• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 7.4°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.8°C / 12.2°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 10.6°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  7 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  7 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.8°C
  3 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.8°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.4°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  1 BF
  90%
(Francois Walschaerts, Pool via AP)

Επιμένει ο Όρμπαν στο βέτο κατά του σχεδίου βοήθειας της Ε.Ε. στην Ουκρανία

 • A-
 • A+

Θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή πακέτου βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ (19 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στην Ουκρανία το 2023, διεμήνυσε, μέσω του κρατικού ραδιοφώνου της Ουγγαρίας ο Βίκτορ Όρμπαν, συντηρώντας την ένταση μεταξύ των Βρυξελλών και της εθνικιστικής ουγγρικής κυβέρνησης με αιχμή τα δημοκρατικά πρότυπα.

Αν και παραδέχθηκε ότι η χώρα του χρειάζεται βοήθεια για να καλύψει τη λειτουργία βασικών της υπηρεσιών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέμεινε ενάντια στο σχέδιο της Ε.Ε. για κοινό δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πακέτο στήριξης στο Κίεβο.

«Το ερώτημα είναι το πώς θα βοηθήσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Όρμπαν. «Η [ευρωπαϊκή] πρόταση λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της Ε.Ε. για να λάβουμε μαζί νέα δάνεια και να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να τα δώσουμε στην Ουκρανία. Δεν είμαστε υπέρ αυτής της πρότασης γιατί δε θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μια κοινότητα χρεωμένων κρατών, αντί για μια κοινότητα συνεργαζόμενων κρατών μελών».

Ο Όρμπαν αντιπρότεινε, καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. να αντλήσει από τον εθνικό του προϋπολογισμό για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, μέσω διμερών συμφωνιών. «Δεν θα δεχθούμε το άλλο σχέδιο, δεν θα συναινέσουμε και χωρίς εμάς δεν θα υλοποιηθεί», σημείωσε.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουγγαρία θα ήταν πρόθυμη να παράσχει στην Ουκρανία 60-70 δισεκατομμύρια φιορίνια (152-178 εκατομμύρια δολάρια) από τον δικό της προϋπολογισμό με διμερείς όρους - ποσό που είπε ότι δεν θα έβλαπτε θεμελιωδώς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία είναι μία από τις πολλές κορυφαίες προτεραιότητες για την Ε.Ε. που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει μπλοκάρει ή έχει καθυστερήσει τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι η Βουδαπέστη χρησιμοποιεί το βέτο της στο πακέτο βοήθειας, καθώς και την αντίθεσή της στην απόφαση της Ε.Ε. για έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου, ως μοχλό πίεσης του ευρωπαϊκού μπλοκ, προκειμένου να αποδεσμεύσει κάποια δισεκατομμύρια από τη χρηματοδότηση που έχει παρακρατήσει από την Ουγγαρία λόγω της αποτυχίας της να εφαρμόσει  σταθερές μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν αποφάσισε να «παγώσει» 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία.Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη - μέλη, θα εξετάσει έως τις 19 Δεκεμβρίου την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να λάβει απόφαση. Η Βουδαπέστη είχε προθεσμία έως τις 19 Δεκεμβρίου για να «περάσει» 17 μεταρρυθμίσεις που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της δικαστικής ανεξαρτησίας, της προστασίας των κονδυλίων της Ε.Ε. από τη διαφθορά και της αύξησης της νομοθετικής διαφάνειας .

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δείξει προθυμία να πραγματοποιήσει τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα άκρως απαραίτητα κεφάλαια, καθώς η οικονομία της χώρας  παλεύει με ένα ασταθές νόμισμα και έναν ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 21,1% — τον τρίτο υψηλότερο στο μπλοκ.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των Βρυξελλών να ευθυγραμμιστεί η Ουγγαρία με τα δημοκρατικά πρότυπα της Ε.Ε. δεν οδήγησαν σε μια πιο συμφιλιωτική στάση από τη Βουδαπέστη σε πολλά ζητήματα. Την Παρασκευή, ο Όρμπαν κατήγγειλε τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, κατηγορώντας την για την εκτίναξη των τιμών. Αναφέρθηκε στους αξιωματούχους της Ε.Ε. που πιέζουν για κυρώσεις ως να βρίσκονται «στο πλευρό του πολέμου».

Η Ουγγαρία έχει επίσης καθυστερήσει την επικύρωση των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Είναι το μόνο μέλος της 30μελούς στρατιωτικής συμμαχίας, εκτός από την Τουρκία, που δεν έχει ψηφίσει υπέρ της έγκρισης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Όρμπαν υποσχέθηκε ότι η Βουλή της χώρας θα διενεργήσει ψηφοφορία επικύρωσης στις αρχές του επόμενου έτους.

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει επίσης αντιταχθεί στις προσπάθειες της Ε.Ε. να περάσει ένα σχέδιο για ελάχιστο εταιρικό φόρο 15%, πρόταση που απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από τα μέλη του μπλοκ. Ο Όρμπαν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να μπλοκάρει το μέτρο, περιγράφοντάς το ως «αύξηση φόρου που σκοτώνει τις θέσεις εργασίας» και που «θα οδηγούσε σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά στην Ουγγαρία». Η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένες επενδύσεις, ιδίως από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τις οποίες δελεάζει με χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή 9%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
O Πούτιν έχει παντού φίλους
Αψηφώντας την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποδέχεται στη Βουδαπέστη τον Ρώσο πρόεδρο με τα θέματα ενέργειας ψηλά στην ατζέντα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη μιλάμε...
O Πούτιν έχει παντού φίλους
ΕΥΡΩΠΗ
Μεταπολεμικά οφέλη από τη Μόσχα θέλει η ουγγρική κυβέρνηση;
Ούγγρος πολιτικός δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο και ως εκ τούτου αποφεύγει τις κυρώσεις εναντίον της αλλά και ότι ελπίζει σε τροποποίηση των συνόρων στην περιοχή
Μεταπολεμικά οφέλη από τη Μόσχα θέλει η ουγγρική κυβέρνηση;
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής
Πάνω από 12 ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. επισκέπτονται σήμερα το Κίεβο, με υποσχέσεις για περισσότερη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια.
Σύνοδος Ε.Ε. - Ουκρανίας στο Κίεβο λίγο πριν την επέτειο της ρωσικής εισβολής
ΕΥΡΩΠΗ
Σινιάλο Ζελέσνκι για «μεταρρυθμίσεις» ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. στο Κίεβο
Aντικρουόμενοι ισχυρισμοί για κατάληψη χωριού στο Ντονιέτσκ • Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφήνει να εννοηθεί πως θα στείλει όπλα στο Κίεβο
Σινιάλο Ζελέσνκι για «μεταρρυθμίσεις» ενόψει της συνόδου της Ε.Ε. στο Κίεβο
ΕΥΡΩΠΗ
Πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα Ρωσίας και Λευκορωσίας στην Ουκρανία
Να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο εδώλιο, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της...
Πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο για εγκλήματα Ρωσίας και Λευκορωσίας στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Επέκταση της συνεργασίας με φόντο την Ουκρανία συμφώνησαν ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Επέκταση της συνεργασίας με φόντο την Ουκρανία συμφώνησαν ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας