Επειτα από μήνες στρατιωτικού αδιεξόδου, οι εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας δείχνουν να επιταχύνονται, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος της Ρωσία και με το Μπαχμούτ να προορίζεται να γίνει συνώνυμο μιας από τις πιο σκληρές και αιματηρές μάχες του σχεδόν 11μηνου πολέμου.
Ο δρόμος δείχνει πια να ανοίγει για την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας Ντονέτσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της πρώτης εδώ και πολύ καιρό νίκης από τη Μόσχα.
«Η απελευθέρωση της πόλης Σολεντάρ ολοκληρώθηκε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου», ανέφερε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Εξέλιξη, υπογράμμισε, που θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις (τακτικό στρατό, ρωσόφωνους αυτονομιστές και πρωτίστως μισθοφόρους της ομάδας Wagner) «να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων» στο Μπαχμούτ και «να τις περικυκλώσουν».
Μέχρι χθες το απόγευμα, το Κίεβο διέψευδε την πτώση του Σολεντάρ, επιμένοντας ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να αντιστέκονται. Ομως ακόμη και το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου έδειχνε πια να παραδέχεται ότι η πόλη με τα τεράστια αλατωρυχεία δίπλα στο Μπαχμούτ έχει αλλάξει χέρια - αν και έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία της ρωσικής προέλασης στα ανατολικά, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Λευκό Οίκο.
«Ακόμα και εάν το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ πέσουν στον έλεγχο των Ρώσων, δεν πρόκειται αυτό να έχει κάποιο στρατηγικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της πορείας του πολέμου», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι. Είναι επίσης «σίγουρο», προσέθεσε, «ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τους Ουκρανούς ή να τους επιβραδύνει»…
Αυτά, εν μέσω μεμονωμένων προαναγγελιών από δυτικές χώρες -όπως η Πολωνία και η Φινλανδία- για την αποστολή στο Κίεβο γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard και εν αναμονή της συνάντησης της λεγόμενης Ομάδας Ράμσταϊν, την προσεχή εβδομάδα, με θέμα τον περαιτέρω εξοπλισμό της Ουκρανίας.
«Αυτή η ανησυχία για το επόμενο επίπεδο κλιμάκωσης είναι, κατ’ εμέ, ένα είδος πρωτοκόλλου», δήλωσε χθες στο BBC o Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ, απορρίπτοντας τις ανησυχίες της Δύσης ότι η προμήθεια ακόμη πιο βαρέων όπλων θα εκληφθεί από τη Ρωσία ως πρόκληση.
Αλλωστε «η Ουκρανία και οι ένοπλες δυνάμεις της έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. De facto, όχι de jure», υποστήριξε, δηλώνοντας μάλιστα «σίγουρος ότι στο άμεσο μέλλον» η πλήρης ένταξη θα γίνει και με τη «βούλα»…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες ότι μονάδες πυροβολικού της περιφερειακής κοινής στρατιωτικής ομάδας με τη Ρωσία βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης. Κίνηση, που αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ απέδωσε σε αποτροπή «δυνητικών αντιπάλων από κλιμάκωση και προκλήσεις».
Τα σενάρια στον δυτικό Τύπο δίνουν και παίρνουν εν τω μεταξύ για την -αιφνιδιαστική κατά πολλούς- ανακοίνωση της Μόσχας ότι επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία αναλαμβάνει εφεξής ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.
«Πιθανότατα εντάσσεται σε μια επιδιωκόμενη αποφασιστική ρωσική στρατιωτική προσπάθεια το 2023», εκτιμά το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Αλλοι αναλυτές διαβλέπουν πίσω από αυτή την κίνηση έναν παράλληλο πόλεμο, πέρα από τα πεδία των μαχών, με «παιχνίδια» εξουσίας και επιρροής στη Μόσχα.
Ως βασικοί «παίκτες» περιγράφονται ο ιδιοκτήτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. Ως κύρια στόχευση αναφέρεται η ανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου των τακτικών ρωσικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών και στις «κτήσεις» του Κρεμλίνου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας