• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.2°C
  4 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 11.1°C
  1 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.1°C
  1 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.5°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  3 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.4°C / 12.7°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 11.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.8°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  41%
John Thys via AP

Υπό εξέταση το «πάγωμα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ουγγαρία

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες και η διαμάχη της Ουγγαρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ θα είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια σημαντική εξέλιξη. Αρχικά, οι υπουργοί επρόκειτο να ψηφίσουν σήμερα επί της πρότασης της Επιτροπής να παγώσουν 7,5 δισ. ευρώ από τα τακτικά κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία.

Όμως η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνται της προσπάθειας να μειωθεί το ποσό αυτό, υποστηρίζοντας ότι η Ουγγαρία έχει κάνει εν τω μεταξύ κάποιες μεταρρυθμίσεις.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος από τις ουγγρικές αρχές», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Έχει γίνει ένας ορισμένος αριθμός μεταρρυθμίσεων».

Ωστόσο, οι ανατολικές χώρες δεν πείστηκαν. Μια ομάδα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής ΕΕ δεν είναι προς το παρόν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για το πάγωμα των 7,5 δισ. ευρώ, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες. Δύο δήλωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί η απαραίτητη «ειδική πλειοψηφία» στο Συμβούλιο υπέρ του παγώματος των κονδυλίων, καθώς η Ιταλία ζητά επίσης νέα αξιολόγηση των τελευταίων μεταρρυθμιστικών υποσχέσεων της Ουγγαρίας.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι θα ήταν «πλήρης καταστροφή» εάν δεν υπήρχε ειδική πλειοψηφία για να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ο μηχανισμός αιρεσιμότητας, καθώς θα σηματοδοτούσε αποτυχία στην τελευταία προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Ο χρόνος πιέζει: Εάν δεν ληφθεί απόφαση έως τις 19 Δεκεμβρίου, ο μηχανισμός αιρεσιμότητας απλώς θα εκπνεύσει χωρίς να παγώσουν κεφάλαια.

Σήμερα, τέσσερις φάκελοι παραμένουν στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ: το πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος για τις πολυεθνικές εταιρείες (και οι δύο πρωτοβουλίες που μπλοκάρει η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στη Βουδαπέστη), καθώς και η πρόταση της Επιτροπής να παγώσουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τακτικά κονδύλια της ΕΕ, και τέλος, το ουγγρικό σχέδιο ανάκαμψης (το οποίο έχει ως καρότο επιχορηγήσεις ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Εάν ο Όρμπαν υπερβάλει εαυτόν, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οι χώρες της ΕΕ να μην υποστηρίξουν απλώς το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησής του - κάτι που θα μπορούσε να του κοστίσει ακριβά. Η Ουγγαρία θα χάσει το 70% των κονδυλίων ανάκαμψης, εάν το σχέδιο ανάκαμψης δεν ψηφιστεί από το Συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

Γι' αυτό είναι πλέον πιθανή μια συμφωνία-πακέτο με τον Όρμπαν για τη μείωση του προστίμου και την απεμπλοκή άλλων αρχείων - μια συζήτηση που μπορεί κάλλιστα να καταλήξει να γίνει με τον ίδιο τον Όρμπαν.

Φοβούμενες την έλλειψη υποστήριξης για την πρόταση της Επιτροπής να παγώσει το ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (ιδίως μεταξύ των ανατολικών χωρών της ΕΕ), η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνται της προσπάθειας να ζητήσουν από την πρόεδρο της Κομισιόν και και την ομάδα της να επανεκτιμήσουν το ποσό αυτό. Το επιχείρημα είναι ότι η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή ανακοινώθηκαν από τη Βουδαπέστη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δέσμευση μικρότερου ποσού.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν τώρα ότι θα υπάρξει συμφωνία-πακέτο που θα μπορούσε να δει τις χώρες της ΕΕ να μειώνουν το πρόστιμο για τον Όρμπαν με αντάλλαγμα την άρση των βέτο της Ουγγαρίας για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και τον ελάχιστο φόρο. Δεδομένου του διακυβεύματος, αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν θα τους εξέπληττε αν η διαπραγμάτευση αυτή κατέληγε να γίνει από τους ίδιους τους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών στη σύνοδο κορυφής τους στις 15 Δεκεμβρίου.

Σε ανοιχτή επιστολή της, η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για το πάγωμα των ουγγρικών κεφαλαίων. «Η κυβέρνησή σας φέρει τώρα την ευθύνη να υποστηρίξει την αξιολόγηση της Επιτροπής και να επιβάλει για πρώτη φορά τον μηχανισμό αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ», προειδοποίησε η TI. «Τα στοιχεία για την παρακμή του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία έχουν αποκαλυφθεί εδώ και χρόνια».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - το οποίο έχει καλέσει την ΕΕ να ενεργήσει για να παγώσει τα κονδύλια λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της Ουγγαρίας - θα παρακολουθεί επίσης στενά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
Το νέο, ισχυρό μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου, που διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς στα κράτη-μέλη που τον προσβάλλουν ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας. 
Κομισιόν: Ενεργοποιεί το μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
ΕΥΡΩΠΗ
Μεγάλο ευρω-μέτωπο ενάντια στην ομοφοβία Ουγγαρίας, Πολωνίας
Εντονη κατακραυγή εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές για την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν και τον νόμο του κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Πέντε πολιτικές ομάδες του...
Μεγάλο ευρω-μέτωπο ενάντια στην ομοφοβία Ουγγαρίας, Πολωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ουγγαρία παζαρεύει εξαίρεση κυρώσεων για τρεις ολιγάρχες
Τα σχέδια του Βίκτορ Όρμπαν να βάλει νέα εμπόδια στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταγράφει η ιστοσελίδα politico, σημειώνοντας ότι παραμένει ορατός ο κίνδυνος εκτροχίασης των μέτρων της Ε.Ε.. 
Η Ουγγαρία παζαρεύει εξαίρεση κυρώσεων για τρεις ολιγάρχες
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμη και στενοί σύμβουλοι δεν άντεξαν το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν
Μήπως ο Ορμπάν το παράκανε τελικά; Αυτό είναι το ερώτημα που κάνει το γύρο του κόσμου σήμερα το πρωί, καθώς συνεχίζονται οι επικρίσεις για το τελευταίο παραλήρημα του Ούγγρου ηγέτη - αυτή τη φορά για τον...
Ακόμη και στενοί σύμβουλοι δεν άντεξαν το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας