Η Σουηδία θέλει να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία σε σχέση με τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι, με αίτημα της Άγκυρας, αναβάλλονται επ' αόριστον οι τριμερείς επαφές Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, εξαιτίας των αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ουλφ Κρίστενσον είπε ότι «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, να γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι θέλει να επανέλθει σε λειτουργικό διάλογο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Εάν δεν έχουμε λειτουργικό διάλογο, θα είναι δυσκολότερο για τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό θα έχει συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας», τόνισε. «Θέλω να επαναλάβω τον διάλογο εργασίας με την Τουρκία», πρόσθεσε, επικρίνοντας του «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη σουηδική υποψηφιότητα.
Επίσης, έκανε έκκληση για «ηρεμία» απέναντι σε μια «σοβαρή» κατάσταση, τονίζοντας ότι η Σουηδία χρειάζεται την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να έχει την εγγύηση ασφαλείας που προβλέπει το Άρθρο 5.
Η Τουρκία ανέβαλε επ' αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ μετά τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη μια εκ των οποίων ένας ακροδεξιός πολιτικός έκαψε αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την ανησυχία και της Φινλανδίας, η οποία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, μάλιστα, με αφορμή χθεσινή δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Στοκχόλμη «δεν θα πρέπει να υπολογίζει στη στήριξη της Τουρκίας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ίσως το Ελσίνκι «πρέπει να προχωρήσει μόνο του» τη διαδικασία.
Ωστόσο, έπειτα από αντιδράσεις στη Σουηδία, ανασκεύασε, λέγοντας ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν μαζί και ο αρχικός στρατηγικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει.
Οι δύο χώρες ήλπιζαν ότι το ζήτημα της ένταξής τους, και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, θα επιλύονταν έως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αφού θα είχαν γίνει και οι εκλογές στην Τουρκία. Πλέον, τα πράγματα παραμένουν ασαφή και στον αέρα, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας