• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  1 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 8.0°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%

«Η έκθεση σε εντομοκτόνα ακόμα και από το εμβρυακό στάδιο μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ανδρικής υπογονιμότητας αλλά και εμφάνιση καρκίνων. Οι μέλισσες αποτελούν έντομα-δείκτες για την ανθρώπινη υγεία» τονίζει η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη (5η από δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σώστε τις μέλισσες

 • A-
 • A+
1,1 εκατ. υπογραφές στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών επεδόθησαν στην Ε.E. για την προστασία της βιοποικιλότητας και μία βιώσιμη γεωργία χωρίς συνθετικά εντομοκτόνα-φυτοφάρμακα.

Στις 25 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Save Bees and Farmers μετέφεραν ένα σαφές μήνυμα στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα και στην επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη: «Θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στη φύση». Σύμφωνα με το ψήφισμα που συνυπογράφουν περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο πολίτες, για την προστασία των εντόμων, ιδίως των μελισσών, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την προστασία της υγείας των πολιτών, η χρήση συνθετικών εντομοκτόνων φυτοφαρμάκων πρέπει να μειωθεί σημαντικά έως το 2030 και να καταργηθεί πλήρως έως το 2035. Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τους αγρότες για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αυτό έρχεται σε μια σημαντική στιγμή όπου η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται σφοδρή επίθεση από τη γεωργική βιομηχανία και ορισμένα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, πρόκειται για περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά και σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. «Παρατηρούμε την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου και υπογονιμότητας στις νεότερες ηλικίες που σχετίζονται με την έκθεση σε φυτοφάρμακα που επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα. Οι μέλισσες αποτελούν έντομα-δείκτες για την ανθρώπινη υγεία». Η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη αναφέρει ακόμη ότι οι μέλισσες δεν απειλούνται μονάχα από τις χημικές ουσίες, αλλά και από την κλιματική αλλαγή και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επηρεάζονται από την αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε περίπτωση που μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους κινδυνεύει η επικονίαση των οπωροφόρων και θα επηρεαστεί όλη η τροφική αλυσίδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιουργούν οι μονοκαλλιέργειες που απαιτούν μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων και επηρεάζουν τα έντομα. «Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ακόμα μικρές και ποικίλες καλλιέργειες και η “πράσινη” ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει να στραφεί σε αυτές και όχι στις μεγάλες μονοκαλλιέργειες», καταλήγει.

Τα επιτόκια είναι -και θα παραμείνουν- το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις της ζήτησης, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό χρημάτων και επηρεάζοντας το πόσα άτομα και επιχειρήσεις ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν. Αυτό με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές, αν και οι προσαρμογές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία». Kριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ (κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ε.Κ. στις 28/11/22)

Τα μέλη της πρωτοβουλίας υπενθυμίζουν ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει σε στόχους για την περισσότερο βιώσιμη χρήση των εντομοκτόνων ήδη από το 2009, όμως επί της ουσίας κανένας από αυτούς δεν έχει υλοποιηθεί. Τα συγκεκριμένα αιτήματα που αναφέρονται στο ψήφισμα που παραδόθηκε στην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βέρα Γιούροβα και στην επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη αφορούν τη μείωση των συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030 και την εξάλειψή τους εντός Ε.Ε. έως το 2035. Επιπλέον, τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, αλλά και τη στήριξη των αγροτών γι’ αυτή τη μετάβαση προς την «αγροοικολογία» με την υποστήριξη μικρών και βιώσιμων πολυκαλλιεργειών (αντί μονοκαλλιεργειών), με έμφαση στη βιολογική γεωργία χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Γνωρίζετε ότι

Η Ε.Ε. ευθύνεται για το 10% της αποψίλωσης των δασών; Από το 1990 έως το 2020, έχουν χαθεί δασικές εκτάσεις συνολικά μεγαλύτερες από την Ε.Ε. λόγω της αποψίλωσης, με την κατανάλωση της Ε.Ε. να αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των απωλειών.Tο φοινικέλαιο και η σόγια αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτού του ποσοστού.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Κοινοβούλιο έκανε χρήση της αρμοδιότητάς του, που απορρέει από τα θεμελιώδη κείμενα της Ε.Ε., ζητώντας από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθεσία για την ανάσχεση της αποψίλωσης των δασών, για την οποία φέρει ευθύνη η Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα 5/12

Συμβούλιο Ε.Ε. - ΗΠΑ για το Εμπόριο και την Τεχνολογία

Βασικό θέμα στην ατζέντα το πώς δεν θα οδηγηθεί σε κύμα αποεπένδυσης η Ε.Ε. με τη μεταφορά κεφαλαίων στις ΗΠΑ, λόγω IRA. Δεν πρόκειται για τον ιρλανδικό IRA, αλλά για την Inflation Reduction Act (IRA), ύψους 430 δισ. δολαρίων, που προβλέπει γενναιόδωρες φορολογικές περικοπές. Τέτοιες και τόσες που μπορούν να προσελκύσουν επιχειρήσεις της Ε.Ε. και να φέρουν σε μειονεκτική θέση ευρωπαϊκές εταιρείες, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι κατασκευαστές πράσινης τεχνολογίας. Στη συνάντηση του Συμβουλίου θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το Εμπόριο, Κάθριν Τάι, και οι αντιπροέδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

EUROGROUP

Aναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για συνολική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 6 δισ. ευρώ έως το 2045.

8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οι υπουργοί των «27» θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε θέση του Συμβουλίου σχετικά με δύο προτεινόμενες οδηγίες: για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις εργασίες πλατφόρμας και για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στον αμίαντο. Επίσης, στην ημερήσια διάταξη είναι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας και το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί και η εφαρμογή της σύστασης για την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο είναι ένα δεσμευτικό μέσο συντονισμού της οικονομικής, φορολογικής, απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών. 


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
Συγκεντρώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, καλώντας την Επιτροπή να προτείνει νομικά μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 80% έως το 2030, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους...
Πρωτοβουλία σωτηρίας μελισσών και γεωργών
ΕΥΡΩΠΗ
Ωρα Μουντιάλ και στο Ευρωκοινοβούλιο
Η Κομισιόν καλείται να πάρει θέση στις καταγγελίες για την καταναγκαστική εργασία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εργατών και για τον διωγμό που υφίστανται οι γυναίκες και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Ωρα Μουντιάλ και στο Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
Συστάσεις της Κομισιόν για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο που αυξάνουν το κόστος παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων.
Ανάγκη για προσιτά λιπάσματα
ΕΥΡΩΠΗ
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
Eάν υπάρχει μία κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία μπορεί να έρθει άμεσα σε επαφή ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, αυτή είναι η Επιτροπή Αναφορών.
Πώς κάνετε αναφορά ή καταγγελία
ΕΥΡΩΠΗ
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση
Πιο απαιτητικοί οι ευρωβουλευτές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής διαταραχής και ακρίβειας, για την οποία το Συμβούλιο των 27 απλώς ανέβαλε τις αποφάσεις του.
Το Ευρωκοινοβούλιο για την τριπλή κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Οι πατέντες των εμβολίων τούς κρατούν ακόμη μακριά
Την «επανεκκίνηση» στις σχέσεις Ε.Ε.-Αφρικής σηματοδότησε η σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των 27 ηγετών της Ε.Ε. και 40 Αφρικανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων -καθώς και...
Οι πατέντες των εμβολίων τούς κρατούν ακόμη μακριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας