι υπουργοί Άμυνας των κρατών της Δύσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο κορυφής στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης

Η Ολλανδία έχει δηλώσει, δια στόματος του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Wopke Hoekstra, την περασμένη βδομάδα ότι θα εξετασθεί η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο. «Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού», είπε ο ίδιος στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Αντίθετα, υπάρχουν και εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο αναβάθμισης της προμήθειας των πολεμικών εξοπλισμών στο Κίεβο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε κατηγορηματικά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών την Τετάρτη, επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση με τη Μόσχα και στοχοποίηση της Ευρώπης.

«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία», τόνισε. «Αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Σολτς.

Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλύτες πιστεύουν ότι η συζήτηση στο Ράμσταϊν τον επόμενο μήνα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστεί επειγόντως η αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία στο μέλλον, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για παραδόσεις τους στο άμεσο μέλλον.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προβλέπουν ότι η στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρία με πέντε χρόνια, ή και περισσότερο, και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Δύση πλησιάζει το όριό της στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη ανάφλεξη με τη Ρωσία.

Αμελητέο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι η διαρκής και κλιμακούμενη προμήθεια όπλων και εξοπλισμών στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της νομιμοποίησης των πολιτών στη εμπλοκή των κρατών τους στον πόλεμο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί την κλιμάκωσή του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Ουκρανία για την άνοιξη
ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν συστάδα πυραύλων και αμυντικών εξοπλισμών εδάφους-αέρος για την «απόκρουση των ρωσικών εναέριων επιθέσεων», στον απόηχο της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας.
Νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών προς την Ουκρανία για την άνοιξη
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπάιντεν οξύνει επικίνδυνα τη φρασεολογία κατά Πούτιν
Αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακύρωσης της ουδετερότητάς της, η Φινλανδία πλέον επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λήψη απόφασης, ως προς το εάν θα ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από κοντά ακολουθεί και η...
Ο Μπάιντεν οξύνει επικίνδυνα τη φρασεολογία κατά Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
«Βροχή» οι ρωσικοί βομβαρδισμοί - Εντείνεται η στήριξη της Δύσης
Πυκνές είναι οι διεθνείς εξελίξεις γύρω από πόλεμο στην Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα, με την ανάκτηση της στρατιωτικής υπεροχής της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο να συνοδεύεται από νεκρούς και καταστροφές.
«Βροχή» οι ρωσικοί βομβαρδισμοί - Εντείνεται η στήριξη της Δύσης
ΕΥΡΩΠΗ
Στασιμότητα στο μέτωπο, «φωτιά»... στα λόγια
Χωρίς δραματικές εξελίξεις ολοκληρώθηκε άλλη μια μέρα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Στασιμότητα στο μέτωπο, «φωτιά»... στα λόγια
ΕΥΡΩΠΗ
Πυραυλική «αντεκδίκηση» για τη χαμένη ναυαρχίδα
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπΕΞ Ριάμπκοφ, σε συνέντευξη στο TASS, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία θα θεωρεί πλέον τις οχηματοπομπές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στο ουκρανικό έδαφος, ως «νόμιμους στρατιωτικούς...
Πυραυλική «αντεκδίκηση» για τη χαμένη ναυαρχίδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας