• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 16.8°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.0°C / 14.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 16.0°C
  0 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.5°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.7°C / 13.3°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών

 • A-
 • A+
Συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους έως το έτος 2035, και την υποστήριξη των αγροτών σε αυτή τη μετάβαση.

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο είναι οι υπογραφές που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Προστασία των Μελισσών και των Αγροτών. Με μότο «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες! Προς μια γεωργία φιλική προς τις μέλισσες για ένα υγιές περιβάλλον», οι επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI), η Επιτροπή Γεωργίας (AGRI) και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου διοργανώνουν δημόσια ακρόαση και συζητούν με τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας για τις προτάσεις τους.

Η ακρόαση θα γίνει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο Ευρωκοινοβούλιο στις 15.30 ώρα Ελλάδας (και για όλους όσοι θα θελήσουν να την παρακολουθήσουν θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της διεύθυνσης https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/envi-committee-meeting_20230124-0900-COMMITTEE-ENVI).

Η πρωτοβουλία συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030, με στόχο την πλήρη κατάργηση τους έως το έτος 2035, και την υποστήριξη των αγροτών σε αυτή τη μετάβαση.

Σημαντικό ζητούμενο της πρωτοβουλίας είναι η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων στις αγροτικές περιοχές ώστε η γεωργία να καταστεί καταλύτης για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας· η μεταρρύθμιση της γεωργίας με την παροχή προτεραιότητας στη διαφοροποιημένη και βιώσιμη γεωργία μικρής κλίμακας, την υποστήριξη της ταχείας αύξησης των αγρο-οικολογικών και βιολογικών πρακτικών, καθώς και τη διευκόλυνση της ανεξάρτητης επιμόρφωσης που βασίζεται στους γεωργούς και της ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα και ΓΤΟ.

Περισσότερα για την καμπάνια μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση https://www.savebeesandfarmers.eu/eng.

Μόνο ένας από τους 21 ευρωβουλευτές στη «σχεδία» των αστέγων

«Με χαρά σάς προσκαλούμε να καλωσορίσουμε το νέο έτος, την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 στις 20.00 στο Εστιατόριο του Περιοδικού “σχεδία”, Κολοκοτρώνη 56, Αθήνα. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι ΜΜΕ και Ελληνες ευρωβουλευτές», έγραφε η πρόσκληση του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Και πολλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να παραστούν παρ’ όλο που το βράδυ της Παρασκευή συσσωρεύεται, συνήθως, η κόπωση από τη δουλειά όλης της εβδομάδας.

Οντως πάνω από 70 δημοσιογράφοι έσπευσαν, όχι μόνο γιατί ο χώρος της «σχεδίας» παραπέμπει στην απαίτηση να είμαστε όλοι παρόντες και υποστηρικτές σε έντιμα εγχειρήματα που βοηθούν ανθρώπους να βγουν από την αστεγία, αλλά και για έναν πιο επαγγελματικό και ωφελιμιστικό λόγο: να συναντήσουμε τους ευρωβουλευτές της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη περίοδο για τον θεσμό, που κλυδωνίζεται από το Κατάργκεϊτ, να θέσουμε ερωτήσεις και να αναζητήσουμε απαντήσεις.

Ωστόσο, εξαιρουμένου του κ. Κεφαλογιάννη, ουδείς άλλος ευρωβουλευτής εδέησε ή έκρινε αναγκαίο να συμμετάσχει. Και καλά οι 2 από τους 21 βρίσκονται έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα. Οι άλλοι 18 πού ήταν;

Φαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές μας, όλων των αποχρώσεων, δεν νιώθουν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη να συναντηθούν με τους δημοσιογράφους βράδυ Παρασκευής (άλλωστε οι ευρωεκλογές αργούν). Αλλά στη «σχεδία» που συμβολίζει κάτι περισσότερο από ένα κλασικό εστιατόριο, δεν ένιωσαν την ανάγκη να γίνουν, έστω και για λίγο, μέρος της πρωτοβουλίας της*; Eπίσης, τους συναδέλφους του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου, που εξ όσων γνωρίζουμε κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους για να προβάλλεται και το έργο των ευρωβουλευτών, δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τιμήσουν οι ευρωβουλευτές μας με την παρουσία τους;

• Η «σχεδία» από την οποία έχει δανειστεί και το ομώνυμο καφέ-εστιατόριο το όνομά του είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP. Εκδίδεται από τη «Διογένης ΜΚΟ», που συστήθηκε στις αρχές του 2010 για την υποστήριξη της προσπάθειας των αστέγων και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Το καφέ-εστιατόριο «σχεδία» δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ώστε να υποστηρίξουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, προσφέροντας παράλληλα έμπνευση, αγαθά και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τον καλύτερο καφέ, το γευστικότερο φαγητό, μοναδικά κοκτέιλ, υπέροχη μουσική, είδη δώρων υψηλής αισθητικής και ποιότητας, εργαστήρια και πολλά άλλα.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Στην Ευρωβουλή η αστυνομική βία κατά Ζακ

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στην απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, από τις 16.30 έως τις 19.30 (ώρα Ελλάδας) (κτίριο Altiero Spinelli, αίθουσα 3G3) θα συζητηθεί η αναφορά αριθ. 0605/2022, της Ελένης Κωστοπούλου, σχετικά με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και την ατιμωρησία της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση θα μεταδοθεί και ζωντανά στο Κέντρο Πολυμέσων του Ε.Κ. και, φυσικά, θα παρέχεται διερμηνεία στα ελληνικά.

Στο επίσημο κείμενο της Επιτροπής Αναφορών (PETI) επισημαίνεται ότι η Ελένη Κωστοπούλου δηλώνει πως υπάρχει βίντεο που δείχνει τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο τέσσερις αστυνομικοί και δύο πολίτες φέρθηκαν στον γιο της κλοτσώντας, χτυπώντας και σέρνοντάς τον στο πεζοδρόμιο ενώ εκείνος αιμορραγούσε, δεν μπορούσε να ανασάνει και χρειαζόταν άμεσα ιατρική φροντίδα. Του είχαν σφίξει τόσο πολύ τις χειροπέδες που οι διασώστες δεν μπορούσαν να τις κόψουν, ενώ δεν καταβλήθηκε καμία προσπάθεια για την ανάνηψή του.

Προσθέτει δε ότι τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της προκάλεσαν τον θάνατό του. Καταγγέλλει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν και ότι η αστυνομική βία και η άσκοπη χρήση βίας έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ζητεί από τους βουλευτές να χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιβαίνουν στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.


♦ Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Σώστε τις μέλισσες
Στις 25 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Save Bees and Farmers μετέφεραν ένα σαφές μήνυμα στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και στην επίτροπο Υγείας Στέλλα...
Σώστε τις μέλισσες
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων.
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
ΕΥΡΩΠΗ
Πράσινο φως για τη νέα ΚΑΠ
Βασικό και επίμαχο στοιχείο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι της για να λάβουν χρηματοδοτικές ενισχύσεις, δηλαδή να αφιερώσουν τουλάχιστον το 4% της...
Πράσινο φως για τη νέα ΚΑΠ
ΕΥΡΩΠΗ
Βανίλια Μαδαγασκάρης ή βανίλια Ρεϊνιόν;
Το μικρό γαλλικό νησί στον Ινδικό Ωκεανό κέρδισε προ ημερών από την Κομισιόν την τελευταία πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης στην Ε.Ε., φιλοδοξεί να σπάσει το μονοπώλιο της άλλης τεράστιας πρώην γαλλικής...
Βανίλια Μαδαγασκάρης ή βανίλια Ρεϊνιόν;
ΕΥΡΩΠΗ
Στον αέρα η φορολόγηση των ευρωβουλευτών
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει πλέον να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το ζήτημα της διπλής φορολογίας των αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν αρκεί η κανονιστική πράξη του διοικητή της...
Στον αέρα η φορολόγηση των ευρωβουλευτών
ΕΥΡΩΠΗ
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
Προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα η προσωρινή συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση από 1,3% έως 1,9% μέχρι το 2030.
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας