Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Το ταξίδι του Πούτιν στο Μινσκ είναι το πρώτο που γίνεται από το 2019, με δυτικά ΜΜΕ να εκφράζουν ανησυχίες πως στη συνάντηση των δύο ηγετών ο Ρώσος πρόεδρος θα παροτρύνει τον σύμμαχό του να εμπλακεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σημειώνεται πως ο Πούτιν ταξίδεψε στη Λευκορωσία μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας, ενισχύοντας έτσι τους παραπάνω προβληματισμούς.
Ωστόσο, από τη Μόσχα τονιζόταν πως η συνάντηση είχε οικονομικό πρόσημο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ανόητους και αβάσιμα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα θέλει να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνάντηση έγινε γνωστό από το πρακτορείο TASS ότι η Λευκορωσία αναπτύσσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 Iskander που παραδόθηκαν από τη Ρωσία.
Πολυεπίπεδη συνεργασία
«Η Λευκορωσία δεν είναι απλώς ο καλός μας γείτονας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του άλλου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η Λευκορωσία είναι σίγουρα σύμμαχός μας με την πιο άμεση έννοια αυτής της λέξης», είπε ο Ρώσος ηγέτης.
Σύμφωνα με το TASS, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η οικονομική συνεργασία αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ.
Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. «Περιλαμβάνει στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, η οποία δεν περιορίζεται σε αμοιβαίες προμήθειες. Συνεπάγεται, και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, κοινά έργα, ανάπτυξη και συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και γραμμών παραγωγής. Και το ίδιο ισχύει και για τον διαστημικό τομέα».
Όπως δήλωσε ο Πούτιν, η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά το Μινσκ να αναπτύξει την πυρηνική βιομηχανία του, αν και θα μπορούσε να κερδίσει χρήματα παρέχοντας επιπλέον όγκους φυσικού αερίου.
Aπό την πλευρά του, ο Λουκασένκο εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Υποστήριξε επίσης πως η διά ζώσης συνάντηση των δύο ηγετών ήταν απαραίτητη, καθώς μια σειρά ζητημάτων δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών.
«Η ενίσχυση των δεσμών Λευκορωσίας - Ρωσίας έχει γίνει μια φυσική απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση στον κόσμο, στην οποία δοκιμάζεται συνεχώς η δύναμή μας. Πιστεύω ότι, παρά τα ορισμένα δύσκολα σημεία, είμαστε ακόμα σε θέση να βρούμε αποτελεσματικές απαντήσεις σε διάφορες προκλήσεις και απειλές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λουκασένκο, προσθέτοντας πως μαζί οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεραστούν τυχόν πανδημίες, κρίσεις ή κυρώσεις.
«Χάρη σε κοινά βήματα, καταφέραμε γενικά να ξεπεράσουμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της πίεσης των κυρώσεων», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ανέφερε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εργάζονται εντατικά, πραγματοποιώντας πολυάριθμες συναντήσεις σε επίπεδο περιφερειών και επιχειρήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή ανάπτυξη του εμπορίου και τη λύση πολλών ζητημάτων που εμπόδιζαν παλαιότερα τη συνεργασία.
Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την επίλυση ευαίσθητων οικονομικών ζητημάτων και τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Άρα, η επίλυση ευαίσθητων οικονομικών ζητημάτων που θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της ευημερίας του λαού και, τελικά, στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεών μας στο κοινωνικοί και πολιτικοί τομείς είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας