• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.6°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.3°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  84%
Lighthouse Reports

Πώς κρατούνται αυθαίρετα οι αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Φως σε μυστικές τοποθεσίες παράνομης κράτησης και βασανισμού αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ, ρίχνει κοινή έρευνα από τα μέσα ενημέρωσης ARD, Monitor, Lighthouse Reports, Spiegel, Sky News, Le Monde, Domani, SRF και RFE/RL Bulgaria.

Πρόκειται για μυστικές εγκαταστάσεις σε τοποθεσίες στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία και στην Κροατία που οι κατά τόπους αρχές χρησιμοποιούν για να κρατούν συστηματικά άτομα που αναζητούν καταφύγιο πριν τους απελάσουν παράνομα, κάτι που έχει καταγγελθεί ως σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ύπαρξη αυτών των τοποθεσιών φημολογείται εδώ και καιρό, αλλά δεν υπήρχαν οπτικά ντοκουμέντα ή δεδομένα τοποθεσίας μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας ερευνητικών μέσων ενημέρωσης απ' την Ευρώπη, ήταν δυνατή για πρώτη φορά η λήψη φωτογραφιών από τέτοιες μυστικές τοποθεσίες, όπου προφανώς κακοποιούνται άνθρωποι προτού οι συνοριοφύλακες τους αναγκάσουν να φύγουν.

Η έρευνα δείχνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες τοποθεσίες, αλλά ότι αποτελούν μέρος ενός συστήματος – μερικές από τις οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και λειτουργούν σε κοινή θέα των αξιωματικών της Frontex.

Στο σχετικό δημοσίευμα του Lighthouse Reports επισημαίνεται ότι έχουν ντοκουμέντα με πρόσφυγες που κρατούνται σε μια εγκαταλειμμένη δομή σαν κλουβί στη Βουλγαρία, κάποιες φορές ακόμα και για ημέρες, για κρατούμενους επί ώρες σε υπερπλήρη και επικίνδυνα φορτηγά στην Κροατία, καθώς και για κρατούμενους σε κοντέινερ και σε απομονωμένο βενζινάδικο στην Ουγγαρία.

Αποσπάσματα από βίντεο δείχνουν ανθρώπους κλειδωμένους σε έναν στρατώνα, να κάθονται στο γυμνό πάτωμα περικυκλωμένοι από σκουπίδια. Στο χώρο υπάρχουν μεταλλικά κάγκελα, το ταβάνι στάζει, ενώ δεν υπάρχει καν τουαλέτα. Το μέρος αυτό βρίσκεται στις εγκαταστάσεις ενός βουλγαρικού συνοριακού αστυνομικού τμήματος.

Οι ηχογραφήσεις από τη Βουλγαρία έγιναν σε πέντε διαφορετικές ημέρες. Η πόρτα του στρατώνα φυλάσσεται ανά πάσα στιγμή και οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να δουν πώς αργότερα έβαλαν ανθρώπους σε αυτοκίνητα και απομακρύνθηκαν. Πρόσφυγες αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς έμειναν κλειδωμένοι για αρκετές ημέρες χωρίς νερό και φαγητό. Μετά από αυτό, η βουλγαρική αστυνομία τους επανέφερε στα σύνορα και τους ανάγκασε να πάνε πίσω στην Τουρκία - χωρίς καμία πιθανότητα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ.

Ακριβώς επειδή λειτουργούν εκτός των επίσημων συστημάτων κράτησης ή υποδοχής, αποκλείονται από ανεξάρτητο έλεγχο ή δημόσια πρόσβαση, τονίζει το δημοσίευμα του Lighthouse Reports.

Κρατήσεις υπό το βλέμμα της Frontex;

Εσωτερικά έγγραφα που μπόρεσε να δει το Monitor δείχνουν ότι δέκα αξιωματικοί της Frontex σταθμεύουν επίσης στο συνοριακό αστυνομικό τμήμα της Βουλγαρίας στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Terra». Τα οχήματα της Frontex που ήταν σταθμευμένα στο χώρο τεκμηριώθηκαν επανειλημμένα, με θέα το υπόστεγο στο οποίο οι πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι υπό εξευτελιστικές συνθήκες.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γερμανίας, Wenzel Michalski, πιστεύει ότι είναι καθήκον των αξιωματικών της Frontex να σταματήσουν τις πρακτικές των βουλγαρικών συνοριακών αρχών: «Αν σιωπήσουν γι' αυτό, είναι συνένοχοι - σε αυτόν τον βαθμό η Frontex είναι μέρος του προβλήματος».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά η υπηρεσία της ΕΕ, απάντησε ότι αξιωματούχοι της Frontex υποστήριξαν μόνο τη βουλγαρική συνοριακή αστυνομία στην περιοχή για την παρακολούθηση των συνόρων. Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή υποστηρίζει ότι τα στελέχη της Frontex διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλες τις ενέργειές τους. Επιπλέον, ότι υποχρεούνται να αναφέρουν τυχόν παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Κλειδωμένοι σε εμπορευματοκιβώτια στην Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε παρόμοιες πρακτικές: οι ηχογραφήσεις δείχνουν πώς η ουγγρική συνοριακή αστυνομία με ρόπαλα παρασύρει ανθρώπους σε κοντέινερ. Οι αιτούντες άσυλο αναφέρουν ότι έχουν κλειστεί σε τέτοιους χώρους για ώρες, πάλι χωρίς νερό ή φαγητό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο συνοριακό πέρασμα με λεωφορεία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Σερβία. Το Monitor έχει πολλά βίντεο που δείχνουν τέτοιες παράνομες επαναπροωθήσεις.

ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται επί τόπου, συμπεριλαμβανομένων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», έχουν εκφράσει ανησυχία φέτος για την αυξανόμενη βία κατά των αιτούντων άσυλο στα ουγγρικά σύνορα. Ο Alessandro Mangione από τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" στη Σερβία λέει για πολλές αναφορές σχετικά με τη χρήση σπρέι πιπεριού στα κοντένερ. Σε σχετικό ερώτημα η ουγγρική κυβέρνηση αντέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι οι Ούγγροι αξιωματικοί πάντα τηρούν το δίκαιο της ΕΕ.

Κροατία: Κλειδωμένοι σε φορτηγά σε υπερβολική ζέστη

Μόλις το 2021 η έρευνα στην οποία συμμετείχε το Monitor έδειξε πώς οι πρόσφυγες στην Κροατία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ξανά την ΕΕ - χωρίς καμία πιθανότητα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, χωρίς καμία διαδικασία. Τότε, η Επιτροπή της ΕΕ αντέδρασε με οργή, καταδικάζοντας τέτοιες πρακτικές ως παράνομες και ζητώντας έρευνες. Αλλά ακόμη και στην Κροατία, άνθρωποι προφανώς εξακολουθούν να κρατούνται και να απορρίπτονται παράνομα και υπό τραγικές συνθήκες.

Εδώ και χρόνια εμφανίζονται βίντεο με πρόσφυγες στριμωγμένους σε φορτηγά από την κροατική συνοριακή αστυνομία. Όσοι το έζησαν ανέφεραν ότι συχνά έπρεπε να μείνουν σε αυτά τα φορτηγά για ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς παράθυρα και χωρίς νερό, προτού αναγκαστούν και αυτοί να επιστρέψουν στα σύνορα.

Μια γυναίκα που έφυγε από το Αφγανιστάν είπε στην ερευνητική ομάδα πώς κρατήθηκε σε κλειδωμένο φορτηγό από την κροατική συνοριακή αστυνομία τον Σεπτέμβριο, μαζί με περισσότερους από 20 άλλους ανθρώπους, για περισσότερες από οκτώ ώρες χωρίς νερό, σε υπερβολική ζέστη.

Κατόπιν αιτήματος, η κροατική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τέτοιες αναφορές από πρόσφυγες και βίντεο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η κροατική αστυνομία τηρεί την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. 

Για τον Wenzel Michalski από την Human Rights Watch, η έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμη βούληση από την πλευρά της ΕΕ να επιβάλει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: «Προφανώς θα ήθελαν τη μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα να είναι τόσο αποτρεπτική που οι άνθρωποι να μην σκέφτονται καν να έρθουν στην Ευρώπη. Η περιφρόνηση για τα ανθρώπινα όντα που ουρλιάζει στα μούτρα μας είναι τεράστια» σχολιάζει σχετικά ο Wenzel Michalski από την Human Rights Watch.

Πολύ πρόσφατα η Επιτροπή της Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ της συμπερίληψης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν μαζί με την Κροατία και τη Ρουμανία, υποστηρίζοντας ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα έγιναν σεβαστά στα βουλγαρικά σύνορα.

Όσον αφορά τη νέα έρευνα, η Επιτροπή της Ε.Ε. λέει ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για «ανάρμοστη συμπεριφορά» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα αντίστοιχα κράτη είναι υπεύθυνα για την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα και για τη διευκρίνιση των καταγγελιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
Περιστατικά φρίκης από την εφαρμογή εγκληματικών αντιπροσφυγικών πολιτικών με την ανοχή, αν όχι με τη συγκάλυψη, της Κομισιόν.
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Frontex αναστέλλει τις δραστηριότητές της στα ουγγρικά σύνορα
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχωρά ο ευρωπαϊκός φορέας με αιτιολογία το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βουδαπέστης δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους αιτούντες άσυλο.
Η Frontex αναστέλλει τις δραστηριότητές της στα ουγγρικά σύνορα
ΕΥΡΩΠΗ
Οταν η Frontex κάνει «πλάτες» στον Ορμπαν
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Frontex φέρονται να αψηφούν σε μόνιμη βάση αποδεικτικά στοιχεία και τεκμηριωμένες καταγγελίες για βίαιες επιθέσεις και επαναπροωθήσεις σε σερβικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών από...
Οταν η Frontex κάνει «πλάτες» στον Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα τρένα της μεγάλης... φραγής
Θέμα χρόνου είναι πια το σφράγισμα των συνόρων στις ενδιάμεσες χώρες διέλευσης του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, με τον κλοιό ευρωπαϊκών κρατών εντός κι εκτός Ε.Ε. να σφίγγει ασφυκτικά, τόσο για την Ελλάδα,...
Τα τρένα της μεγάλης... φραγής
ΕΥΡΩΠΗ
Η Μέρκελ προειδοποιεί για «ένοπλες συρράξεις στα Βαλκάνια»!
Η Γερμανία δηλώνει αποφασισμένη να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορά της στους πρόσφυγες, καθώς στο Βερολίνο υπάρχουν φόβοι ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να προκληθεί ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη και ειδικότερα...
Η Μέρκελ προειδοποιεί για «ένοπλες συρράξεις στα Βαλκάνια»!
ΕΥΡΩΠΗ
Αλαλούμ στα Βαλκάνια με θύματα πρόσφυγες
Χάος με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και διπλωματικό επίπεδο εξακολουθεί να προκαλεί το σφράγισμα ολόκληρης της νότιας συνοριακής γραμμής της Ουγγαρίας την περασμένη Παρασκευή, μετά την ανέγερση...
Αλαλούμ στα Βαλκάνια με θύματα πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας