Φήμες ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πυραυλικά χτυπήματα στη Μόσχα προκάλεσαν αναφορές ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας αντιπυραυλικά συστήματα, εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Σύμφωνα με τους «Moscow Times», εικόνες πυραυλικών συστημάτων άμυνας σε πολλές στέγες της Μόσχας κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο την Πέμπτη φαίνεται ένα σύστημα επιφανείας-αέρος Pantsir-S1 να έχει εγκατασταθεί πάνω από διοικητικό κτίριο, αλλά και στα γραφεία του υπουργείου Άμυνας στο κέντρο της Μόσχας. Επίσης, σήμερα Παρασκευή, αναφέρεται ότι άλλο πιθανό σύστημα Pantsir-S1 εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα από την επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Νόβο-Ογκαριόβο, έξω από τη Μόσχα αυτόν τον μήνα.
Το Pantsir-S1 είναι ένα σύστημα αεράμυνας σχεδιασμένο να προστατεύει από μια ποικιλία όπλων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων τύπου κρουζ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή για θέματα ασφαλείας Μάικλ Χόροβιτς, η Ρωσία μπορεί να ανησυχεί για τις «ουκρανικές επιθέσεις κατά της Μόσχας» ή να θέλει να «παίξει» με την απειλή των ουκρανικών επιθέσεων. Άλλωστε η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βρίσκονται πίσω από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικές υποδομές σε ρωσικό έδαφος. Τον Δεκέμβριο, η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μια βάση βομβαρδιστικών αεροσκαφών στο Ένγκελς, στην περιφέρεια του Σαράτοφ, που απέχει 600 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.
Πεσκόφ: Ρωτήστε το υπουργείο Άμυνας
Προς το παρόν, το Κρεμλίνο αρνείται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ή να απαντήσει αν φοβάται μια ουκρανική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία βρίσκεται αντικειμενικά πολύ μακριά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι αυτό «είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας γενικά και της πρωτεύουσας ειδικότερα, επομένως είναι καλύτερο να ρωτήσετε το υπουργείο Άμυνας για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται». Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι «Moscow Times», το υπουργείο δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα έχει μείνει εκτεθειμένη σε πιθανά ουκρανικά πλήγματα, αφότου μετέφερε τα συστήματα αεράμυνάς της πιο κοντά στην Ουκρανία μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Επιπλέον, το Κίεβο ζητά πιεστικά από τις δυτικές χώρες οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ώστε να μπορέσει να πλήξει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού σε μεγάλο βάθος.
Οι δυτικές χώρες ωστόσο φοβούνται ότι αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση του πολέμου, φόβος που προφανώς οδήγησε και τη Γερμανία να βάλει φρένο στην αποστολή γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard 2 στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις που δέχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, που χρειάζονται την άδειά της για το κάνουν.
ΗΠΑ προς Κίεβο: Μη βιάζεστε
Στο μεταξύ σήμερα ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Ουκρανία να αναβάλει την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η τελευταία προμήθεια αμερικανικού οπλισμού και η εκπαίδευση των στρατιωτών της στον χειρισμό τους. Επίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι ΗΠΑ επιμένουν στην απόφασή τους να μην παράσχουν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία προς το παρόν, όσο διαρκεί η διαμάχη με τη Γερμανία για τα άρματα μάχης.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θεωρούν «πολύ δύσκολο» να εκτοπιστεί ο ρωσικός στρατός από την ουκρανική επικράτεια έως το τέλος του έτους. Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μάιλι, σε συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.
«Από στρατιωτική άποψη, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», είπε ο Μάιλι, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάτι αδύνατο, αλλά θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο».
Εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό «οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν μια σημαντική επίθεση (...) για να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη», αλλά, όπως είπε, αυτό «θα εξαρτηθεί από την παράδοση του εξοπλισμού και από την εκπαίδευση».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, οι ΗΠΑ αναμένουν μια ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη και κάλεσε τους συμμάχους να βοηθήσουν το Κίεβο να προετοιμαστεί για αυτήν. Και προφανώς στο πλαίσιο των πιέσεων προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι για την παράδοση των προμηθειών, «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα μέχρι την άνοιξη... μόλις ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, την αντεπίθεσή τους», τόνισε. «Δεν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να συγκεντρώσουμε τις κατάλληλες δυνατότητες», συμπλήρωσε.
Ζελένσκι: Μόνη λύση, η αποστολή αρμάτων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγο αφότου ανακοινώθηκε ότι δεν ελήφθη απόφαση στη σύνοδο του Ραμστάιν για την αποστολή των γερμανικών βαρέων τεθωρακισμένων, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση» παρά μόνο η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση στη χώρα του.
«Ναι, θα χρειαστεί να αγωνιστούμε για τον εφοδιασμό με σύγχρονα άρματα, όμως καθημερινά καθιστούμε προφανές το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η λήψη μιας απόφασης για τα άρματα», είπε στο βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.
«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν! Με άρματα ή χωρίς αυτά. Αλλά κάθε άρμα από το Ράμσταϊν σημαίνει ζωές Ουκρανών που θα σωθούν», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας