• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%
AP Photo/Panagiotis Balaskas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σταματήστε τα βασανιστήρια»

 • A-
 • A+
Η Πρωτοβουλία ζητεί να καθοριστούν πρότυπα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες που οι αρχές και υπηρεσίες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών ή των αιτούντων άσυλο.

Μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που, μεταξύ άλλων, φέρνει σε δύσκολη θέση και την ελληνική κυβέρνηση, διεθνώς εκτεθειμένη σε πλήθος καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, καταχωρίστηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Η Πρωτοβουλία έχει τον τίτλο: «Αρθρο 4: Σταματήστε τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση στα σύνορα της Ευρώπης». Παραπέμπει στο αντίστοιχο άρθρο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που ορίζει: «Κανείς δεν πρέπει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία».

Οι διοργανωτές της Πρωτοβουλίας, που προς το παρόν κρίθηκε από την Κομισιόν απλώς παραδεκτή, χαρακτηρίζουν ευθέως βασανιστήρια την αστυνομική βία και την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση που υφίστανται πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να ζητήσουν προστασία στην επικράτειά της. Ζητούν να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο στην Ε.Ε. που θα διασφαλίζει ότι κατά τους ελέγχους στα σύνορα και στις διαδικασίες για το άσυλο δεν παραβιάζονται από τον Frontex ή τις εθνικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Ε.Ε.

Φυσικά, η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωσή της φροντίζει να υπογραμμίσει ότι η νέα ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, δηλαδή είναι νομικά αποδεκτή, αλλά η καταχώρισή της «δεν συνεπάγεται ότι η Επιτροπή επιβεβαιώνει με οποιονδήποτε τρόπο την πραγματική ορθότητα του περιεχομένου της Πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ομάδας των διοργανωτών».

Τυπική αναφορά, γίνεται για όλες τις Πρωτοβουλίες, από τις οποίες στη δεκαετία που «τρέχει» ο θεσμός έχουν καταχωριστεί 97, αλλά μόλις 6 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μέχρι το 2020, με τη Γερμανία και την Ιταλία να πρωταγωνιστούν σε αριθμό πρωτοβουλιών και υπογραφών. Υπενθυμίζεται ότι για να γίνει αποδεκτή μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών απαιτούνται 1 εκατ. υπογραφές από 7 τουλάχιστον χώρες και με συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό υπογραφών.

Ετσι και η Πρωτοβουλία «Αρθρο 4: Σταματήστε τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση στα σύνορα της Ευρώπης» έχει τώρα στη διάθεσή της έξι μήνες για να ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών και ένα χρόνο να συγκεντρώσει τις αναγκαίες υπογραφές και να αναγκάσει την Κομισιόν να αντιδράσει. Οχι όμως απαραίτητα και να νομοθετήσει.

Η νέα Πρωτοβουλία, ιταλικής κυρίως υποστήριξης προς το παρόν, τονίζει τις καταγγελίες και τις εκθέσεις οργανισμών όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, τις έρευνες δημοσιογράφων και πολυάριθμες μαρτυρίες θυμάτων στη Λιβύη, με την οποία η Ιταλία έχει συνάψει συμφωνίες ελέγχου αναχώρησης, στην ίδια την Ιταλία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως και σε χώρες που χρηματοδοτούνται από την Ενωση.

Η Πρωτοβουλία ζητεί να καθοριστούν πρότυπα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. και να επιβάλλονται κυρώσεις σε χώρες που οι αρχές και υπηρεσίες τους παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών ή των αιτούντων άσυλο. Η ομάδα που ξεκινά την Πρωτοβουλία με έδρα την Ιταλία είναι η Basta violenza alle frontiere και η καμπάνια της «τρέχει» στην ιστοσελίδα https://www.stopborderviolence.org/.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολομέλεια Ε.Κ. στο Στρασβούργο (16-19/1/23)

ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιανουαρίου

Δικαιώματα εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των προτεινόμενων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσων απασχολούνται στις ψηφιακές πλατφόρμες (ψήφιση αύριο, 17 Ιανουαρίου)

ΤΡΙΤΗ 17/1

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον θα παρουσιάσει στους ευρωβουλευτές τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου στο τρέχον εξάμηνο για την ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα, την πράσινη μετάβαση, τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/1

● Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των προτεινόμενων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων όσοι απασχολούνται στις ψηφιακές πλατφόρμες.

● Εκλογή νέου αντιπροέδρου. Σε συνέχεια του τερματισμού της θητείας της Εύας Καϊλή (μη εγγεγραμμένοι, Ελλάδα) στο προεδρείο, το Ε.Κ. θα προχωρήσει στην εκλογή του ευρωβουλευτή που θα αναλάβει τα καθήκοντα του πέμπτου αντιπροέδρου.

ΠΕΜΠΤΗ 19/1

Την κατάσταση των οδηγών της Uber στην Ευρώπη θα εξετάσουν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι επίσης θα αξιολογήσουν κατά πόσο οι δραστηριότητες λόμπινγκ της εταιρείας έχουν επηρεάσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα νέο διεθνές πρότυπο ομοιόμορφων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που οριστικοποιήθηκε το 2017, με σκοπό να καταστούν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους οικονομικούς...
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
ΕΥΡΩΠΗ
Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία
Το βραβείο απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16-30 ετών και στηρίζει πρωτοβουλίες-έργα τα οποία προάγουν την κατανόηση και την αλληλεγγύη, αλλά και την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία
ΕΥΡΩΠΗ
«Να κινηθούν διαδικασίες εις βάρος των χωρών που κάνουν επαναπροωθήσεις»
Στην παρουσίαση της «Μαύρης Βίβλου» στο Ευρωκοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζήτησαν την ενεργοποίηση νομικών διαδικασιών κατά των χωρών που εμπλέκονται σε παράνομες επαναπροωθήσεις.
«Να κινηθούν διαδικασίες εις βάρος των χωρών που κάνουν επαναπροωθήσεις»
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων.
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
ΕΥΡΩΠΗ
Σε κίνδυνο φτώχειας 95 εκατ. Ευρωπαίοι
Αλλαγές στο ελάχιστο εισόδημα για πιο αποτελεσματικά συστήματα προστασίας ζητά η Επιτροπή, καθώς πάνω από ένα στα πέντε άτομα αντιμετώπισαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. το 2021.
Σε κίνδυνο φτώχειας 95 εκατ. Ευρωπαίοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας