• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.2°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.8°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 10.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.2°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 7.2°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.9°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  2 BF
  84%
© Sergei Babenko | Dreamstime.com

Politico: Στενός σύμμαχος του Ερντογάν βοηθά το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

 • A-
 • A+

Έναν από τους τρόπους με τους οποίους το καθεστώς της Τεχεράνης έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον τομέα του εμπορίου ενέργειας ανέδειξε με ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Politico.

Και ο άνθρωπος-κλειδί που καθιστά δυνατή τη σύναψη συμφωνιών που επιτρέπουν τη διοχέτευση πετρελαίου έξω από τα ιρανικά σύνορα, προς την Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρώπη είναι ο στενός σύμμαχος και φίλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Σίτκι Αγιάν.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Αγιάν έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό της επιχείρησης παράνομης πώλησης ιρανικού πετρελαίου, αποφέροντας υπέρογκα ποσά στα ταμεία της Τεχεράνης, σύμφωνα και με τις δηλώσεις δυτικών διπλωματών. Όλα ξεκίνησαν από μία μυστική συνάντηση, μερικά χρόνια πριν, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων και μια ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με επικεφαλής τον Αγιάν. Σε αυτή έγινε σαφές ότι οι δύο πλευρές επιθυμούσαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση του ιρανικού πετρελαίου «κάτω από τη μύτη» των ΗΠΑ, που επέβαλλαν σκληρές κυρώσεις στην Τεχεράνη με αφορμή την αποτυχία συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το ενδιαφέρον είναι, λέει το Politico, ότι ένα χρόνο μετά τη μυστική συνάντηση όλοι όσοι συμμετείχαν βρέθηκαν σε αμερικανικές λίστες κυρώσεων, με μόνη εξαίρεση τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, με τον οποίο γνωρίζονται από το γυμνάσιο.

Η συνεργασία του Αγιάν της ελίτ του Ιράν αναλύεται σε έγγραφα εκατοντάδων σελίδων, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών συμβάσεων και τραπεζικών εμβασμάτων, που εξετάστηκαν από το Politico, πολλά από τα οποία έχουν επίσης αναρτηθεί στο WikiIran, ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί η ιρανική αντιπολίτευση.

Βέβαια, μπορεί οι Αμερικάνοι να απέφυγαν να επιβάλλουν κυρώσεις στον Αγιάν για να μην προκαλέσουν ρήγματα στις σχέσεις τους με τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο έχουν ανάγκη σε αυτή τη φάση για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων τους στην περιοχή ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, όμως ο υψηλός βαθμός εμπλοκής του με τους Ιρανούς μπορεί να αναγκάσει τη Ουάσινγκτον να το πράξει, παρά το όποιο κόστος.

Ούτε το γραφείο του Αγιάν ούτε του Ερντογάν απάντησαν στα αιτήματα του Politico για κάποιο σχόλιο. Αλλά και η αμερικανική πλευρά αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

«Η συμμαχία αυτή προσδίδει νέο χαρακτήρα στην περίπλοκη δυναμική μεταξύ της σχέσης Ιράν και Τουρκίας και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει μόνος του ο Ερντογάν στην περιοχή καθώς μετατρέπεται από ιδιοτελής ισχυρός αόραστος μεσολαβητής σε επίδοξο διαμεσολαβητή μεταξύ της Δύσης, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας σχέσεις εξαρτήσεις με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους, που συχνά τους αναγκάζουν να του κάνουν τα χατίρια», σχολιάζει το Politico.

Πώς στήθηκε τo δίκτυο παράκαμψης των κυρώσεων για το ιρανικό πετρέλαιο

Το ρεπορτάζ του Politico προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με το υπόβαθρο της παράτυπης εμπορικής σχέσης της πλευράς που εκπροσώπησε ο Αγιάν και της Τεχεράνης. Όπως αναφέρεται το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν δημιούργησε μια επιχείρηση με το όνομα Pour Ja'afari με αποστολή να πουλήσει πετρέλαιο για μέσω του χρηματοπιστωτικού κολοσσού Quds Force και του IRGC στην Κίνα, η οποία θεωρητικά ήταν πρόθυμη να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο με έκπτωση.

Ωστόσο, δεν ήταν τόσο απλό αφού οι αμερικανικές κυρώσεις δεν δυσκολεύουν απλώς το Ιράν να βρει αγοραστή για το πετρέλαιό του, αλλά και κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα πρόθυμο να αναλάβει και να εγγυηθεί τις ιρανικές συναλλαγές, πόσο μάλλον αυτές που έχουν να κάνουν με το παράνομο πετρέλαιο. Επομένως έπρεπε να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο με πολλά παρακλάδια προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σύνολο της διανομής.

Το ιρανικό πετρέλαιο θα έπρεπε να πουληθεί με άλλη «ταμπέλα» για να κρυφτεί η προέλευσή του κι αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία πλαστών εγγράφων και, το πιο σημαντικό, έναν μηχανισμό για να μεταφέρει με ασφάλεια τα κέρδη από τις πωλήσεις στην Τεχεράνη, σημειώνει το Politico.

Ο όμιλος ιδιοκτησίας Αγιάν, ASB, που συμμετέχει στην Quds Force με δραστηριότητες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, προσέφερε την τέλεια κάλυψη σε αυτή την επιχείρηση, εξηγεί το Politico.

Η χρηματοδότηση της ιρανικής τρομοκρατίας

Με τη βοήθεια της διαμεσολαβήτριας τουρκικής εταιρείας ASB του Αγιάν, το καθεστώς της Τεχεράνης κατάφερε το 2020 να διοχετεύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάφορους ιρανικούς τρομοκρατικούς θύλακες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες και έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τις συναλλαγές της εταιρείας του που εξετάστηκαν από το Politico. Ο κύριος δικαιούχος των πωλήσεων πετρελαίου είναι η Quds Force, η οποία χρησιμοποιεί τα χρήματα για να πληρώσει μισθοφόρους και να χρηματοδοτήσει ομάδες όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

«Ο Σίτκι Αγιάν υπηρετεί επί του παρόντος ως επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού δικτύου της Quds Force στην Τουρκία και πιθανώς σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ένας από τους δυτικούς αξιωματούχους στο Politico.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκία: Στον Λίβανο πηγαίνει το τάνκερ Adrian Darya 1
Στον Λίβανο και όχι στην Τουρκία κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, διαψεύδοντας ότι το δεξαμενόπλοιο, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο...
Τουρκία: Στον Λίβανο πηγαίνει το τάνκερ Adrian Darya 1
ΕΥΡΩΠΗ
Σουλτάν... μπαϊλντί με τις ήττες στη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε εκτάκτως στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Ρωσίας και τον πρόεδρο του Ιράν Ροχανί, για μια σύνοδο κορυφής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή.
Σουλτάν... μπαϊλντί με τις ήττες στη Συρία
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Η απόφαση Τραμπ για το πετρέλαιο υπονομεύει τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις.
Ε.Ε.: Η απόφαση Τραμπ για το πετρέλαιο υπονομεύει τη συμφωνία για τα πυρηνικά
ΕΥΡΩΠΗ
Η Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο
​Προφανώς «ο Ερντογάν δεν έχει ανάγκη να μάθει από δημοσιεύματα ότι στέκεται σε μία επικίνδυνη νησίδα, με την κίνηση γύρω του να είναι μανιασμένη, έντονη και εχθρική, από Αραβες, Ισραηλινούς και Αμερικανούς»,...
Η Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο
ΕΥΡΩΠΗ
Στενεύουν τα περιθώρια
Την ώρα που η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με κατάρρευση, κλιμακώνοντας με εθνικιστικές κορόνες τη διπλωματικο-οικονομική διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διεμήνυσε πολλάκις μέσα στο...
Στενεύουν τα περιθώρια
ΕΥΡΩΠΗ
Σχέσεις επί ξυρού ακμής
Προσπάθειες εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη, πριν και μετά τις συναντήσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας με Aμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, την ώρα που...
Σχέσεις επί ξυρού ακμής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας