«Αν το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, όπως άφησε να εννοηθεί ο (γενικός γραμματέας της Συμμαχίας) Γενς Στόλτενμπεργκ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των Ενόπλων Δυνάμεών μας», προειδοποίησε χθες με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Είχε μόλις προηγηθεί η παρέμβαση του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου των ομολόγων του των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ τών υπό ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας (που είχαν συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, «παζαρεύοντας» την έγκριση της Αγκυρας).
«Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα και πιο γρήγορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, ζητώντας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία περισσότερα και πιο βαρέα όπλα, συν επιπλέον βοήθεια για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. «Με λίγα λόγια», τόνισε, «αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot και μετασχηματιστές».
Πέραν των δεσμεύσεων για το δεύτερο σκέλος του αιτήματος, ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται οι παραδόσεις εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων. Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει πρόταση της εταιρείας Boeing για την παράδοση στο Κίεβο πυραύλων GLSDB, βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων. Ητοι πολύ μεγαλύτερο των υφισταμένων της διεθνούς βοήθειας. Προοπτική που θα συνιστά σημαντική κλιμάκωση του πολέμου από πλευράς της Δύσης.
Κατά τα λοιπά, στο φόντο σκληρών μαχών στα ανατολικά και νότια μέτωπα της Ουκρανίας, οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ άφησαν θεωρητικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους της Συμμαχίας, πλην όμως στο απώτερο μέλλον.
«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ουκρανία, καθώς προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι θα ενισχύσουν «την πολιτική και πρακτική υποστήριξη» του Κιέβου «έναντι της ρωσικής επιθετικότητας», «για όσο χρειαστεί».
Κατήγγειλαν τη Ρωσία για «την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και τις «ασυνείδητες» επιθέσεις της σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, που έχουν αφήσει το ένα τρίτο των κατοίκων της χωρίς ρεύμα και θέρμανση, υπό δριμύ πια ψύχος. Ανήμερα της ανακοίνωσης της κυβέρνησης της Βαρσοβίας ότι -αρχής γενομένης από τον επόμενο Μάρτιο- θα αρχίσει να χρεώνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες για τη στέγαση και τη σίτιση που τους παρέχει το πολωνικό κράτος (!), δήλωσαν αλληλέγγυοι στην Πολωνία για το χαρακτηρισμένο επίσημα ως «ατυχές συμβάν» της φονικής πτώσης ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου στα εδάφη της, στις 15 Νοεμβρίου.
Καταδίκασαν επίσης «την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της», δηλώνοντας «αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Κωνσταντινούπολη, που η Αγκυρα -κατοχική δύναμη σε Κύπρο και βόρεια Συρία- πλέον εργαλειοποιεί, προετοιμάζοντας νέα χερσαία εισβολή κατά των Κούρδων της Συρίας.
Σε αυτό το πολυσύνθετο γεωπολιτικό σκηνικό, η Μόσχα ακύρωσε τις προγραμματισμένες για χθες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Κάιρο για τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, επικαλούμενη μεταξύ άλλων έντονες διαφορές στην κρίση της Ουκρανίας. Η δε Κίνα δήλωσε έτοιμη να «σφυρηλατήσει στενότερη συνεργασία» με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας