Χωρίς καμία αμφιβολία η Γαλλία ήταν χθες στους δρόμους. Ολη; Σχεδόν όλη - με δύο εξαιρέσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ισπανία, και η Μαρίν Λεπέν στη Σενεγάλη όπου συναντήθηκε με τους Γάλλους στρατιωτικούς που σταθμεύουν στη χώρα αυτή.
Τόσο ο πρώτος όσο και η δεύτερη δεν είδαν άλλωστε με καλό μάτι τις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων, οι οποίοι γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως πρέπει να δουλέψουν τουλάχιστον σαράντα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, δεν δείχνουν να δέχονται ως πρόσθετο όρο να είναι και τουλάχιστον 64 ετών.
Και δεν τις είδαν με καλό μάτι διότι γνωρίζουν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες -ίσως και εκατομμύρια- Γάλλοι που διαδήλωσαν χθες όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα των συνδικάτων και της Αριστεράς. Δεν έλειψαν φυσικά και αυτοί που όπως είπε ένας Γάλλος συνδικαλιστής «θεωρούν την άσκηση βίας λιγότερο ως μέσο και περισσότερο ως στόχο».
Ωστόσο, αυτό που μένει από τις χθεσινές κινητοποιήσεις είναι η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των Γάλλων εργαζομένων να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους. Γεγονός που έδωσε μηνύματα αισιοδοξίας στον ηγέτη της Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που χθες τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο, οπότε θα διαδηλώσουν οι φοιτητές. Η επιτυχία των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων χωρίς αμφιβολία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του προέδρου Μακρόν να συγκροτήσει μαζί με την παραδοσιακή Κεντροδεξιά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να επικυρώσει διά της κοινοβουλευτικής οδού την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία.
Βουλευτές τόσο από τη δική του παράταξη όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς έχουν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο και ο αριθμός τους τις επόμενες ημέρες μάλλον θα μεγαλώσει. Τούτου δοθέντος, ο Εμανουέλ Μακρόν, που και χθες δήλωσε πως οι Γάλλοι τον εξέλεξαν πρόεδρο της Δημοκρατίας γνωρίζοντας τις προθέσεις του ως προς το συνταξιοδοτικό, μάλλον θα καταφύγει εκ νέου στη δυνατότητα που του δίνει το γαλλικό Σύνταγμα να νομοθετεί ο ίδιος, όταν η γαλλική Εθνοσυνέλευση δεν μπορεί. Ακόμα και αυτό όμως δεν φαίνεται πια να είναι μια εύκολη υπόθεση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας